kraj krvave bitke / FOTO Mariupolj su uspoređivali s Vukovarom, a njegove heroje sada odvoze na teritorij pod ruskom kontrolom

Image
Foto: Dmitro Kozatski/Azov

Borci iz Azovstala postali su simbol ukrajinskog otpora

17.5.2022.
10:35
Dmitro Kozatski/Azov
VOYO logo

Evakuacija ukrajinskih boraca iz njihovog posljednjeg uporišta u Mariupolju, čeličane Azovstal, vjerojatno označava kraj višemjesečne krvave bitke za grad, piše BBC. Prve evakuacije u ponedjeljak navečer uslijedile su nekoliko sati nakon što je Rusija priopćila da je pristala evakuirati ranjene ukrajinske vojnike u bolnicu u Novoazovsku.

U tunelima ispod čeličane skrivale su se tisuće civila i boraca koji su branili taj lučki grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeličana je bila posljednja točka obrane Mariupolja. Vojnici su tamo boravili bez hrane, vode, medicinske pomoći, a njihovo je herojstvo postalo simbol ukrajinskog otpora.

Objavljene su i slike iz unutrašnjosti čeličane koje prikazuju muškarce sa slomljenim rukama i amputiranim udovima. Njihovi su rođaci tjednima očajnički molili za dogovor kako bi ih spasili, a sa svojim suprugama uspjeli su komunicirati uz pomoć moderne tehnologije. One su na jednoj od posljednjih konferencija izjavile kako se njihovi muževi spremaju za posljednju bitku te kako ne vjeruju u diplomatsko rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez hrane su i vode, i gotovo uopće ne mogu izaći na svjetlo dana zbog neprestanog bombardiranja", poručile su.

Image
nakon 83 dana /

Ovo su posljednji heroji iz Azovstala, čelične utvrde Mariupolja koja je ipak pala u ruke Rusa

Image
nakon 83 dana /

Ovo su posljednji heroji iz Azovstala, čelične utvrde Mariupolja koja je ipak pala u ruke Rusa

Zamjenica ukrajinske ministrice obrane Hanna Maliar rekla je u ponedjeljak navečer da su 53 ozlijeđena borca ​​prebačena u bolnicu u gradu Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, dok je još 211 ljudi prevezeno u Olenivku, grad koji kontroliraju separatisti koje podržava Rusija. Svi evakuirani, rekla je, bit će podvrgnuti "proceduri razmjene". Detalji o tome što je dogovoreno ostaju nepoznati. Nagađa se da će evakuirani borci biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstal. Nije poznat njihov točan broj, ali vjeruje se da ih je još oko 600 ondje ispod zemlje.

Na pad Mariupolja osvrnuo se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče situacije u Mariupolju. Zahvaljujući djelovanju ukrajinske vojske – Oružanih snaga Ukrajine, obavještajne službe, pregovaračkog tima, Međunarodnog odbora Crvenog križa i Ujedinjenih naroda, nadamo se da ćemo uspjeti spasiti živote naših momaka. Među njima ima i teško ranjenih, pruža im se medicinska pomoć. Želim naglasiti: Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji. To je naš princip. Mislim da će svaka adekvatna osoba razumjeti ove riječi", dodao je.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo