na čijoj je strani / 'Naoružavanje Ukrajine možda nije pravi put', tvrdi papa Franjo. Je li preblag prema Putinu?

S Putinom i katoličkom crkvom povijest se ponavlja, piše Politico

22.6.2022.
22:30
VOYO logo

"Molim vas, nemojte koristiti pšenicu, osnovnu hranu, kao ratno oružje!", nedavno je rekao papa Franjo, papa kojeg se odjednom sumnjiči da simpatizira Ruse.

Njegovu karikaturu, u kojoj umjesto križa oko vrata nosi slovo Z, masovno na mrežama dijele Ukrajinci, ljuti na papu. Jer, Franjo je svojim nedavnim izjavama stvorio konfuziju. NATO laje na vratima Rusije, kaže da nema tu dobra i zla, kaže da Ukrajinu ne treba naoružavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Progresivan, otvoreni papa, modernizirao je katoličku crkvu, ne smetaju mu gejevi, stalno upozorava na klimatske promjene, obračunava se sa svećenicima pedofilima žešće nego itko prije njega, prihvaća sirijske izbjeglice, piše knjige, slikovnice, o njemu se pišu knjige i slikovnice, snimaju dokumentarci.

Image
OTKRIO U RAZGOVORU /

Papa se idućeg tjedna sastaje s Ukrajincima. Odlučit će o posjetu Ukrajini. 'Vidjet ćemo što će se dogoditi'

Image
OTKRIO U RAZGOVORU /

Papa se idućeg tjedna sastaje s Ukrajincima. Odlučit će o posjetu Ukrajini. 'Vidjet ćemo što će se dogoditi'

Ali sveopće oduševljenje Franjom, naglo je stalo nakon dva nedavna intervjua. U kojima je rekao:
"Nisam siguran da je naoružavanje Ukrajine ispravan put".
"Ne vidimo cijelu dramu koja se odvija u pozadini rata koji je možda nekako bio ili izazvan ili nije spriječen".
"Moramo se odmaknuti od obrasca vuka i Crvenkapice. Protivim se pojednostavljenju prema kojem postoje samo dobri ljudi i zli ljudi".
"NATO je lajao pred vratima Rusije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, ovo zadnje o lajanju Franjo nije točno tako izjavio, već se prisjetio razgovora s ruskim predsjednikom par mjeseci prije rata u kojem mu je Putin rekao da NATO laje pred vratima Rusije. Ali svi su prenijeli kao da je to rekao on sam, i krenula je lavina.

Papa koji nosi Z simbol ruske vojske, tu karikaturu masovno dijele Ukrajinci na društvenim mrežama, a Poljaci, najveći europski proukrajinski katolici, ne mogu vjerovati da papa koristi iste fraze i opravdanja za rat kao i Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proputinovski mediji će iskoristiti papine izjave da kažu kako papa podržava Putina. Činjenica da papa to ne zna ga jednostavno diskreditira", smatra poljski novinar Artur Sporniak.

"Papa je naivni pacifist. Ne razumije tko je s druge strane u Moskvi", tvrdi poljski svećenik Pawel Guzynski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razumije, kaže urednik novina koje su objavile intervju o kojem svi pričaju. Papa redovno hvali hrabrost Ukrajinaca, osuđuje inftantilni, brutalni, destruktivni rat. Poziva na mir, zahtijeva da se žito ne koristi kao oružje.

"Djeca koja su se vozila sad sa mnom u papamobilu su iz Ukrajine", kazao je papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom tog intervjua papa kaže sad će reći da podržavam Putina, a to apsolutno nije točno. No, ipak ukazuje na to da je rat postao testni poligon za oružje", kazao je urednik La Civiltà Cattolica Antonio Spadaro.

S Putinom i katoličkom crkvom povijest se ponavlja, piše Politico. Jer crkva je s Mussolinijem 1929 potpisala Lateranske ugovore, a kasnije je Vatikan imao i Ostpolitik prema sovjetskom savezu, nije se osuđivao progon kršćana iza željezne zavjese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali isto tako papa kao i svi njegovi prethodnici pokušava tako tapkati u mraku, dakle, pokušava pronaći najbolji način, dakle ova izjava sa naoružanjem je prilično nespretna, ali ne treba sumnjati u dobre namjere Vatikana", objašnjava doktor pastoralne teologije i socijalne etike Dalibor Milas.

"Mislim da papa Franjo ovdje pokušava biti na strani dobra, a imati razumijevanja za zlo i nisam siguran da će takvo stajalište dati ikakvih pozitivnih rezultata", ističe komunikacijski stručnjak Mate Mijić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, ako nisi naš, njihov si. Teško je izbjeći takvu paradigmu dok padaju bombe, objašnjava za Direkt splitski franjevac Ante Vučković:

"U pozadini je da papa nije imenovao Rusiju kao agresora, nije upotrijebio riječ žrtva za Ukrajinu, a meni se čini iz naše hrvatske perspektive da je za žrtvu to iznimno važno da se kaže da je ona žrtva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju kad je krenuo val posjeta podrške Kijevu, Papa je novinarima rekao da i on o razmišlja posjetiti Zelenskog, ali zadnje vrijeme, Papin posjet se ne spominje.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo