'željezna kupola' Bundeswehra / Njemačka planira nabaviti sustav 'željezne kupole' protiv Putinovih raketa kojima je Berlin sad u dosegu za 5 minuta

Image
Foto: AP

Premda je riječ o jednoj od najmoćnijih zemalja svijeta, ona je trenutno bez sustavne zaštite. Izraelskim sustavom bi zaštićene bile i susjedne zemlje

27.3.2022.
13:18
AP
VOYO logo

Ako bi Rusija iz svog Kalinjingrada ispalila na Berlin svoj projektil Iskander, govorimo hipotetički, on bi glavni grad Njemačke pogodio nakon samo pet minuta leta. Bild am Sonntag donosi da njemački kancelar Olaf Scholz i njegova vlada stoga žele postaviti čvrsti proturaketni sustav iznad cijele Njemačke.

List se poziva na vojne izvore i navodi da je Njemačka sad u takvoj poziciji da je u dometu apsolutno svih važnijih njemačkih projektila. Bild am Sonntag kaže da zemlja "nema čime zaustaviti takav napad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nije baš tome tako. Njemačka raspolaže samo Patriotima, ali se oni očito ne smatraju dovoljnim za ono čime bi Rusija mogla zaprijetiti.

Što Berlin namjerava doznalo se nakon što je general Eberhard Zorn, glavni inspektor Bundeswehra, održao sastanak sa Scholzom, na kojem ga je savjetovao o detaljima najavljenog paketa ulaganja u vojsku od čak 100 milijardi eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ispada da je baš on znao /

Dodik: Pričao sam s Putinom 20-ak puta i rekao mu: 'Molim vas, kad budete ravnali ovaj svijet, pripazite na nas. A on…'

Image
Ispada da je baš on znao /

Dodik: Pričao sam s Putinom 20-ak puta i rekao mu: 'Molim vas, kad budete ravnali ovaj svijet, pripazite na nas. A on…'

Ovako basnoslovno dodatno financiranje vojske logično je uslijedilo nakon što je Vladimir Putin otkrio sve svoje karte i pokrenuo napad na Ukrajinu prije mjesec dana. Pa još kad su krenule ruske prijetnje nuklearnim oružjem, u koje, doduše, nitko doista ne vjeruje, ali ipak…

Njemački državni vrh, sudeći prema Bildu am Sonntag usto u dogovoru s vrhom Bundeswehra, namjerava nabaviti izraelski sustav Arrow-3, koji uključuje projektile koji lete nadzvučnom brzinom i koji su usto dometa 2400 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka bi, prema tom planu, na tri mjesta postavila radarski sustav Super Greene Pine s centralom za obradu podataka u mjestu Uedem na krajnjem zapadu Njemačke, još preciznije, mjestašcu koje se uvuklo u jedan "rog" njemačkog teritorija uvučen prema Nizozemskoj.

Reklo bi se, zapadnije doista ne može, a to znači da ne postoji točka na teritoriju Njemačke koja bi bila udaljenija od najzapadnije točke teritorija Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radarski sustav bio bi tako snažan da bi istodobno pokrivao i Poljsku, Rumunjsku, čak i Baltik, te bi te druge zemlje, ako bi i one htjele biti pokrivene istim sustavom, trebale nabaviti samo projektile. To bi zapravo bio i najveći dobitak ovakvog obrambenog sustava, što bi bio sveobuhvatan i širok.

Odnedavno Njemačka i Nizozemska skupa rade na zaštiti Slovačke sustavima Patriot. Ovako nečime, definitivno bi zaštićena bila i Slovačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve skupa Njemačku bi koštalo dvije milijarde eura.

U trenutku kad bi radari uhvatili da neki projektil – krstareći, balistički, kakav god i s kakvom god bojevom glavom – leti prema Njemačkoj, on pokreće protuprojektil i presreće ga nadzvučnom brzinom. Arrow-3 je inače u stanju obarati ciljeve sve do visine od 100 kilometara iznad Zemljine površine. Navodno je kadar rušiti i više od 5 balističkih projektila u 30 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sličan način je i Izrael organizirao svoju "željeznu kupolu". Jedino, u prilogu Bild am Sonntag navodi se da bi sustav bio spreman – 2025. godine. Konačna odluka još nije donesena, treba proći određene procedure i odobrenja, ali glavni izvjestitelj za obranu Andreas Schwarz (SPD) ne sumnja da je sustav neophodan.

"Moramo se bolje zaštititi od Rusije", kazao je za Bild am Sonntag:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga trebamo brzi štit od raketa za cijelu Njemačku. Izraelski sustav Arrow-3 je dobro rješenje, njime bismo 'željeznu kupolu' mogli raširiti i iznad naših susjednih zemalja. Time bismo preuzeli ključnu ulogu u održavanju sigurnosti Europe."

Zemlja poput Hrvatske, koja u najnovijoj povijesti pamti i zgode poput 14-metarskog drona i/ili projektila, što već bilo, s eksplozivom ili bez njega, a koji joj se zabio u tlo u glavnom gradu nakon 1000 kilometara leta, vjerojatno ne bi imala ništa protiv naći se pod kupolom takvog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo