BIJEG OD MOBILIZACIJE / Na istočnim granicama Finske pojačan promet nakon Putinovog obraćanja, vlasti umiruju: Nema razloga za zabrinutost

Image

Šef jedinice za međunarodne poslove agencije Matti Pitkäniitty na Twitteru je objavio u četvrtak ujutro da je 4824 Rusa ušlo u Finsku preko istočne granice u srijedu

22.9.2022.
11:29
VOYO logo

Finska je zatražila od Europske komisije da svim zemljama Schengena izda preporuku o vizama za Ruse. Naime, finsko Ministarstvo vanjskih poslova otkrilo je da Finska predlaže da sve schengenske zemlje, kada uskrate ulazak ruskom državljaninu ponište postojeću vizu ili izreku zabranu ulaska toj osobi, piše Helsinki Times.

Valja imati na umu i obraćanje Vladimira Putina koji je najavio djelomičnu mobilizaciju stotina tisuća Rusa za rat u Ukrajini. Upravo je njegov govor potaknuo je prosvjede u 38 gradova diljem države koji se protive takvoj odluci, a iz sata u sat raste broj onih koji bježe pred strahom od mobilizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je više onih koji od mobilizacije bježe preko Finske jer je to jedina granica još uvijek otvorena za ruske civile sa schengenskim vizama. Naime, finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto poručio je da Finska hitno traži rješenje za ograničavanje izdavanja turističkih viza ruskim državljanima, a nastavno na mobilizaciju rekao je "da je to još jedan razlog zašto su potrebne strože kontrole na granici".

Image
navukli ga na tanak led /

Sin Putinovog glasnogovornika odbio mobilizaciju: 'Vjerujte, to ne treba ni vama ni meni. Nisam običan'

Image
navukli ga na tanak led /

Sin Putinovog glasnogovornika odbio mobilizaciju: 'Vjerujte, to ne treba ni vama ni meni. Nisam običan'

Šef jedinice za međunarodne poslove agencije Matti Pitkäniitty na Twitteru je objavio u četvrtak ujutro da je 4824 Rusa ušlo u Finsku preko istočne granice u srijedu, piše finski Yle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granična policija je pak potvrdila da je nekim Rusima odbijen ulazak, ali i da je unatoč pojačanom porastu prelazaka u odnosu na prethodne tjedne još uvijek manje prelazaka nego što je bilo prije pandemije.

Situaciju umiruje i glavni narednik Tuomas Hurskainen koji je rekao da će promet vjerojatno biti gust do kraja tjedna, ali i da je trenutno nema razloga za zabrinutost. Granična straža na svojim društvenim mrežama napomenula je da društvenim mrežama kruže videozapisi koji sadrže lažne informacije o situaciji na graničnim prijelazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo