Apsurdi ruske vojske / Loša komunikacija sabotira Ruse na bojnom polju: Kradu mobitele Ukrajincima, a ovi im onda presreću pozive…

Image
Foto: Shutterstock

Čak je jedan ruski general ubijen u granatiranju nakon što je lociran preko svog mobitela, a ne ide im u korist ni uništavanje ukrajinske telekomunikacijske mreže

27.3.2022.
17:55
Shutterstock
VOYO logo

Ruske trupe u Ukrajini iznenađujuće se često oslanjaju na nezaštićene komunikacijske uređaje kao što su pametni telefoni i push-to-talk radio, što čini njihove trupe ranjivima na i dodatno naglašava nedostatke u zapovijedanju i upravljanju vojskom koji su definirali invaziju Moskve.

"Vidimo da koriste puno više nepovjerljivih načina komunikacije jer njihova sposobnost tajnog komuniciranja nije toliko jaka koliko bi trebala biti", rekao je visoki dužnosnik američke vojske, a prenosi The Washington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ruska vojska posjeduje modernu opremu za sigurnu komunikaciju, trupe su na bojnom polju posegle za jednostavnijim metodama, uglavnom zbog manjka discipline u vojnim redovima, očitog nedostatka planiranja kod vođenja bitki na velikim udaljenostima te napada na ukrajinsku komunikacijsku infrastrukturu na koju su se Rusi oslanjali, smatraju vojni stručnjaci.

Rusija tako primjerice stoji iza hakiranja satelitskih komunikacijskih uređaja u Ukrajini na početku rata, što su potvrdili američki dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je europski obavještajac, koji je pod uvjetom anonimnosti razgovarao s novinarima The Washington posta o procjenama NATO-a na bojištu, rekao da je od početka invazije krajem veljače bilo više slučajeva u kojima su ruski zapovjednici zaplijenili osobne telefone svojih podređenih iz straha da će nesvjesno odati lokaciju jedinice.

S druge strane, bilo je mnogo izvještaja od strane ukrajinskih civila da su im ruski vojnici krali mobitele i koristili ih za razgovor s obitelji kod kuće. Njihovi su pozivi na kraju Ukrajincima otkrili frustraciju koja vlada u ruskoj vojsci i pad morala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pentagon je u petak izvijestio da su njihovi najnoviji obavještajni podaci pokazali kako su ruske snage izgubile potpunu kontrolu nad Hersonom, dok Ukrajina širi svoje ofenzivne operacije u ključnom dijelu zemlje. Rusija je, čini se, premjestila svoj naglasak na separatističku regiju Donjeck na istoku. Ukrajinske snage također su potisnule rusko napredovanje izvan Černihiva s drugim ofenzivama koje su u tijeku u zapadnom predgrađu Kijeva, rekao je visoki dužnosnik američke obrane.

Postoje dokazi da su Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a ukrajinskim snagama dale opremu za elektroničko ratovanje koja je sposobna odsjeći signal Rusa i omogućiti im da targetiraju ruska zapovjedništva, rekao je Kostas Tigkos, ruski vojni stručnjak. Uništavajući ruske komunikacijske čvorove, Ukrajinci bi ustvari pritišću Ruse da koriste manje sigurne načine komunikacije koje je lakše presretati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je ruska vojska revidirala svoju vojnu tehnologiju u posljednja dva desetljeća, s određenim naglaskom na modernizaciji svog komunikacija, Tigkos je rekao da je oprema samo dio jednadžbe.

"Jedna je stvar razviti dobar radio koji dobro radi. Druga je stvar rasporediti taj radio, izgraditi mrežu i provesti složenu vojnu operaciju s tisućama pokretnih dijelova i natjerati ih da rade zajedno kao simfonija", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom se takvom pozivu koji su presreli Ukrajinci čuje da vojnik drugom vojniku govori da ne odaje svoje prezime preko poziva. U drugoj raspravi koju je Washington post dobio od organizacije Shadow Break International, čini se da ruski vojnici zbunjuju jedni druge i slučajno mijenjaju kodna imena. Jedan se identificira kao "Exchange". Drugi onda kaže da je to, zapravo, njegov pozivni znak. “Sve ste pomiješali!”, čuje se glas trećeg.

Ruski zapovjednici također su dali naslutiti da postoje poteškoće s orkestriranjem komunikacije na tako golemom, dinamičnom bojištu. Njihove snage su raširene po Ukrajini, najvećoj zemlji u Europi izvan Rusije, što predstavlja izazov za vojne taktičare koji moraju koordinirati mjesta za prijenos mobilnih uređaja i osigurati da radija rade na frekvencijama koje se moraju često mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, vojni analitičari upozoravaju da se ne trebaju raditi generalizacije o ruskoj vojsci, jer se pokazalo da su neke trupe organiziranije i bolje opremljene od drugih.

No, postoje čvrsti dokazi da je nezaštićena ruska komunikacija dovela do nekih gubitaka na bojnom polju. Jedan je ruski general ubijen u zračnom napadu nakon što su Ukrajinci presreli signal njegovog mobitela i tako mu ušli u trag. U drugom sličnom slučaju koje je objavilo ukrajinsko ministarstvo, dva su ruska obavještajca uhvaćena kako pričaju o smrti visokog ruskog dužnosnika, otkrivajući u istom razgovor da im kodirana linija ne radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo uopće stupiti u kontakt ni s kim", rekao je ruski dužnosnik, žaleći se zbog svog neispravnog telefona.

Uređaj ruske proizvodnje oslanjao se na mobilnu mrežu kako bi funkcionirao, ali teško bombardiranje uništilo je mobilne tornjeve u mnogim dijelovima zemlje, zauzvrat ograničavajući sposobnost Rusa da koriste sigurne telefone, rekao je Tigkos, analitičar Janes Groupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo