FRANCUSKA ŽELI PONUDITI AZIL / Novinarka koja je s transparentom upala uživo u program, puštena na slobodu: 'Sram me što sam dopustila da Rusi postanu zombiji'

Svijet je strepio nad njezinom sudbinom jer joj satima nije bilo traga. No, poslijepodne se javila fotografijom uz svog odvjetnika. Živa je, i suđeno joj je

15.3.2022.
20:30
VOYO logo

S antiratnim transparentom je upala uživo u program ruske državne televizije, poručila gledateljima da ne vjeruju propagandi, pokazala neviđenu hrabrost i nestala.

Hrabrost. Tako na društvenim mrežama zovu urednicu ruske državne televizije koja je utrčala u studio izvikujući antiratne poruke. Program uživo je prekinut, a urednica Marina Ovsjanikova uhićena. To je i očekivala pa je ranije na svom Instagramu ostavila poruku.

"Ono što se događa u Ukrajini je zločin. A Rusija je ovdje agresor. Odgovornost za ovu agresiju leži na savjesti jednog čovjeka: Vladimira Putina. Moj otac je Ukrajinac. Moja majka je Ruskinja. I nikada nisu bili neprijatelji. A ova ogrlica koju nosim simbol je činjenice da Rusija mora odmah prekinuti ovaj bratoubilački rat", poručila je Marina Ovsjanikova, urednica na ruskoj državnoj televiziji.

Image
NEUOBIČAJENA SCENA /

VIDEO Žena s transparentom upala u program ruske državne televizije: 'Ne vjerujte propagandi'

Image
NEUOBIČAJENA SCENA /

VIDEO Žena s transparentom upala u program ruske državne televizije: 'Ne vjerujte propagandi'


Time se pridružila mnogima u antiratnim prosvjedima koji u Rusiji traju od početka invazije na Ukrajinu. I svi, čini se, imaju isti epilog.

Ova 43-godišnja majka dvoje djece pozvala je na prekid šutnje jer ljagu ovog rata, rekla je, Rusi neće moći isprati sa sebe desetljećima.

"Nažalost, provela sam mnogo posljednjih godina radeći za Prvi kanal, provodeći propagandu Kremlja, i duboko se sramim zbog toga. Sram me što sam dopustila da laži dolaze s TV ekrana. Sram me što sam dopustila da Rusi postanu zombiji", kaže Ovsjanikova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na društvenim je mrežama slave tisuće ljudi, i ukrajinski predsjednik.

"Zahvalan sam svim Rusima koji pokušavaju prenijeti istinu. Onima koji se bore protiv dezinformacija i govore istinu, stvarne činjenice svojim prijateljima i voljenima. I osobno zahvaljujem ženi koja je utrčala u studio Prvog kanala s antiratnim transparentom. I svima koji se ne boje prosvjedovati", rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine. 

No, u Kremlju na njezin čin ne gledaju blagonaklono.


"Prvi kanal je zaštitni znak, kao i voditelji na tom kanalu. To je zaštitni znak kvalitetnog, pravodobnog, točnog i objektivnog informiranja. A što se tiče te djevojke, dobro, to je huliganizam", poručio je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov

Nakon što je odvjetnici nisu mogli locirati od sinoć, popodne je objavljena fotografija Marine Ovsjanikove kako uz poznatog odvjetnika za ljudska prava čeka izlazak pred suca. I ne skida svoju rusko-ukrajinsku ogrlicu.

Rat, napad i invazija zabranjene su riječi u ruskom eteru otprije deset dana kada je izglasan zakon prema kojem za kršenje slijedi kazna i do 15 godina zatvora. Na to nisu pristali mnogi ruski mediji pa su blokirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Nikada nismo i nećemo odustati", poručila je Natalia Sindejeva, urednica ugašenog ruskog kanala TV Dožd. 

Tim se riječima, uz suze, od milijuna gledatelja oprostila novinarska ekipa kanala Dožd prije desetak dana i dodala:

"Ne ratu!"

Iste one riječi zbog kojih će Marina Ovsjanikova, kojoj je to prvi prekršaj, ovog puta vjerojatno platiti samo novčanu kaznu od 2000 kuna. A za nju će se založiti i francuski predsjednik.

"Tijekom sljedećeg telefonskog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom predložit ću konkretno i izravno rješenje", tvrdi francuski predsjednik, Emmanuel Macron.

A to je azil za rusku urednicu u Francuskoj koja je ipak puštena na slobodu.. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo