šef Antiterorističke jedinice Lučko

Lukić: 'Zelenski previše forsira sastanak s Putinom. Ukrajinski narod treba biti spreman na žrtvu za svoju sl...

U studiju RTL-a Danas Andrija Jarak razgovarao je s prvim šefom Antiterorističke jedinice Lučko Markom Lukićem o ratu u Ukrajini

RTL Danas/ 21.3.2022. u 19:30

Ukrajinske vlasti odbile su predaju u Mariupolju, nakon što su Rusi dali ultimatum da vojnici polože oružje. Ruske snage nastavile su žestoke napade na civilne objekte u cijeloj Ukrajini, u Kijevu je raketiran trgovački centar.

Pregovori zasad nisu donijeli nikakve pomake. Prvi put Rusi su pucali na prosvjednike u zauzetom gradu Hersonu

U studiju RTL-a Danas Andrija Jarak razgovarao je s prvim šefom Antiterorističke jedinice Lučko Markom Lukićem o ratu u Ukrajini.

Lukić kaže kako ga čudi što su Ukrajinci odlučili pružiti otpor prosvjedom protiv Rusa. Kaže kako je očekivao neku drugu vrstu otpora.

Image
mirovni pregovori

Počinje novi krug pregovora. Kijev odbacio ultimatum za Mariupolj: 'Nema govora o predaji'

Image
mirovni pregovori

Počinje novi krug pregovora. Kijev odbacio ultimatum za Mariupolj: 'Nema govora o predaji'

"Molotovljevim koktelima se to rješava kao u drugim dijelovima Ukrajine. Tako da sam malo iznenađen s potezima Ukrajinaca koji ovih dana pokazuju otpor. Nema mirnog prosvjeda ako ti netko na takav način ulazi u zemlju, vrši agresiju i ubija stanovništvo i ruši gradove", smatra Lukić.

Ipak, naglašava Lukić, ovo je zločin ruskih vojnika nad civilima koji su pokazali ne prihvaćanje njih kao agresora. 

Upravo se čita

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

Žestoke borbe u Mariupolju

Mariupolj se još drži. Pitanje je dokad. Glava šefa Azov-a je ucijenjena, a oni se tamo fanatično bore, je li povlačenje uopće opcija ili idu do kraja?   "Neće se Ukrajinci predati tako lako, ali kada se vi borite za ideju vlastite države. Kada ste uvjereni da ono što činite za vlastiti narod činite s najboljom namjerom, tada je svaki od vojnika spreman na maksimalnu žrtvu", objašnjava.

"Ovakav potez ucjene s ruske strane pokazuje problem s njihove strane da se ne mogu obračunati s Ukrajincima kako su procjenjivali da će im biti lako", kaže šef Antiterorističke jedinice Lučko.

Zelenski kaže da je tamo već počinjen ratni zločin. "Primjer našeg Vukovara koji se borio tri mjeseca i nanio ogromne ljudske i materijalne gubitke protivniku. To je pokazatelj da nakon ulaska tih okupatorskih vojsku unutar tog prostora uvijek se dogode strašni zločini. Tako da je i za pretpostaviti da se i ovdje može nešto slično dogoditi, ali nadajmo se da će razum kod ruskih vojnika nadvladati", rekao je Lukić.

Rusi su jutros gađali središte Kijeva. Ukopavaju artiljeriju oko grada, a Lukić procjenjuje da su se Rusi ipak odlučili ne ići ravno na Kijev već ga opkoliti i iscrpiti grad i njegove stanovnike.

"Očekuje nas jedan dugi i iscrpljujući rat oko Kijeva. Vjerojatno procjenjuju da će ostale gradove lako osvojiti, a onda slijedi jedna dugotrajna borba za Kijev i potpuno odsijecanje istočne i zapadne Ukrajine", rekao je Lukić.

Kremlj je objavio da "nema osnove" za sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Putin misli da je njemu ravnopravan za pregovore netko kao Biden ili neki drugi zapadni i europski vođa, ističe Lukić i dodaje da nije ni očekivao da će do tog susreta doći.

"Zelenski previše forsira sastanak s Putinom. Ispada kao da mu se previše nudi. Putinovo izbjegavanje samo pokazuje da on neće stati i da će svoj zadatak odsijecanja Ukrajine voditi do kraja. To treba upozoriti nas i cijeli svijet da to nije rat nekog ograničenog karaktera. Rat će trajati duže nego što je predviđeno, a ukrajinski narod treba biti spreman na žrtvu za svoju slobodu", zaključuje Lukić.

RTL Danas/ 21.3.2022. u 19:30

Više s weba

Pročitajte još

Image
KALINIĆ I TADIĆ U DIREKTU

'Ako dođe do nukelarnog rata jod je zadnje što će vam trebati! Stvorena je histerija. Evo gdje nuklearna bomba mora pogoditi da bi nas ugrozila'

Više s weba