rat u ukrajini / Novo obraćanje Zelenskog: 'Ovaj rat mora završiti oslobađanjem Krima'. Poluotok su potresle eksplozije

Image
Foto: AP Images

Krimsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je jedan civil ubijen, a još osam ozlijeđeno

10.8.2022.
8:33
AP Images
VOYO logo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da sukob s Rusijom neće prestati sve dok crnomorski poluotok Krim, koji je Moskva anektirala, ne bude oslobođen.

"Krim je ukrajinski i mi ga se nikada nećemo odreći", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Crnomorska regija ne može biti sigurna sve dok je Krim okupiran”, rekao je. "Neće biti stabilnog i trajnog mira u mnogim zemljama na obalama Sredozemnog mora sve dok Rusija može koristiti naš poluotok kao svoju vojnu bazu."

“Ovaj ruski rat protiv Ukrajine i protiv cijele slobodne Europe počeo je s Krimom i mora završiti s Krimom – njegovim oslobađanjem”, rekao je Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije u utorak zabilježene su eksplozije u ruskoj vojnoj bazi na crnomorskom poluotoku, a vlada u Kijevu rekla je da nije za to odgovorna.

New York Times izvijestio je da je ukrajinska vojska napala tamošnju ključnu rusku zračnu bazu nepoznatim oružjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sevastopolj /

Uzbuna na Krimu, napadnuto sjedište ruske crnomorske flote! 'Nad stožerom se pojavio nepoznati objekt'

Image
sevastopolj /

Uzbuna na Krimu, napadnuto sjedište ruske crnomorske flote! 'Nad stožerom se pojavio nepoznati objekt'

Eksplozije kod odmarališta

Jedna je osoba poginula u utorak kada su rusku zračnu bazu u blizini odmarališta na Krimskom poluotoku potresle eksplozije za koje je Moskva rekla da su detonacije uskladištenog streljiva, a ne rezultat nekog napada.

Svjedoci su rekli da su čuli najmanje 12 eksplozija oko 15.20 sati po lokalnom vremenu (1220 GMT) iz zračne baze Saki u blizini Novofedorivka na zapadnoj obali poluotoka, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. i upotrijebila u veljači kao jednu od lansirnih rampi za svoju invaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krim, odredište za odmor za mnoge Ruse, do sada je bio pošteđen bombardiranja i artiljerijske borbe koje su pretrpjela druga područja istočne i južne Ukrajine.

Rusko ministarstvo obrane bilo je čvrsto pri tvrdnji da je "detonacija nekoliko skladišta zrakoplovnog streljiva" izazvala eksploziju i isprva je reklo da nitko nije ozlijeđen. Rečeno je da nije bilo napada i da nikakva zrakoplovna oprema nije oštećena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan preuzima li Ukrajina odgovornost za eksplozije, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je za online televizijski kanal Dozhd rekao: "Naravno da ne. Što mi imamo s tim?"

Moskva bi mogla optužiti Kijev da je prešao crvenu liniju ako Ukrajina prizna da je napala teritorij koji Rusija smatra svojim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podoljak, koji savjetuje predsjednika Volodimira Zelenskog, sugerirao je da bi eksplozija mogla biti posljedica ruske nesposobnosti ili partizanskog napada.

“Ljudi koji žive pod okupacijom shvaćaju da se okupacija bliži kraju”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske novinske agencije citirale su neimenovani izvor iz ministarstva koji je rekao da "nema znakova, dokaza ili, još manje, činjenica (koje bi ukazivale) na namjerni udar na skladišta streljiva". Krimsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je jedan civil ubijen, a još osam ozlijeđeno.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo