MOGU LI BEZ DODIKA IŠTA? / Ministar unutarnjih poslova BiH za RTL: 'Vrijeme je da BiH postane dio NATO-a. Situacija bi se relaksirala'

Tvrdi kako BiH prati smjernice EU-a po pitanju vanjske politike te kako svaki normalan čovjek mora osuditi agresiju na suverenitet druge države

1.3.2022.
19:51
VOYO logo

U Bosni i Hercegovini danas se obilježava dan nezavisnosti, pa su vodeći političari u Sarajevu progovorili o Ukrajini i sankcijama Rusiji oko čega vijeće ministara i Predsjedništvo tek treba donijeti službeni stav. 

Šef SDA Bakir Izetbegović kaže: "Ukrajinci imaju hrabre vođe, spremne da ostave život, onako kako smo i mi bili spremni ovdje u Sarajevu da položimo živote braneći slobodu. Ukrajina će se obraniti i mislim da će obraniti i nas tom svojom spremnošću na borbu"

Član Predsjedništva Željko Komšić dodaje: "Svijet više neće biti isti, šta god da bude u Ukrajini. Nesigurnost se uvukla na cijeli europski kontinent. Sve ono što se činilo dalekim i što se događalo drugim kontinentima, a mi znamo šta se sve može desiti jer smo to iskusili na vlastitoj koži, nas opominje da budemo oprezni". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reporterka RTL-a Nikolina Radić u Sarajevu je pak razgovarala s ministrom unutarnjih poslova Federacije BiH, Aljošom Čamparom, pa navela kako sada stvari stoje, čini se da nije moguće da BiH iznese zajednički stav o Rusiji i uvede sankcije jer se Republika Srpska (RS) tomu protivi.

Image
MARKO LUKIĆ /

'Ako Putinu ne bude išlo kako planira u Ukrajini, mogao bi prebaciti težište na područje Kosova i BiH'

Image
MARKO LUKIĆ /

'Ako Putinu ne bude išlo kako planira u Ukrajini, mogao bi prebaciti težište na područje Kosova i BiH'

Čampara pak upitan može li Federacija iznijeti stav bez Dodika govori kako u toj državi postoji aparat vezan za vanjsku politiku te kako postoje smjernice vanjske politike koje prate vanjsku politiku EU tako da BiH kao dio svjetskog europskog, demokratskog svijeta prati, tvrdi, instrukcije EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Dodika, kaže da ne zna što on misli i želi li zajedno s Lukašenkom biti na ruskoj strani. "To je njegova stvar, no ovo je vrijeme civilazijskih odluka i bilo koji normalan čovjek mora osuditi agresiju na nezavisnu suverenu državu pa tako i mi u BiH, u Hrvatskoj i zapadnom Balkanu, kao čitav normalan demokratski svijet", navodi.

Može li kriza u Ukrajini utjecati na regiju i BiH jer EU je poslala dodatne snage EUROFORA, kaže kako je BiH dio Europe pa se sva ta politika prelama i u toj zemlji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ovdje moramo razmišljati o eventualnim posljedicama, dakle NATO snage prije svega imaju direktan mandat da budu prisutne i djeluju na području BiH. EUROFOR imamo na ovom području i došli su dodatni. Najvažnije je da NATO može djelovati ovdje", smatra. 

"Mislim da je došlo vrijeme da neke zemlje, kao BiH, jednostavno pstanu dijelom euroatlantskih integracija. Prije svega mislim na NATO pa onda i EU, jer smo kao predsjedništvo donijeli odluku, imamo zakone, sudjelujemo u mirovnim misijama i ispunjavamo uvjete. Da BiH postane dio NATO-a bilo bi vrijeme i svakako bi relaksiralo situaciju i na ovom području Europe", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku kaže da je područje Brčko apsolutno područje gdje će poslati dodatne snage EUROFORA, ali i na druge dijelove će ići, tvrdi.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo