Odmah nakon borbi / Na prvoj liniji fronta: Zelenski iznenada posjetio u subotu oslobođeni grad i osobno podignuo zastavu

Image
Foto: Hromadske radio

Tu je 1. svibnja projektil teško ranio zapovjednika kompletnih Oružanih snaga Rusije, odatle je Rusija planirala okupaciju cijele istočne Ukrajine

14.9.2022.
14:15
Hromadske radio
VOYO logo

Nakon nekoliko objava na društvenim mrežama, Ukrinform je prenio i službenu potvrdu da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas iznenada posjetio Izjum, grad u istočnoj Ukrajini, koji je još u subotu bio u rukama ruskih trupa.

Riječ je o gradiću od predratnih 46.000 stanovnika, smještenom na lijevoj strani rijeke Sjeverni Donjec, iznimne strateške važnosti, tolike da, nakon što su ga trupe Ruske Federacije okupirale 1. travnja, odatle su planirale nastavak ofenzive po istočnoj Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri tjedna nakon zauzimanja, u Izjum je čak stigao osobno general Valerij Gerasimov, šef zapovjedništva kompletnih Oružanih snaga Ruske Federacije kako bi odatle osobno upravljao ruskim trupama u snažnom naletu koji je kulminirao nekoliko dana poslije sveopćim napadom na Sjeverodonjeck.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gerasimov je, međutim, već ili 30. travnja ili 1. svibnja u direktnom pogotku projektila na zapovjedno mjesto u Izjumu zadobio geler u bedro. Ukrajinska strana tada je navela, što ruska strana nije nikada potvrdila, da je u toj eksploziji poginuo jedan drugi ruski general, Andrej Simonov.

Izjum je narednih mjeseci bio točka na ključnoj prometnoj opskrbnoj osovini ruskih trupa u istočnoj Ukrajini, na čijem drugom kraju se nalazio nešto sjeverniji grad Kupjansk. No, u najnovijoj munjevitoj ukrajinskoj protuofenzivi, ruske trupe su se u sveopćem rasulu povukle iz oba grada. Agencije su u subotu objavile da su ukrajinske oružane snage u Izjum ušle tog dana predvečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti četiri dana poslije Zelenski se ukazao u Izjumu na "svečanosti podizanja ukrajinske nacionalne zastave i kako bi čestitao osloboditeljima".

Vijest je skupa s fotografijama Zelenskog okruženog ukrajinskim vojnicima na Twitteru objavio nevladin i neprofitni Hromadske radio. Otprilike u isto vrijeme na svom profilu na Facebooku fotografije i vijest o tome objavila je i ukrajinska 25. zasebna zračnodesantna sičeslavska brigada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Protuudar na sve strane /

Ukrajinci u 3 dana ofenzive kod Harkiva probili 50 km: 'Hvatamo ruske vojnike maskirane kao civile'

Image
Protuudar na sve strane /

Ukrajinci u 3 dana ofenzive kod Harkiva probili 50 km: 'Hvatamo ruske vojnike maskirane kao civile'

Oni su objavili da je, nakon minute šutnje za poginule, zastavu podignuo sam Zelenski.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo