operacija od dva sata / Mladom ukrajinskom vojniku (22) šrapnel ušao u lubanju. U akciji spašavanja sudjelovao i hrvatski liječnik

Image
Foto: KBC Sestre milosrdnice

Glavna nedoumica bio je odabir metode

17.5.2022.
18:56
KBC Sestre milosrdnice
VOYO logo

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice priopćio je kako je jedan tamošnji liječnik sudjelovao u akciji spašavanja vojnika iz Ukrajine.

Stručni tim liječnika iz Ukrajine pod vodstvom prof. Dimitrija Shegelova s ciljem da prije svega spase život ranjenom ukrajinskom vojniku, a onda i izvedu operacijski zahvat bez posljedica za pacijenta, kontaktirao je vodeće svjetske neurointervencioniste, prof. Adnana Siddquia iz SAD-a (Buffalo), prof. Rene Chapota (Essen), prof. Jens Fiehlera (Hamburg) te Vladimira Kalouseka, dr. med. spec. radiologije iz KBC-a Sestre milosrdnice ujedno i predsjedavajućeg Istočno Europskom sekcijom pri Europskom društvu. Za minimalno invazivnu neurološku terapiju, da im pruže proktorstvo neurovaskularnih procedura kod liječenja ranjenog ukrajinskog vojnika, kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 22-godišnji vojnik pogođen je šrapnelom koji mu je ušao u lubanju, oštetio dvije krvne žile i stvorio tri pseudoaneurizme.

Image
Foto: KBC Sestre milosrdnice
Image
Foto: KBC Sestre milosrdnice

"Glavna nedoumica kod liječenja bila je da li ići u smjeru očuvanja krvnih žila koje su bile oštećene te na kojima su nastale pseudoaneurizme od šrapnela, ili ići na PAO metodu (parent artery occlusion) odnosno okluziju cijele krvne žile i aneurizme, što se smatralo rizičnim jer je moglo dovesti do ishemije. Nakon prvotne provjere krvne kolateralne opskrbe, odluka je bila PAO metoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacijski zahvat ukrajinskih liječnika pod vodstvom prof. Dimitrija Shegelova i uz proktorstvo svjetskih neurointervencionista među kojima je bio i dr. Kalousek iz KBC-a Sestre milosrdnice, obavljen je danas, 17. svibnja 2022., u trajanju od dva sata, uz izniman pozitivan ishod, uredan i bez komplikacija", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo