pristižu izbjeglice / Na slovačkoj granici na dnevnoj razini dođe ih 10 do 12 000 Ukrajinaca: Postoji velika potreba za dječjim kolicima

U izbjeglištvu u Slovačkoj je oko 80 tisuća Ukrajinaca, a više od 50 tisuća Ukrajinaca stiglo je u Rumunjsku

3.3.2022.
18:55
VOYO logo

Do sada je, dakle, ratom pogođenu Ukrajinu napustilo više od milijun građana, idemo na karti vidjeti u koje su zemlje pobjegli. Prema podacima UNHCR-a najviše ih je stiglo u Poljsku, gotovo 53 posto, odnosno više od pola milijuna građana. Drugi izbor je susjedna Mađarska, u koju je iz Ukrajine stiglo 133 tisuća Ukrajinaca.

Gotovo deset posto ukrajinskih izbjeglica otišlo je u Moldaviju gdje ih je, prema podacima, oko sto tisuća. U izbjeglištvu u Slovačkoj je oko 80 tisuća Ukrajinaca, a više od 50 tisuća Ukrajinaca stiglo je u Rumunjsku.

Ima i onih koji su otišli u Rusiju - gotovo 50 tisuća. Prema evidenciji do ostalih europskih zemljama zasada je stiglo desetak posto izbjeglih Ukrajinaca, njih 88 tisuća.

Image
Bill Roggio /

Američki analitičar oštro i detaljno: 'Putin nije lud i ruska invazija ne propada. Hladan je i proračunat. Zapad ga podcjenjuje'

Image
Bill Roggio /

Američki analitičar oštro i detaljno: 'Putin nije lud i ruska invazija ne propada. Hladan je i proračunat. Zapad ga podcjenjuje'

U Slovačkoj je na granici gotovo identična situacija onoj u Poljskoj. Volonteri su vrlo dobro organizirani, a na slovačku granicu dolazi puno manji broj izbjeglica nego u Poljskoj, na dnevnoj razini dođe ih 10 do 12 000 Ukrajinaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji dolaze u Slovačku uglavnom već imaju dogovoren smještaj, jako je malo ljudi koji nemaju kamo otići i za njih je organiziran manji prihvatni centar. S ukrajinske strane, oni koji dolaze pješice na prelazak granice čekaju oko 5 - 6 sati.  A oni koji idu automobilima mogu čekati dva do tri dana. 

Na granični prijelazi dolazi jako puno Hrvata koji dovoze humanitarnu pomoć, a zatim Ukrajince voze prema njihovom novom smještaju. Ono što se danas pojavio kao potencijalni problem je što iz Ukrajine uglavnom dolaze pješice majke s djecom, stoga je velika potreba za dječjim kolicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga ukoliko ima nekoga tko će ovih dana krenuti prema graničnom prijelazu Ukrajine i Slovačke, bilo bi dobro da se razmisli i o prijevozu dječjih kolica. U Slovačkoj je danas Ursula von der Leyen, putuje kroz zemlje koje se suočavaju s ovom izbjegličkom krizom. Postoje nade da će Bruxelles uskoro iznjedriti nekakvo rješenje s obzirom da se očekuje još veći broj izbjeglica u narednim danima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo