DANIMA OPKOLJEN / Mariupolj je pred padom, to priznaju i vlasti: 'Putin i Kremlj su zločinci. Njihove trupe napadaju stanovništvo, siluju...'

Još se ne zna sudbina stotina žena, djece i staraca koji su se skrivali u napadnutoj umjetničkoj školi, kao ni onih koji su zaklon našli u sravnjenoj zgradi kazališta

20.3.2022.
18:35
VOYO logo

Jedino što je od Mariupolja ostalo kao nekad je - ime. Grad kao da je sravnjen sa zemljom. Još uvijek se vode borbe za svaku zgradu, humanitarni koridori ne funkcioniraju, a vlasti Mariupolja tvrde da su tisuće civila prisilno u konvojima odvedene u Rusiju. 

"Opsada Mariupolja ući će u povijest odgovornosti za ratne zločine. Učiniti takvo nešto mirnom gradu, teror je koji će se pamtiti stoljećima", kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinska postrojba Azov objavila je video koji pokazuje kako uništavaju ruske tenkove i oklopna vozila u Mariupolju. Još uvijek se ne zna sudbina stotina civila koji su se skrivali u ovom kazalištu i jednoj školi. Ukrajinska vicepremijerka Olga Stefanišna sve ovo naziva - genocidom.

Image
'kao u 2. svjetskom ratu' /

Gradonačelnik Mariupolja: 'Tisuće civila nasilno je poslano u Rusiju. Ono što okupatori rade danas poznato je starijoj generaciji'

Image
'kao u 2. svjetskom ratu' /

Gradonačelnik Mariupolja: 'Tisuće civila nasilno je poslano u Rusiju. Ono što okupatori rade danas poznato je starijoj generaciji'

"Putin i Kremlj su ratni zločinci, počinili su ratne zločine i ciljano napadaju ukrajinsko stanovništvo. To vidite po denacifikaciji o kojoj govore. Užasne priče žena koje sam čula. Žene su bile silovane satima, a onda ubijane", kazala je Stefanišna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Joe Biden šalje utješnu poruku Zelenskom - šaljemo vam oružje. 

"Američki narod odgovara predsjedniku Zelenskom koji nas je zamolio za pomoć, više oružja za Ukrajinu kako bi se mogla boriti, više alata protiv ruske agresije. I to i činimo", kazao je Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to čini i NATO - u Slovačku je iz partnerskih zemalja počeo stizati Proturaketni sustav Patriot. S druge strane, Rusija se hvali da je ponovno upotrijebila hipersonično oružje.

"Hipersoničnim aerobalističkim raketama uništeno je veliko skladište goriva ukrajinskih oružanih snaga u području Konstantinovke, Mikolajivska oblast", kazao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Zelenski poručuje - propadnu li pregovori moglo bi doći do 3. svjetskog rata - Rusi spremni sjesti za stol.

"Unatoč tome, postoji osjećaj da netko, najvjerojatnije Sjedinjene Američke Države, delegacijski drže Ukrajinu za ruku, sprječavaju ih da prihvate uvjete koje ja smatram minimalnima. No unatoč tome, pregovori se nastavljaju. Otvoreni smo za suradnju s bilo kojom zemljom, čak i onim zapadnima", kazao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatični prizori i dalje stižu iz cijele Ukrajine, iz Černihiva, ali i iz Harkiva.

"Preživio sam Drugi svjetski rat. Nemam kamo ići. Ovdje sam rođen, ovdje ću i umrijeti", kazao je Volodimir Khotliar iz Harkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granate i dalje padaju i po Kijevu. Uništena je i škola. A prizori koji paraju srce stižu iz kijevske bolnice u kojoj je spas pronašlo sedamdesetero siročadi iz grada Sumi blizu ruske granice. Mame i tate su im sada medicinsko osoblje. A ceduljice s imenima i datumom rođenja privezane na rukicama, jedino je što im je ostalo u naslijeđe.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo