ZA ISTIM STOLOM / Mogu li pregovori u Turskoj spriječiti krvoproliće? Zelenski spreman na kompromise, a Erdogan pozvao Putina da prestane pucati

Na istoku Europe već puna 33 dana mira nema

28.3.2022.
18:40
VOYO logo

Sve oči uprte su u Istanbul gdje se očekuju pregovori Rusije i Ukrajine. 

Dok u Ukrajini borbe ne prestaju, u Tursku stižu delegacije zaraćenih strana na pregovore. No, sastanak Zelenski - Putin još nije izgledan, a ruska strana kaže da bi bio i kontraproduktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon protuudara, ukrajinska strana tvrdi da su oslobodili važan grad blizu Kijeva. A osim rata u Ukrajini, nastavlja se i onaj plinski Zapada i Rusije. 

I dalje gori u Kijevskoj regiji. No, Ukrajinci imaju razloga za slavlje kažu vratili su Irpinj, jednu od ključnih točaka prema Kijevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas imamo dobre vijesti. Oslobodili smo Irpinj. Sada provodimo operaciju čišćenja", rekao je Oleksandr Markušin, gradonačelnik Irpinja.

Bišiv, mjesto 35 kilometara od Kijeva, spašava sve što se može, jer gotovo je sve potpuno uništeno. Nema više ni dječjeg vrtića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je teško kada pate djeca. 135 djece do danas. Umrli su jer se ti ljudi nisu mogli složiti. Nije pravedno. Djeca nisu ništa kriva", kaže Svetlana Gribovska, ravnateljica vrtića u Bišivu.

Image
životi im nisu ugroženi /

Roman Abramovič i ukrajinski pregovarači navodno imaju simptome trovanja

Image
životi im nisu ugroženi /

Roman Abramovič i ukrajinski pregovarači navodno imaju simptome trovanja

Ukrajinske snage vratile su dio teritorija, no ruske pokušavaju odsjeći grad od najvažnijih prometnica, ključnih za opstanak prijestolnice. U Kijevu je skraćen policijski sat, većina trgovina i ljekarni je otvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Kijevu se postupno vraćaju privatni poslovi. Konkretno, ponovno se otvaraju trgovine mješovitom robom, kafići, frizerski saloni i servisi", kazao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Organizirane evakuacije iz opkoljenih mjesta, pa ni Mariupolja, nije bilo. Iz tog grada stiže slika samo s ruskih televizija. I svi putovi sada vode prema proruskim regijama ili Rusiji.

Napadi su nastavljeni u Harkivu. Gradonačelnik tvrdi: u tom gradu do sada su uništena 53 vrtića, 69 škola i 15 bolnica. Ruska invazija Ukrajinu je dosad koštala gotovo 565 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo je nade i u pregovore u Turskoj.

"Naši prioriteti u pregovorima su poznati. Nedvojbeno je to suverenitet i teritorijalni integritet. Djelotvorna sigurnosna jamstva za našu državu su obvezna", poručio je predsjednik Zelenski.

Ruska delegacija u Tursku je stigla. No, jasno je da još ništa od sastanka Putin - Zelenski, koji bi bio kontraproduktivan, kaže ruski ministar vanjskih poslova. Rekao je to srpskim medijima, kojima se posebno obratio, a njih je zanimalo može li Beograd biti mjesto pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Beograd je sjajan grad i s obzirom na svoju poziciju i status, on odgovara za bilo kakve pregovore. Riječ je ipak o tome da mjesto pregovora treba biti prihvatljivo za obje strane", rekao je ministar Sergej Lavrov.

Lavrov je demantirao i priče o lošem zdravlju svog šefa, ali i ministra obrane Šojgua. "To je sve otvorena laž. Svi su živi, zdravi i rade, što se može vidjeti i u medijima", rekao je.

Da Putin ne može ostati na vlasti, američki predsjednik je rekao u Poljskoj, no to sada povlači. Moskvi je stigao i odgovor na njihov zahtjev da neprijateljske zemlje plin plaćaju samo u rubljima. G7, grupa sedam velikih gospodarstava jednoglasno je to odbila.

"Još jednom su naglasili da su sklopljeni ugovori valjani i da tvrtke trebaju i moraju ostati vjerne svojim ugovorima. Plaćanje u rubljima nije prihvatljivo i pozvat ćemo pogođene tvrtke da ne slijede Putinov zahtjev", poručio je njemački ministar energetike Robert Habeck.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez rubalja nema ni plina, odgovaraju iz Moskve.

Europska komisija pak nastavlja sa sankcijama, pozvala je sve članice da odmah ukinu takozvane zlatne putovnice, odnosno mogućnost da bogati Rusi i Bjelorusi zbog svojih investicija dobiju državljanstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo