54 dana rata / Mariupolj je pod žestokim ruskim napadom nakon što su se Ukrajinci odbili predati

Rusi neće stati na Mariupolju, upozorio je u sinoćnjem obraćanju ukrajinski predsjednik

18.4.2022.
21:00
VOYO logo

Već 54 dana nema mira u Ukrajini, a prvi put od početka rata ima poginulih i u Lavovu, na zapadu zemlje. Na istoku - u Harkivu krvava nedjelja i ponedjeljak. Broj žrtava iz minute u minutu raste. Mariupolj je pod žestokim ruskim napadom nakon što su se Ukrajinci odbili predati. Obje strane traže razmjenu zarobljenika - britanske vojnike za proruskog oligarha.

Sedmero mrtvih, među ozlijeđenima dijete, prve su žrtve rata u najzapadnijem ukrajinskom gradu Lavovu.

''Ono što danas vidimo u Ukrajini je genocid, koji je agresor namjerno počinio ubijajući civile. Sedmero civila imalo je životne planove, ali danas su njihovi životi ugašeni'', rekao je Andrij Sadovij, gradonačelnik Lavova.

Pogođeni su vojni objekti i prodavaonica guma. A meta je navodno bila i željeznica. Cvjetnica po julijanskom kalendaru u Harkivu se pretvorila u krvavu nedjelju. Najmanje je petero mrtvih. Među njima kći čovjeka koji od bombi ne može prići njezinu tijelu udaljenom samo pet metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ubijena je. Zvali su me i rekli su da mi je kći ubijena'', izjavio je Sergej Siriv iz Harkiva.

Napadi su se nastavili i danas. Gradonačelnik zaziva evakuaciju.

''Pozivam sve one koji žive pod stalnim bombardiranjem da odu. Naši volonteri će vam pomoći u tome'', kazao je Igor Terekov, gradonačelnik Harkiva.

Nakon što su se odbili predati, Azov pukovnija iz Mariupolja je objavila snimke žestokih borbi. Rusi zatvaraju taj grad. Svi će morati imati propusnice za kretanje, a posebno će filtrirati muškarce.

''Situacija u Mariupolju je vojno užasna, slama srce. Grad više ne postoji. Ostaci ukrajinske vojske i velika skupina civila okruženi su ruskim snagama. Nastavljaju se boriti, ali po načinu na koji se ruska vojska ponaša u Mariupolju, čini se da su odlučili sravniti grad sa zemljom po svaku cijenu'', rekao je Dmitri Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.


I Rusi neće stati na Mariupolju, upozorio je u sinoćnjem obraćanju ukrajinski predsjednik.

''Ruske trupe spremaju se za ofenzivnu operaciju na istoku Ukrajine u bliskoj budućnosti. Žele doslovno dokrajčiti i uništiti Donbas, uništiti sve što je donijelo slavu ovoj industrijskoj regiji'', kazao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Zatvorenici obiju strana traže razmjenu. Britanski vojnici za proruske oligarhe. Jedan od njih, uhićeni Viktor Medvedčuk obraća se svom prijatelju i krsnom kumu djece - Vladimiru Putinu.

''Ja, Viktor Medvedčuk, obraćam se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Predlažem razmjenu za branitelje i stanovnike Mariupolja. Nalazim se u blokiranom gradu, bez sigurnog pristupa humanitarnim koridorima'', izjavio je proruski oligarh Viktor Medvedčuk.

Humanitarnih koridora danas iz Ukrajine nema, a nema ni priznanja iz Kremlja da je ova, prvi put objavljena snimka potapanja ratnog broda Moskva - stvarna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vidjeli smo snimku, no ne možemo reći je li autentična'',  rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajince je nazvao prevrtljivima i okrivio ih za loš napredak u pregovorima uz zaključak da se vojna operacija nastavlja još žešće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo