DO 9. SVIBNJA / Mogu li Rusi preokrenuti rat u Ukrajini na vrijeme? Nagađa se da moraju 'isporučiti rezultate' uoči Dana pobjede nad nacistima

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Na sjeveroistoku Harkiva, vlasti evakuiraju gradove Barvinkov i Lozov. Gradonačelnik Dnjepra Borys Filatov zatražio je da žene, djeca i stariji odu

11.4.2022.
9:45
AP Images
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin ima novog generala koji nadgleda rat u Ukrajini, a njegovi vojni zapovjednici započinju novu fazu u ratu: sveobuhvatni napor da zauzmu dijelove ukrajinske regije Donbas koja je i dalje pod kontrolom Ukrajine.

Čini se da Ukrajinci tu prijetnju ne shvaćaju zdravo za gotovo. U regijama Donjeck i Lugansk lokalni dužnosnici pozivaju na evakuaciju, otvaraju i humanitarne koridore za civile kako bi otišli u sigurnije dijelove Ukrajine, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjeveroistoku Harkiva, vlasti evakuiraju gradove Barvinkov i Lozov. Gradonačelnik Dnjepra Borys Filatov zatražio je da žene, djeca i stariji odu.

Image
o stanju u ukrajini /

Andrija Jarak s RTL-ovim analitičarem Ante Kotromanovićem: 'Čeka se odlučujuća bitka za istočnu Ukrajinu, sad treba jaka pomoć za Zapada'

"Situacija se postupno zahuktava u Donbasu i razumijemo da će travanj biti prilično vruć", rekao je nedavno Filatov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga velika molba: Svi koji imaju priliku (kao što sam više puta rekao) neka otiđu - prije svega, to se odnosi na žene, djecu i starije ljude koji nisu uključeni u rad kritične infrastrukture", dodao je on.

Može li Rusija pokrenuti novu zastrašujuću ofenzivu na istoku? Posljednje satelitske snimke koje je prikupio i analizirao Maxar Technologies pokazuju kako se ruski vojni konvoj dug 12 kilometara kroz grad Velkyi Burluk kreće prema istočnom Harkivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi na nacionalnoj televiziji u subotu, Vadym Denysenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, rekao je da je Harkov "praktički cijeli dan granatiran" i da se očekuje ruska ofenziva u regiji Harkiv, iz smjera Iziuma.

Vojni stručnjaci i zapadni dužnosnici također su nagađali da Putinovi generali osjećaju pritisak da "isporuče nekakve rezultate" uoči 9. svibnja, kada Rusija obilježava Dan pobjede, poraza nacističke Njemačke 1945. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nova analiza Instituta za proučavanje of War (ISW), istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, baca određenu sumnju na sposobnost Rusije da za proboj u Donbasu.

"Ocjenjujemo da će se ruska vojska boriti da prikupi velike i borbeno sposobne snage mehaniziranih postrojbi za djelovanje u Donbasu u sljedećih nekoliko mjeseci", navodi se u analizi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija će vjerojatno nastaviti bacati teško oštećene i djelomično rekonstituirane jedinice po komadima u ofenzivne operacije koje ostvaruju ograničene dobitke uz veliku cijenu."

Vojni analitičari i promatrači kažu da bi se Rusija mogla boriti s reorganizacijom snaga koje je udarila ukrajinska vojska, posebno u obrani Kijeva i sjeverne Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije invazije, Rusija je rasporedila oko 120 taktičkih skupina bataljuna oko Ukrajine.  Prema jednom europskom dužnosniku, otprilike četvrtina tih snaga je "stvarno neoperativna" nakon velikih žrtava i uništenja hardvera. 

Američki obrambeni dužnosnik 8. travnja dao je nešto drugačiju procjenu, rekao je da su ruske snage sada "ispod 85 posto svoje procijenjene raspoložive borbene moći" okupljene uoči invazije 24. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te procjene američke obrane, rekao je ISW, "nenamjerno preuveličavaju trenutne sposobnosti ruske vojske za borbu".

Prema ISW-u, "deseci ruskih bataljunskih taktičkih skupina (BTG) koji su se povukli iz okolice Kijeva vjerojatno posjeduju borbenu moć koja je samo djelić onoga što sugerira broj jedinica ili ukupni broj osoblja s tim jedinicama. Ruske jedinice koje su se borile u Ukrajini pretrpjeli strašnu štetu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je imenovanje novog zapovjednika za vođenje ruskog rata u Ukrajini pokušaj da se riješi još jedan problem koji je ometao ruske snage: nedostatak koordinacije.

"Rusi očito pokušavaju riješiti jedan od problema od kojih je pretrpjela njihova početna invazija tako što bi zapovjednika Južnog vojnog okruga generala Aleksandra Dvornikova postavili za jedinstvenog zapovjednika operacija u Ukrajini", naveo je ISW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo pojednostavljenje ruske zapovjedne strukture možda neće riješiti sve probleme ruskog zapovjedništva. Međutim, ruske snage će se vjerojatno nastaviti boriti za uspostavljanje koherentnih i učinkovitih aranžmana zapovijedanja i nadzora u doglednoj budućnosti."

To ne znači da će nadolazeći tjedni biti lagani za ukrajinske snage koje se bore na istoku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ISW je rekao da će ruska vojska "ipak ostvariti dobitke i da bi mogla zarobiti ili istrošiti ukrajinske snage dovoljno da osiguraju veći dio Donjecke i Luganske oblasti, ali je barem jednako vjerojatno da će ove ruske ofenzive kulminirati prije nego što postignu svoje ciljeve, kao i slične ruske operacije obavljene."

U izjavi u nedjelju, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak rekao je da je Ukrajina spremna za intenzivne borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ukrajina je spremna za velike bitke”, rekao je Podolyak. 

"Ukrajina ih mora dobiti, posebno u Donbasu. A nakon toga Ukrajina će dobiti snažniju pregovaračku poziciju, iz koje može diktirati određene uvjete. Nakon toga će se sastati predsjednici (Ukrajine i Rusije). To može potrajati dva ili tri tjedna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći tjedni mogli bi se pokazati je li to previše optimističan scenarij. Ali predstavlja ono što se čini kao pregovaračku poziciju, koliko i vojnu procjenu: Putin može razgovarati sada ili riskirati da kasnije bude znatno slabiji, javlja CNN.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo