Vjerovati mu ili ne? / Nije Putin odustao od Kijeva, Ukrajinci su ga obranili. A i puca se i dalje. A ono kad se 'povlačio' s 'vojnih vježbi'?

Vjerovati Putinu da povlači svoje trupe sa sjevera Ukrajine ili ne? Sjećate li se kad je 'povlačio' svoje trupe s granice jer su 'završile vojne vježbe'?

29.3.2022.
22:45
VOYO logo

Je li na vidiku kraj rata u Ukrajini? Svi se tome nadaju nakon što je danas, 34. dan invazije, na pregovorima konačno postignut neki pomak. Rusi kažu da će drastično smanjiti vojnu aktivnost u Kijevu i Černihivu. Odjednom postoji i mogućnost sastanka između Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

A pojavile su se i informacije da su Rusi već počeli povlačiti neke snage iz Kijeva. Makar, CNN večeras piše da se večeras u ukrajinskoj prijestolnici pucalo. Je li na pomolu preokret, je li ovo samo Putinova finta, ili je možda Rusija počela shvatila da gubi? Sve je ispitao Ivan Skorin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restoran kod Kijeva, znanstveni institut, zgrade, stanovi, šoping centar, naselja kraj Kijeva, malo sjevernije je Černihiv toliko razoren da su ga već počeli zvati "Mariupolj sjevera". Famozna ruska kolona, pa raketiranje te kolone, tisuće mrtvih, sve je to bilo za ništa. Besmisleno. Uzaludno. Ništa od Sjevera – Rusi su odustali, ali nisu kao poraženi, više je to gesta dobre vojle.

Aleksandar Fomin, zamjenik ruskog ministra obrane: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Masovno, smrtonosno, nenadano /

'Rusima pakao počinje s proljećem, novi odredi, ne samo vojska!', ukrajinski general koji je mjesecima tvrdio Putin će napasti

Image
Masovno, smrtonosno, nenadano /

'Rusima pakao počinje s proljećem, novi odredi, ne samo vojska!', ukrajinski general koji je mjesecima tvrdio Putin će napasti

"Ministarstvo obrane Ruske Federacije odlučilo je uvelike smanjiti vojnu aktivnost u smjeru Kijeva i Černihiva kako bi se povećalo obostrano povjerenje i stvorili uvjeti potrebni za daljnje pregovore, te kako bismo postigli konačni cilj, a to je potpisivanje sporazuma."

Ne, nije Rusija odlučila već su Ukrajinci odlučili za njih. Obranili su se. Sjever ostaje nepokoren. Tako to vidi britanski novinar John Sweeney koji je od prvog dana rata u Kijevu, a danas ne skriva oduševljenje: "Ruska vojska odlazi iz Kijeva. Hehehe..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički analitičar RTL-a Vlatko Cvrtila odgovara na pitanje je li ovo priznanje Putina da neće osvojiti Kijev zato što ne može osvojiti Kijev?: 

"Ovo je jedan veliki iskorak jer Kijev je bio jedan od ključnih ciljeva u ruskoj strategiji. Očito da oni nisu mogli postići svoj vojni cilj i ustvari su odustali od nečega što sigurno nisu mogli osvojiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se u stvari događa?

Na sjevernom frontu Rusi su u istoj poziciji već mjesec dana. Okružili su Černihiv, stigli u predgrađe Kijeva sa sjeverozapada, ali su potisnuti. Protunapadi Ukrajinaca su se zaredali. I sad kad su Rusi najavili povlačenje svi se pitaju kako će to izgledati na terenu – hoće li stvarno njihove brigade nestati na sjeveru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org: "Dakle bilo kakvi potezi s te strane koja se pokazala lažljiva i agresivna jako vjerojatno su u cilju postizanja što boljeg uspjeha na bojištu i pod krinkom priče o deeskalaciji će izvest preraspodjelu."

Sjećate se prizora tjedan dana prije početka rata kad su Rusi pokušali uvjeriti svijet da njihove brigade na ukrajinskoj granici samo vježbaju, da Zapad histerizira, pa je njihovo ministarstvo objavilo lažno povlačenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki obavještajci predviđaju da će za vrijeme povlačenja Rusi dodatno raketirati Kijev. Večeras za državnu televiziju glavni ruski pregovarač Medinski poručuje da deeskalacija ne znači prekid vatre, a da je mirovni sporazum još daleko. I američki predsjednik - nakon zoom sastanka s kolegama iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Italije - kaže – vidjet ćemo.

Joe Biden, američki predsjednik na pitanje vidi li ovo kao da rat ide svome kraju ili vidite to kao da Rusija kupuje vrijeme za pripremu novih vojnih akcija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo. Ne iščitivam ništa iz toga dok ne vidimo što će napraviti. Vidjet ćemo hoće li napraviti ono što su predložili.

Inače baš danas stižu prizori s juga iz Mikolajiva o najmanje 12 mrtvih u raketiranju glavne zgrade vlasti. Prizori razaranja se nastavljaju, nikakvi prizori povlačenja još nisu stigli. Oko Kijeva se i večeras čuju hici. Ljudi su u skloništima. Zvone sirene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni novinar Sweeney komentira ovako: "Gospodine Putin, od*ebite!"

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo