'Nemojte nas nasmijavati' / Kremlj notom pokušao prijetiti Pragu, Češka mu odgovorila: 'To je jadan pokušaj Rusije, potpuna besmislica'

Image
Foto: Pixabay

Češka vlada Ukrajini pomaže otvoreno od početka rata, njihova ministrica obrane nije se udostojila niti odgovoriti na notu Moskve

16.4.2022.
20:54
Pixabay
VOYO logo

Ministri vanjskih poslova i obrane Republike Češke odbili su notu Rusije, koja je inzistirala na tome da službeni Prag mora tražiti suglasnost Moskve ako staro sovjetsko naoružanje želi izvesti u treće zemlje.

B92 objavio je vijest agencije Beta, koja navodi da je vlada u Pragu notu odbacila kao potpunu besmislicu i "jadan pokušaj" da se spriječi slanje oružja i druge vojne pomoći Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija je uputila notu i upozorila da bez njene dozvole ne smijemo slati staro sovjetsko oržuje trećim zemljama. Ministarstvo nije reagiralo na tu notu niti će. To je besmislica i tu ne postoji klauzula u vezi reeksporta. To je samo još jedan način kojim Rusija lažima pokušava zaustaviti našu podršku Ukrajini", kazao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavski.

Ministrica obrane Jana Černohova upozorila je da je nota dio pokušaja Rusije u odvraćanju zapadnih zemalja da Ukrajini pomažu naoružanjem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Radio Slobodna Europa /

Snimljena kako suprugu ruskom vojniku dopušta da siluje Ukrajinke: 'Ali, koristi kondom!' RSE im otkrio imena

Image
Radio Slobodna Europa /

Snimljena kako suprugu ruskom vojniku dopušta da siluje Ukrajinke: 'Ali, koristi kondom!' RSE im otkrio imena

"Rusija trenutno nastoji odgovoriti zapadne zemlje od pomaganja Ukrajini pretnjama, ucjenjivanjem i širenjem dezinformacija. U ovom slučaju (Rusija) tvrdi da Češka bez dozvole Rusije ne smije izvozti bivše sovjetsko oružje. To je besmislica, samo još jedan drzak i jadan pokušaj."

Češka spada među one članice NATO koje od početka napada Rusije na Ukrajinu šalju pomoć u naoružanju, do sada u vrijednosti od 44 milijuna eura. Otprilike još toliko prikupili su češki građani i poslali na račun ukrajinske ambasade u Pragu za nabavku oružja i vojne opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češko Ministarstvo obrane zbog sigurnosti isporuka ne navodi što je tačno poslala ali, prema neslužbenim izvorima, poslali su - između ostalog - više desetaka moderniziranih starih sovjetskih tenkova T-72M iz svojih skladišta, borbenih vozila, haubice Dana, kao i višecijevne bacače raketa.

Ministrica Černohova je rekla da Češka namjerava tako nastaviti i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo