'Putin je spreman za najgore' / Kotromanović: 'Da je Putin završio Ukrajinu u 5 dana, što bi sljedeće?' Otkrio što bi mu rekao da on vodi rusku vojsku

'Mislim da svijet treba biti jako zabrinut što je taj čovjek u stanju napraviti zbog taštine, zbog uloge Crvene armije u zadnjih 50-60 godina i stigme o ruskoj snazi'

25.3.2022.
19:35
VOYO logo

Stanje na ukrajinskom bojištu i dalje je kaotično, bez naznake smirivanja. Zato su ratne pozicije, nakon točno 30 dana invazije, za RTL Danas razjasnili Andrija Jarak i naš vojni analitičar i bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Da ste vi načelnik raščlamba ruske vojske i da vas Vladimir Putin čeka za desetmetarskim stolom, što biste mu rekli mjesec dana nakon invazije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao bih mu jednu rečenicu: "Gospodine Putin, podnosim ostavku za neuspjeh na terenu!"

Što Vladimir Putin može još napraviti, koji je njegov as u rukavu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo njegove ciljeve. Imali su tri glavna cilja napada. Odmah gore kod Markiva prema Kijevu, to je bio jedan glavni smjer. Drugi preko Harkiva i Sumija. I treći dolje s Krima. Dok su snage kod Donecka trebale biti najbolje vezane. Oni su se trebali spojiti negdje kod rijeke Dnjepar u sredini, odsjeći glavne snage ukrajinske vojske i na taj način završiti rat. 

Putin je to očito sve to mislio završiti i 9. svibnja napraviti jedan veliki mimohod, kako on to radi svake godine i proglasiti pobjedu. E sad, što on može napraviti u ovih 30 dana? Mi sada vidimo što je ruska vojska u stanju učiniti u ovih 30 dana. Oni su ostvarili određeni uspjeh. Nisu ostvarili sve svoje ciljeve, ali imaju uspjeh. Ja nisam sklon podcjenjivanju njihovog umijeća ratovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono, što po meni, treba brinuti cijeli svijet je što je taj čovjek u stanju napraviti zbog njegove taštine, zbog uloge Crvene armije u zadnjih 50-60 godina. Zbog stigme o ruskoj snazi. Koje on to poteze zbog toga on može povući? Ja mislim da bi mi trebali biti jako zabrinuti. Ja mislim da je on u stanju napraviti sve pa i upotrijebiti nuklearno oružje zbog taktičkog karaktera. 

U Mariupolju se vode najžešće borbe. Mnogi ga uspoređuju s Vukovarom. Tamo su se pojavili dobrovoljci iz Čečenije. Pukovnija Azov se još uvijek dosta dobro drži. Zbog čega je Mariupolj toliko važan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je sada postao simbol za ukrajinsku vojsku. Padom Mariupolja ruska armija Rusija će uspjeti povezati Krim s istočnim regijama u kojima živi većina Rusa. Mariupolj je vrlo bitan za ukrajinsku vojsku zato jer su oni vezali puno snaga. Oni su zaustavili neprijateljske vojnike ispred Mariupolja i gradovima iza su dali vremena da se mobiliziraju, da srede obranu. 

Ja sam gledao brojne snimke i kako recimo Čečeni vode borbe. Borba je urbana. Rekao bih da je to borba za svaku kuću. S druge strane imamo jednu jako dobro organiziranu postrojbu. To su dobrovoljačke snage pukovnije Azov. Oni se bore malo sjevernije gore u Mariupolju dok se dolje, južnije bore snage marinske snage vojske. 
Čečeni su jako dobri borci, ali sve ovisi o sposobnosti vlastitih snaga i vlastitih sredstava koja imaju. To su dobri borci, ali i s druge strane su vrhunski borci samo što su ovi u defenzivi. Odsječeni su od cijelog svijeta i nemaju snagu sami obraniti cijeli grad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče NATO-a, oni vode neku politiku neodlučnosti. Stavili su 40 000 vojnika na istočne granice. Kako vidite taj njegov potez?

Jučer je završio redovan summit NATO-a, a prije 30 dana bio je izvanredni summit NATO-a i to se organiziralo preko Zoom-a. Imaš najkritičniju situaciju u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Nismo vidjeli ni jedan jaki konkretan potez, osim obećanja SAD-a da će naoružati ukrajinske vojnike u vrijednosti od milijardu eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što sustav Patriot može na toj granici?

Bitne su ove slike i brojke. Bitno je ovih 40.000 vojnika i sustav za kontrolu zračnog prostora, jer da je Putin završio Ukrajinu u 3 ili 5 dana kako je mislio, što je sljedeće? Male zemlje poput Litve i Estonije se užasno boje, Poljska ima negativna iskustva, kao i druge zemlje bivšeg istočnog bloka. To je dobra odluka u smislu da se ojača sama istočna granica, da se postave vojnici koji će prihvatiti taj nekakav udar i da će se postaviti udar za protuzračnu obranu koji može zaštititi NATO savez. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenski doslovce kleči na koljenima, moli za tenkove i MIG-ove. Zašto su mu tenkovi toliko bitni? Može li ih dobiti?

Što se tiče UN-a, možemo zaboraviti takvu situaciju. Avioni koje Poljska i Slovačka posjeduju, to je mali broj aviona. Pitanje je u kakvom su stanju. On treba tenkove, ukrajinsko političko vodstvo vjerojatno razmišlja o ozbiljnim protunapadima na rusku armiju. Do sada nisu bili u stanju izvoditi veće ofenzivne napadne operacije gdje bi oni oslobodili veće prostore. Imaju kapacitete satnije. Mogu napraviti protunapad  i to vrlo dobro rade. No da bi imali snagu, moraju imati nekoliko stotina tenkova da bi ih grupirali i žestoko udarili na snage koje se nalaze ispred njih. Rusi imaju dominaciju na nebu i to je veliki izazov za Ukrajince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo reći da avione ne može dobiti?

To je utopija. Nema šanse. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špekulira se da Putina napuštaju najbliži suradnici, da je navodno neke od njih smijenio. Kako to komentirate?

Među prvima smo komentirali da nema ministra obrane Šojgua. Prema nekim informacijama, on je stavljen sa strane, ne samo on, nego nekolicina generala kao recimo zamjenik zapovjednika njihove nacionalne garde Gavrilov. Možda je i uhićen. Sad zbog relativnog uspjeha na terenu ili neuspjeha kako oni to vjerojatno gledaju, on više nije siguran u te ljude oko sebe. I sad da bi održao svoju vlast, on miče one za koje nije siguran da će mu dati punu podršku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinske snage su objavile da su ubile sedmog generala ruske vojske. Nije baš uobičajeno da su generali na prvoj crti. Kako oni znaju gdje su ti generali?

Definitivno u potpori ukrajinske vojske nalazi se moćan NATO gdje je obavještajci rad na terenu u prvom planu. Oni su dovukli na granice Mađarske i Slovačke svoje najbolje sustave za prisluškivanje i prate. Vidjeli smo da imaju problema s radio uređajima i onda se brzo detektira gdje je taj čovjek. Uz to, ukrajinske bespilotne letjelice mogu uništiti na zemlji metu koju hoće. To rade Amerikanci po cijelom svijetu. Relativno brzo ginu i zbog problema na terenu. Svaki zapovjednik, i mi smo to koristili u Domovinskom ratu, mora se pojaviti na odredištu napada. Nas je Gotovina gurao drugi dan da smo svi morali biti na težištu napada. Imali smo više puta i sreću. Moraš je pojaviti među vojnicima da bi organizirao postrojbe kako misliš da je najbolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li Rusi u stanju upotrijebiti kemijsko oružje?

Ja se nadam da to neće napraviti, ali nemoguće je predvidjeti situaciju. Oni su u fazi gdje ne mogu još do kraja definirati što im je cilj. Vidjeli smo danas izjavu ruskog ministarstva obrane da će se fokusirati na ''oslobađanje''istočnih krajeva. Ako je to njihov cilj, to imaju sada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo