nakon pola godine borbe / Kotromanović o ratu u Ukrajini: 'Nisam očekivao ovakav razvoj događaja. Nisu zadovoljni ni Rusi ni Ukrajinci'

Image

Komentirao je i Zelenskijevu želju za Krimom te kazao kako smatra da je to samo puka želja

24.8.2022.
19:52
VOYO logo

Točno je šest mjeseci prošlo od početka ruske invazije na Ukrajinu koja danas slavi i Dan neovisnosti. 31 godina je prošla od njihovog osamostaljenja.

Rat koji je šokirao svijet - ne prestaje, pa su i proslave u Ukrajini zabranjene kako bi se spriječile veće žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome ima li Ukrajina šansu za mir i zašto se ne vidi kraj ratu na istoku Europe Andrija Jarak je razgovarao s Antom Kotromanovićem.

Kotromanović kaže da nije očekivao ovakav razvoj događaja trenutno na bojišnici jer, kako kaže, svi smo procjenjivali rusku vojsku kroz perspektivu onoga što su napravili u Siriji. Kaže da su sve ono što su uspjeli osvojiti napravili na temelju tehničke nadmoći i sada vidimo silne mane ruske doktrine i strategije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije dugoročno održivo. Nitko gore nije zadovoljan Rusi nisu zadovoljni jer su zauzeli samo 25 posto teritorija, imali su cilj zauzeti 100 posto teritorija. Dok Ukrajinci nisu zadovoljni jer su im oduzeli 25 posto teritorija", kaže Kotromanović.

"Mi sada vidimo u zadnjih 10 dana su nekako bile sporadične te žešće bitke i više je bila uporaba topništva i dronova. Vidimo ta ruska napredovanja od 2-3 kilometra dnevno. Prebacili su se sve više dolje prema Mikolajivu. S nekoliko borbenih skupina pokušaju razbiti ukrajinsku obranu imaju nekog minimalnog uspjeha zadnjih dana", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i Zelenskijevu želju za Krimom te kazao kako smatra da je to samo puka želja.

"Ukrajina nema kontrolu nad Krimom od 2014. godine i ja ne vidim način na koji bi ukrajinska vojska u dogledno vrijeme nešto napravila konkretno. Već tri mjeseca govore da će pokrenuti na jugu protuofenzivu, ali to je nemoguće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kotromanović kaže da veću otpornost na zimu imaju Ruske snage jer imaju jeftinu energiju i plin te dovoljno sredstava zbog prodaje plina. Ali zapad neće stati, a pogotovo SAD, smatra stručnjak.

Kako je netko uspio ubiti kćer Putinovog najboljeg prijatelja? Kotromanović kaže da mu je to pomalo nevjerojatna priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je žena s nekoliko kilograma eksploziva i djetetom od 12 godina prošla estonsko-rusku granicu bez imalo problema. Ako su to zbilja napravili Ukrajinci to je onda akcija stoljeća. To znači da je ruski sigurnosni sustav doživio poraz. Meni to zvuči kao neki unutrašnji ruski obračun", smatra Kotromanović

Srbijanski ministar policije Alkesandar Vulin bio je u službenom posjetu Rusiji, čak je i odlikovan. Vučić sjedi na dvije čak i tri stolice od početka sukoba. Kako mu je to dopustio? Kotromanović kaže da se nakon takvih postupaka nikako Srbiji ne može dopustiti ulazak u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo