SRAMOTA ZA MOSKVU / Nestali potpredsjednik ključne ruske banke bori se na strani Ukrajinaca: 'Planiram ostati do pobjede'

Image
Foto: ASSOCIATED PRESS

Gazprombank je krunski dragulj ruske financijske industrije, treća banka po imovini, pa je razumljivo da je Moskva šutjela o velikoj sramoti

27.4.2022.
15:45
ASSOCIATED PRESS
VOYO logo

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 31. ožujka potpisao odluku kojom se od stranih kupaca zahtijeva da od 1. travnja plaćaju u rubljima za ruski plin ili im prijeti obustava ugovora. Gazprombank je trebala biti financijska institucija koja bi omogućila Rusiji da joj kupci iz EU plaćaju plin u rubljama. 

Gazprombank je krunski dragulj ruske financijske industrije, treća banka po imovini, pa je razumljivo da je Moskva šutjela o velikoj sramoti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Igor Volobuev, potpredsjednik Gazprombanke, napustio je 2. ožujka Rusiju i pridružio se obrani Ukrajine. Rođen je u oblasti Sumi u Ukrajini, a odlazeći je poručio da želi "oprati svoju rusku prošlost" i da planira ostati u Ukrajini "do pobjede", prenosi Jutarnji.hr pisanje britanskih medija. Rusku je agresiju opisao međunarodnim zločinom, ali i napravio korak dalje. Tvrdi da su za međunarodni zločin odgovorni Putin, ruske vlasti, ali i ruski narod.

Image
NEMA VIŠE ULASKA /

Nakon što je Johnsonu zabranjen ulazak u Rusiju, isto je učinjeno i za 287 zastupnika britanskog parlamenta

Image
NEMA VIŠE ULASKA /

Nakon što je Johnsonu zabranjen ulazak u Rusiju, isto je učinjeno i za 287 zastupnika britanskog parlamenta

"Ne ubija Putin Ukrajince, ne krade wc školjke, nije Putin taj koji siluje žene. To je ruski narod", rekao je bivši ruski bankar, a sad ukrajinski branitelj. Ruske snage ubile su mu oca koji je, priča, proveo mjesec dana u hladnom podrumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski portal Meduza donosi i druge detalje, primjerice Volobuev nije otkrio kako je s ruskom putovnicom ušao u Ukrajinu, ali je pojasnio da je put vodio preko Turske, Latvije i Poljske, a trenutno se nalazi u Kijevu. Odluka o napuštanju Rusije počela je klijati nakon aneksije Krima 2014. godine, a kad je počela agresija nije više mogao čekati.

Nitko nije znao da je napustio Rusiju, a kad se otkrilo počela je potraga za njim te se odmah otvorila priča o tome kako u "Ukrajini prodaje tajne o radu Gazprombanke". Ne zna je li protiv njega pokrenut kazneni postupak u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ja sam, iako sam po nacionalnosti Ukrajinac, također zaslužan za to (agresiju). Sramim se toga, kajat ću se do kraja života, jer imam dvostruku odgovornost – nisam samo Rus. Ovdje sam rođen, živio sam ovdje (u Ukrajini) 18 godina, tako da sam odgovoran dvaput i triput", rekao je bivši potpredsjednik Gazprombanke. I dodao da nije pobjegao jer mu je život bio u opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo