Kakve veze imaju Putin i J.K. Rowling? / Mariupolj su uništili Ukrajinci, a Rusija invazijom spašava Harry Pottera. RTL Direkt donosi sve o ruskoj propagandi

U Rusiji nema Facebooka, Twittera ili Instagrama. Ugašen je i BBC Rusija i Deutsche Welle Rusija, ruski nezavisni mediji novine Novaya Gazeta...

31.3.2022.
7:00
VOYO logo

Rusa ima 140 milijuna, a od toga 50 milijuna nema toplu vodu, 35 milijuna nema kanalizaciju. Ali nijedan jedini Rus nema mogućnost gledati, čitati i slušati objektivne vijesti.

Putin je ugasio sve neovisne medije. Oni nigdje ne mogu pročitati da je u Mariupolju bombardiran Crveni Križ, oni vjerojatno i dalje misle da njihove vojnike čekaju kao heroje i osloboditelje, ruske majke misle da im sinovi pogibaju časno, boreći se protiv ukrajinskih nacista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je mit koji je stvorila propagandna mašina Kremlja. Ravna samo jednoj u povijesti, onoj Jozefa Gebelsa. I ne samo da lažu svoje, oni su tvornica laži za cijeli svijet.

Image
anketa /

Putinu narastao rejting! Dobio na popularnosti kod Rusa nakon napada na Ukrajinu

Image
anketa /

Putinu narastao rejting! Dobio na popularnosti kod Rusa nakon napada na Ukrajinu

Ruske farme trolova stvorile su Brexit i Trumpa, a takve podjele stvaraju i dalje. Prilično smo sigurni da ih možete vidjeti i na Facebook stranici RTL Direkta. Ruski agenti diljem svijeta vrbuju novinare koje će širiti prorusku propagandu, pokušali su i u Hrvatskoj. A Putin je u sve pokušao uplesti i cancel kulturu, pa i autoricu Harryja Pottera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadni Rusi. Nemilosrdni Ukrajinci razorili su danas rusku četvrt u Donjecku. Ali pobjeda je naša, bog je na prvoj liniji uz hrabre Z momke. Humanitarna Z pomoć pomaže žrtvama Ukrajinskih nacionalista. I Da. Isti ti Ukrajinski nacionalisti krivi su za one prizore Mariupolja koje je prošli tjedan prenosio cijeli svijet. Oako su o njima izvijestile kolege iz Rusije:

Mariupolj iz ptičje perspektive. Vrlo tužni prizori, naravno. Strahovita slika. Nacionalisti dok su se povlačili uništavali su sve, kamen po kamen. Plač djece, starica, uništene zgrade,  sve je isto u ruskim ratnim izvještajima kao i u bilo kojim izvještajima u ostatku svijeta, samo obrnuto. Za monstruozne zločine krivi su Ukrajinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svaki ruski stan ulazi isti sadrža, a ponosno ga stvaraju oni. Ruski državni mediji.

"Naši novinari će nastaviti prikazivati alternativni pogled, alternativu na psihozu koja vlada Zapadom", rekao je Dmitri Kiselev, direktor Rossiya Segodnya International Media Group.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lažovi jedni, samo lažete. Zlojmira, kad Rusi dobiju rat bit ćete krivično gonjeni, sve ovo su komentari na prošlotjedni Direktov prilog o lošem stanju ruske vojske. Njih 1300.

I gotovo svaki od tih komentara je proruski, a velik broj profila s kojih je komentirano ima jednog ili nijednog prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorand Ian Garner sa sveučilišta u Torontu koji cijeli život analizira rusku propagandu, jednostavno nam objašnjava:

"Da. Trolani ste. Trolani ste. Nema sumnje. Trolanje je ciljano i onda odjednom ih je tisuće koji su često čudni, nemaju smisla, nisu povezani sa statusom. Nasilni su i agresivni. Ideja je preplaviti prostor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su moderne metode, ali Rusi koriste i one staromodne. Vrbovanje proruskih agitatora. Prije 10 godina Danku Radaljcu tada novinaru Novog lista pristupio je ruski pomoćnik vojnog atašea u Zagrebu i ponudio mu da piše jedan tekst mjesečno za 5000 kuna za jedan lokalni list u Rusiji.

"Odmah na prvom sastanku bilo je jasno da on želi uspostaviti nekakav kontakt koji izlazi izvan domene prirodnoga", kaže Radaljac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako mnogi vide sličnosti s Gebelsovskom propagandom, nacističkom ikonografijom i onime što Putin oko sebe gradi već godinama, Garner kaže da ne bi išao toliko daleko. Ipak je sovjetski savez sam desetljećima stvarao grandiozne spektakle, a ovo je samo nastavak. 

"J.K. Rowling je žrtva 'cancel' kulture. Autorica koja je prodala stotine milijuna knjiga nije se svidjela ljubiteljima rodnih sloboda", rekao je Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontekst je da je govorio mladim ruskim umjetnicima koji su dobili Predsjednikovu nagradu. Govorio je o važnosti obrane ruske kulture od zapadnjačkih napada i onda je iskoristio ovu poveznicu s J.K. Rowling u razgovoru s njima sugerirajući da je i ova kultura pod napadom, a sve što mi radimo je zaštita stvari koje vi volite", pojašnjava Garner.

Autorica Harry Pottera mu je brzo odgovorila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda nije najbolje da cancel kulturu kritiziraju oni koji kolju civile", napisala je J.K. Rowling uz link na članak o Alekseju Navaljnom. Ruske novine Novaya Gazeta ovaj tjedan objavile su svoju posljednju naslovnicu: "Rusija. Bombardira. Ukrajinu". To je to.

Urednik, dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir. Dmitri Muratov rekao je da neće izlaziti do kraja rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rusiji nema Facebooka, Twittera ili Instagrama. Ugašen je i BBC Rusija i Deutsche Welle Rusija, ruski nezavisni mediji novine Novaya Gazeta, televizija Rain ili Radio Ekho Moskvy više za Ruse ne postoje.

Blokirana stavrnost se nastavlja i samo je jedan zlikova: Ukrajina koja želi na zapad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo