Nove dimenzije ekonomskog rata / Kremlj odgađa obavezno plaćanje plina u rubljima! Predomislili se za neko vrijeme. Ali odmah šalje novu prijetnju Zapadu

Image
Foto: Shutterstock

Kad su glasnogovornika Kremlja pitali hoće li EU morati plaćati plin u rubljima od 1. travnja, odgovorio je: 'Apsolutno ne.' Ali, nema govora o dobrim signalima

30.3.2022.
13:28
Shutterstock
VOYO logo

Ono što je službeni Kremlj najavio kao protumjeru na sankcije Zapada Rusiji zbog rata u Ukrajini, da će od 1. travnja "neprijateljske zemlje" morati plaćati naftu, plin i ugljen u rubljima, danas je odgodio. Ne navodi se u priopćenju na koliki se rok mjera odgađa.

Odluku o plaćanju u rubljima donio je predsjednik Vladimir Putin prošli tjedan. Sada, međutim, u svjetlu vijesti o odgodi primjene izbacivanja plaćanja energenata u dolarima i eurima, Reuters je glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova izričito pitao počinje li plaćanje rubljima od četvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peskov je na to odgovorio: "Apsolutno ne."

Ali, ipak je riječ o odgodi, što je Peskov objasnio time da su "plaćanje i isporuka procesi koji zahtijevaju vremena", te se stoga primjena odgađa. Navodi se dalje da vlada Ruske Federacije, ruska centralna banka i Gazprom u četvrtak tek trebaju predstaviti državnim vlastima svoje prijedloge kako to provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nafta (i dalje) okreće svijet /

Reuters otkriva tko od EU članica i dalje 'vozi na rusku naftu', a tko ne. Niti Hrvatska nije zaboravljena na popisu

Image
Nafta (i dalje) okreće svijet /

Reuters otkriva tko od EU članica i dalje 'vozi na rusku naftu', a tko ne. Niti Hrvatska nije zaboravljena na popisu

Članice EU-a su najavu plaćanja u rubljima odbile odmah po objavi iz Moskve.

Ovakav razvoj događaja ipak ne treba shvatiti kao ublažavanje neprijateljskih odnosa. Samo nešto prije toga predsjednik Dume, parlamenta Ruske Federacije, Vjačeslav Volodin kazao je da bi Europska unija u rubljima trebala plaćati ne samo ruski plin i naftu, nego i žitarice, metale, gnojiva, ugljen i drvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, predsjednik odbora za financije donjeg doma ruskog parlamenta Anatolij Aksakov rekao je i to da će, oni koji pristanu na plaćanje u rubljima, imati na raspolaganju moskovsku burzu za "kupiti ih kad god požele". Naravno, po tečajevima koji se tamo odrede.

Za to je, pak, Peskov kazao, kako prenose njemački mediji: "To je jedna ideja na kojoj se u svakom slučaju tek treba raditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Volodina i Aksakova, oni su kao članovi Dume, također pod sankcijama uvedenima Ruskoj Federaciji zbog vojnog napada na Ukrajinu od 24. veljače.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo