stanje sve dramatičnije / Mariupolj polako nestaje, ratuje se u zračnom, ali i medijskom prostoru: Zelenski i dalje traži sastanak s Putinom

Rusi su zauzeli zračnu luku. A dok čečenski borci, kako tvrde, čiste grad od nacista, ukrajinske snage i dalje im zadaju udarce

22.3.2022.
18:32
VOYO logo

Nove snažne eksplozije ruše Kijev, a gorjelo je danas i oko černobilske nuklearke. Požari su navodno pod kontrolom. Ukrajinski predsjednik, na kojega je, tvrde, spriječen još jedan atentat, papu Franju je zamolio za posredovanje, a talijanske parlamentarce upozorio da je Ukrajina vrata Europe kroz koja ruski barbari žele provaliti. Zapadne sile upozoravaju da je pitanje vremena kada će i bjeloruske snage u Ukrajinu.

I ono što je ostalo u Mariupolju polako nestaje. Rusi su zauzeli zračnu luku. A dok čečenski borci, kako tvrde, čiste grad od nacista, ukrajinske snage i dalje im zadaju udarce. Jučer su uništili i ruski brod. Za glavnog tajnika UN-a humanitarna je to katastrofa u kojoj nema pobjednika.

"Čak i ako Mariupolj padne, Ukrajina se ne može osvajati grad po grad, ulicu po ulicu, kuću po kuću", govori Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HARKIV, SUMI, HERSON... /

Neki ukrajinski gradovi jedva imaju hrane za iduća tri dana: 'Građani se suočavaju s humanitarnom katastrofom'

Image
HARKIV, SUMI, HERSON... /

Neki ukrajinski gradovi jedva imaju hrane za iduća tri dana: 'Građani se suočavaju s humanitarnom katastrofom'


Dok civili pokušavaju izaći, ukrajinska strana tvrdi da su Rusi prisilno odveli više od 2 tisuće djece u Rusiju. Marina Gala, izbjeglica iz Mariupolja i njezin 13 godišnji sin su otišli na zapad. "Moja rodbina je ostala u Mariupolju, ne znam ništa o njima. Moja majka, baka, djed, ni ne znaju da smo mi otišli", kaže. 

Danil, njen sin, dodaje: "Shvatio sam da ne mogu više plakati, da moram biti jak. Bilo mi je strašno, ali ne mogu više plakati". 

Bombardirana je dječja bolnica u Sjevernodonecku. Među poginulima u bombardiranju Harkiva je i 96-godišnji Boris Romančenko koji je preživio holokaust i tri nacistička logora.

Dok u praznom Kijevu traje 35-satni policijski sat, ukrajinske snage vratile su Makariv, strateški važno mjesto za obranu Kijeva sa sjeverozapada. U Hersonu, nakon što su Rusi jučer pucali na civile, ponovno prosvjed, a ovaj put ruske snage su uzvratile suzavcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ukrajinska vojska tvrdi ruske postrojbe imaju zaliha za najviše tri dana, a pokazuju i u kakvim vozilima je stiglo čečensko pojačanje. Rusi pak uzvraćaju da nastavljaju koristi svoje najmodernije oružje.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, Igor Konašenkov kaže: "Hipersonični raketni sustav Kinžal pokazao se u stvarnoj borbi da može učinkovito uništiti jako utvrđene specifične objekte neprijatelja"

Ukrajinski predsjednik i dalje traži sastanak s Putinom, no svako kompromisno rješenje kaže morat će na referendum. Zelenski se obratio pred talijanskim parlamentom, a zamolio je i papu Franju za mirovno posredovanje. "Jutros sam razgovarao s njegovom svetošću papom Franjom i rekao je vrlo važne riječi. 'Razumijem da želite mir i da se morate braniti, vojnici i civili brane svoju domovinu'", rekao je.


Američki predsjednik i dalje očekuje Putinov napad kemijskim oružjem. Joe Biden navodi: "I sada je Putin stisnut uza zid. Nije očekivao veličinu i snagu našeg jedinstva. I što su mu leđa više uza zid, to će bit oštrija taktika koju će primijeniti. Vidjeli smo to i prije".

Biden je upozorio američke kompanije na moguće ruske kibernetičke napade. Na što mu Moskva oštro odgovora: "Ruska Federacija, za razliku od zapadnih zemalja, uključujući i SAD, ne ponaša se kao bandit".

Bez komentara ostalo je pitanje o broju ruskih žrtava, nakon što je prorežimski Putinov tabloid jučer objavio brojku od 9861 ubijenih ruskih vojnika. Sada tvrde da su bili hakirani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo