JESU LI SPREMNI NA JEZIVI ČIN? / Kremlj razmatra suđenja u stilu Nürnberga: 'Misle da to javnost hoće, žele opravdati invaziju na Ukrajinu'

Image
Foto: Profimedia/Ilustracija

Za sada nije jasno hoće li se Kremlj odlučiti na taj čin, ali ta ideja našla je podršku u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova i među najvišim zastupnicima

28.5.2022.
12:06
Profimedia/Ilustracija
VOYO logo

Dok Rusija drži stotine zarobljenika iz čeličane Azovstal u Mariupolju, pristaše ruskog režima u istočnoj Ukrajini iznijeli su ideju o održavanju "vojnog suda" inspiriranog Nürnbergom, a mnogi smatraju kako bi se radilo o masovnom suđenju koje bi trebalo opravdati rusku invaziju, piše The Guardian.

"Planiramo organizirati međunarodni sud na teritoriju republike", kazao je Denis Pušilin, čelnik teritorija pod kontrolom Rusije u regiji Donjeck.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Model suđenja bi, kako je kazao, mogao biti poput onog u Harkivu 1943. kada je sovjetska vojska osudila i objesila trojicu Nijemaca i jednog Ukrajinca. Taj čin ovjekovječen je fotografijama u časopisu Life.

Za sada nije jasno hoće li se Kremlj odlučiti na taj čin, ali ta ideja našla je podršku u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova i među najvišim ruskim zastupnicima koji su poručili da ne treba napraviti razmjeni zarobljenika koji su uhvaćeni u Mariupolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik aneksiranog Krima kazao je da bi takva suđenja u istočnoj Ukrajini koja je pod ruskom okupacijom poslužila kao "lekcija za sve koji su zaboravili lekcije iz Nürnberga".

Vojni sud kao protuteža zločinima

Ideja o velikom političkom suđenju izazvala je strah da će Rusija, simulirajući trijumfalni pravni proces, okaljati naslijeđe Nürnberške presude. Jedan stručnjak to je nazvao orvelovskim iskrivljavanjem poslijeratnog jezika ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MIHAJLO PODOLJAK /

Savjetnik Zelenskog: 'Rusija je dokazala da je barbarska zemlja, može ju se zaustaviti samo silom'

Image
MIHAJLO PODOLJAK /

Savjetnik Zelenskog: 'Rusija je dokazala da je barbarska zemlja, može ju se zaustaviti samo silom'

"To bi bilo političko suđenje čiji je cilj predstaviti određenu priču o ratu koja podržava argument o denacifikaciji koji iznosi Putin, koji podržava njegovu tvrdnju da Ukrajinom upravljaju nacisti i koji podržava njegove tvrdnje da postoje izravne veze između ukrajinskih kolaboracionista tijekom Drugog svjetskog rata i ukrajinskih vojnika danas", kazala je Francine Hirsch, profesorica povijesti na Sveučilištu Wisconsin-Madison i autorica knjige o sovjetskoj presudi u Nürnbergu.

Sa sve većim fokusom na ruske ratne zločine u Ukrajini, koji uključuju međunarodnu istragu o masakru civila u ukrajinskim gradovima poput Buče, neki promatrači vjeruju da bi Moskva mogla pokrenuti vojni sud kao protuproces kako se bude otkrivalo više zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušavaju stvoriti protutežu zbog svih priča međunarodnog kaznenog suda i ukrajinskog tužiteljstva za ratne zločine", kazao je profesor prava Philippe Sands.

Sands sudjeluje u raspravi o formiranju posebnog kaznenog suda kako bi se sudilo Rusiji za zločin agresije, optužbu koju je sovjetski odvjetnik na suđenjima u Nürnbergu 1945. i 1946. skovao kao "zločin protiv mira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sands je ustvrdio kako je ironija što je Rusija prihvatila proces u stilu Nürnberga koji bi zanemario sve optužbe za pokretanje ilegalnog rata protiv Ukrajine.

"Za mene je zločin agresije bit cijelog ovog pitanja. Na kraju krajeva, da Putin nije otišao u rat, ne bi se dogodio nijedan drugi zločin", kazao je Sands.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Misle da to javnost želi'

Kao dio povijesti Drugog svjetskog rata, Nürnberški proces ostaje veliko osobno pitanje za Kremlj. Odluka da se predloži vojni sud znači da bi trebalo dublje ući u "povijesnu maniju", te da izrazi poput "denacifikacije" imaju potencijal za mobiliziranje ruske javnosti.

"Kremlj misli da je to ono što javnost želi vidjeti", kazao je jedan od savjetnika koji je radio s Putinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je kazao da vjeruje da su visoki dužnosnici povjerovali u vlastitu propagandu o ponovnom oživljavanju nacizma na zapadu.

Nikolaj Patrušev, čelnik ruskog vijeća sigurnosti i glavni Putinov saveznik, kazao je da je politika "denacifikacije" Ukrajine bila potpuno ista kao u nacističkoj Njemačkoj 1945. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nürnberški procesi na kojima su osuđeni nacistički ratni zločinci odražavali su političke podjele tog vremena. Rusija u današnjem vremenu suđenje koristi kao štit od optužbi za zločine koji su počinjeni pod Staljinom.

Nakon što je Europski parlament 2019. godine osudio rusku državnu propagandu zbog "izbjeljivanja komunističkih zločina i veličanja sovjetskog totalitarnog režima", Putin je uzvratio da ta izjava "osporava zaključke procesa u Nürnbergu" i može "potkopati temelje cijele poslijeratne Europe" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji priča o Nürnbergu koja je postala stvarno značajna. To je narativ u kojem su Sovjeti heroji i žrtve, ali nisu bili odgovorni za bilo kakve zločine", kazala je Hirsch.

Sada postoji nova zabrinutost da bi Rusija mogla upotrijebiti suđenje kako bi opravdala invaziju na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo