UBIJANJE CIVILA / Neselektivnim bombardiranjima ruska vojska nije štedila ni zgrade, a ni rodilište, stručnjakinja: 'To što rade je zabranjeno!'

Ukrajinski predsjednik gotovo svakodnevno inzistira na tome da se zna i ova druga strana ratovanja

18.3.2022.
8:15
VOYO logo

U ukrajinskom ratu dosad je poginulo i više od 700 civila - muškaraca, žena, staraca i djece. U očito neselektivnim bombardiranjima ruska vojska nije štedila ni stambene zgrade, bolnice, kazalište pa ni rodilište. Prvi put američki je predsjednik Joe Biden ruskog čelnika Vladimira Putina nazvao ratnim zločincem. Dok se humanitarni koridori tek uspostavljaju kako treba, samo iz Mariupolja u proteklih tjedan dana evakuirano je 30 tisuća civila.

Nema dijela svijeta do kojega nije stigla slika trudne žene na nosilima dok su je izvlačili iz napadnute Mariupoljske bolnice. Ni ona ni beba nisu preživjele. Slične stravične slike gledamo iz opkoljenih područja: Mariupolja, Černihiva, Harkiva. Od tamo je u Zagreb zadnjim avionom stigla Irina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad gledam vijesti samo želim plakati. Jako je tužno, tamo je puno djece, puno ljudi što su ostali sami, koji nemaju vode, hrane, lijekova, koji žele otići ali ne mogu.. Jednostavno ne mogu opisati kako se osjećam'', rekla je Irina Panova iz Harkiva.

Gotovo svi napadi na civile i civilne objekte izvedeni su iz zraka. Napadi na bolnice, rodilište, kazalište, zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bacili avio-bombu i razorili /

Satelit pokazao da je ispred i iza teatra u Mariupolju bio natpis 'djeca', Rusi morali vidjeti. Prvi preživjeli izlaze ispod ruševina

Image
Bacili avio-bombu i razorili /

Satelit pokazao da je ispred i iza teatra u Mariupolju bio natpis 'djeca', Rusi morali vidjeti. Prvi preživjeli izlaze ispod ruševina

''U ratu je to zabranjeno! Ono što je u ratu dozvoljeno je to da vojnici jedne strane pucaju na vojnike druge strane. Zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravo pucati na civile i pucati na zarobljenike!'', kazala je Vesna Teršelić, voditeljica Documente.

Podaci o broju civilnih žrtava ovise iz kojeg izvora dolaze. Govori se o više od 700 osoba od kojih je prema riječima Zelenskog više od 100 djece.

''Imam gotovo 45 godina. Moje godine su stale onda kada su srca više od stotinu djece prestala kucati. Ne vidim smisao života ako se ne mogu zaustaviti tolike smrti'', rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik gotovo svakodnevno inzistira na tome da se zna i ova druga strana ratovanja.

''U Mariupolju prvi put nakon više desetaka godina prvi put od nacistitičke invazije dijete je umrlo od dehidracije. Dragi partneri čujte me danas, dijete je umrlo od žeđi 2022'', izjavio je Zelenski.

''Borit ćemo se za sve naše ubijene ljude, za svu našu ubijenu djecu'', dodao je ukrajinski predsjednik.

Zbog takvog ratovanja zapad proziva Putina za zločin protiv čovječnosti.

''Ova opsada je neljudska i bombardiranje grada Mariupolja koje se nastavlja. To je za osudu. Ovo predstavlja ozbiljno i teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava'', izjavio je Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije.

''Ja mislim da on je ratni zločinac'', rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Upravo zato je Ukrajinski predsjednik podnio tužbu Međunarodnom sudu pravde koji je jučer naredio Rusiji da mora zaustaviti rat u Ukrajini, međutim da bi Međunarodni kazneni sud završio istragu koju je pokrenuo Zelenski trebat će godine.

''Sud može nešto što je bitno obiteljima ubijenih ali kad pogledate težinu njihove muke to je jako malo. No ništa bolje kao čovječanstvo nismo izmislili zato svi puno očekujemo od sudova. Ali zapravo je najvažnije izvući živu kožu, živu glavu i mir'', kazala je Teršelić.

Za to vrijeme za živu glavu boje se goloruki Ukrajinci. Bez vojnih meta, isključivo sa vlastitim stvarima u rukama.

''Ukrajinski narod je pretvoren u topovsko meso. I to je to. Nemamo struje, nemamo što jesti, nemamo lijekove, nemamo ništa'', rekla je Ina Fedorenko, izbjeglica iz Harkiva.

Djeca, starci i bolesnici trebaju lijekove i hranu. Zato su jedno od najvažnijih stvari humanitarni koridori. A za drugi smjer, onaj - iz Ukrajine - danas je dogovoreno 9 koridora. Ovoga puta, svi se nadamo - bez opasnosti.

''Skoro nikakva regija Ukrajine ne može se osjećati sigurno. Sad kad Rusi granatiraju dijelove oko Lavova, Ivanofrankiska, oko Ludska ljudima postaje jasno da ni tu nije sigurno'', kazao je Oleksandr Rogovski, član zajednice Ukrajinaca RH.

A o tome koliko su veliki razmjeri zapravo pravu ćemo istinu znati tek za nekoliko godina kada svaka žrtva umjesto broja dobije ime i prezime, godinu rođenja, postane nečija sestra, otac, baka...Hrvatska još uvijek nije zatvorila poglavlje popisivanja umrlih i nestalih u domovinskom ratu, toliko je težak taj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo