rat u ukrajini / Nakon granatiranja nuklearke Zaporožje svi strahuju: Posljedice udara u reaktor bile bi kao kod atomske bombe

Image
Foto: Ilustracija/ Shutterstock

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju već ranije rekao da je situacija 'izvan kontrole', Ukrajinci i Rusi međusobno se optužuju za granatiranje

7.8.2022.
12:07
Ilustracija/ Shutterstock
VOYO logo

Ukrajinski dužnosnici i međunarodni stručnjaci već mjesecima upozoravaju na opasnost koju borbe predstavljaju za veliku nuklearnu elektranu na obalama rijeke Dnjepar u južnoj Ukrajini. Ranije ovog tjedna, globalni nuklearni nadzornik rekao je da situacija postaje sve opasnija.

Kako donosi CNN, u petak su odjeknule eksplozije u kompleksu nuklearke Zaporožje, najveće te vrste u Europi, i izazvale strah od katastrofe. Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje elektrane koju su početkom ožujka zauzele ruske snage, zajedno s gradom Enerhodarom u kojem se kompleks nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski okrivio je Moskvu za napad: "Danas su okupatori stvorili još jednu izuzetno rizičnu situaciju za sve u Europi".

Rusko ministarstvo obrane odbacilo je tu tvrdnju rekavši da su Ukrajinci izveli tri topnička napada na elektranu i okolno područje. Ministarstvo je dodalo da je proizvodni kapacitet jedne jedinice u elektrani smanjen, a opskrba električnom energijom prekinuta drugoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
elektrana pod kontrolom /

Oštećena nuklearka u Zaporižju. Ukrajina i Rusija prepiru se oko toga tko je oštetio energetske vodove

Image
elektrana pod kontrolom /

Oštećena nuklearka u Zaporižju. Ukrajina i Rusija prepiru se oko toga tko je oštetio energetske vodove

Istovremeno, ukrajinski državni operater nuklearne energije, Energoatom, optužio je ruske snage da su pogodile elektranu Zaporožje.

Kada su u ranim danima rata prvi put izbile žestoke borbe u blizini objekta, to je izazvalo strahove od nuklearnog incidenta i izazvalo osude međunarodne zajednice. Ruske trupe prisilile su njezine upravitelje da rade "pod prijetnjom oružjem" nakon što su zauzele elektranu 5. ožujka, prema ukrajinskim nuklearnim dužnosnicima. Tjedan dana kasnije, Kremlj je poslao dužnosnike i tehničare iz ruske državne nuklearne agencije da pomognu u popravcima i upravljanju postrojenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinsko i rusko osoblje od tada radi jedno uz drugo, a komunikacija s vanjskim svijetom je povremena. Energoatom je u petak priopćio da je rusko granatiranje pogodilo nuklearni kompleks i oko njega i oštetilo postrojenje za zahvat vode, prekidajući opskrbu strujom i vodom u većem dijelu Enerhodara.

CNN nije uspio provjeriti tvrdnje o šteti u postrojenju, koje zauzima veliku lokaciju. Velik dio nedavnog ruskog požara u tom području nastao je u blizini elektrane i nije jasno jesu li dijelovi nuklearnog postrojenja slučajno pogođeni. Energoatom je u subotu priopćio da je postrojenje operativno, a ukrajinsko osoblje u postaji nastavilo je raditi kako bi osiguralo sigurnost od radijacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nije jasno kolika je opasnost od eksplozija u i oko nuklearke, ali je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi još u utorak rekao u intervjuu za Associated Press da je situacija u postrojenju "potpuno izvan kontrole".

"Svako načelo nuklearne sigurnosti je prekršeno", rekao je, pozivajući Rusiju i Ukrajinu da dopuste stručnjacima da posjete lokaciju. "Ono što je u pitanju je izuzetno ozbiljno i izuzetno ozbiljno i opasno", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće posljedice udara u reaktor koji radi jednake su uporabi atomske bombe", objavilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u petak na Twitteru.
Ujedinjeno Kraljevstvo je priopćilo da su akcije u kompleksu potkopale sigurnost rada elektrane.

Reuters je izvijestio kako su granate pogodile dalekovod visokog napona u postrojenju, natjeravši operatere da isključe reaktor unatoč tome što nije otkriveno curenje radioaktivnosti. Kao što smo već naveli, tvornicu su zauzele ruske snage početkom ožujka, ali je još uvijek vode njezini ukrajinski tehničari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog granatiranja nuklearne elektrane u Ukrajini. Ured glavnog tužitelja Ukrajine priopćio je da je pokrenuo kazneni postupak protiv, kako je rekao, raketnog i topničkog granatiranja elektrane Zaporožje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo