'STRAH OD RADIJACIJSKE KATASTROFE' / Nuklearni stručnjaci UN-a idu na jug Ukrajine: Procijenit će ima li štete od granatiranja nuklearke

Image
Foto: Shutterstock

Dužnosnici koje je postavila Rusija sugerirali su da će tim UN-ovog tijela za nuklearni nadzor imati samo jedan dan za inspekciju elektrane, dok se misija priprema za dulju prisutnost

1.9.2022.
9:03
Shutterstock
VOYO logo

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uputila se u četvrtak iz ukrajinskog grada Zaporižje prema nuklearnoj elektrani u gradu Enerhodaru koji je pod kontrolom Rusije, unatoč informacijama o intenzivnom granatiranju.

Šef IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je misija svjesna "povećane vojne aktivnosti u tom području", ali nastavlja sa svojim planom obilaska postrojenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naglasio da će razmisliti o uspostavi kontinuirane nazočnosti u Zaporižju.

Nuklearni stručnjaci UN-a trebali bi posjetiti nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine kako bi procijenili ima li štete od granatiranja koje je potaknulo globalni strah od radijacijske katastrofe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PROBILO JE KROV' /

Rusi tvrde da je ova rupa u skladištu goriva u nuklearnoj elektrani Zaporižje nastala zbog ukrajinskog projektila

Image
'PROBILO JE KROV' /

Rusi tvrde da je ova rupa u skladištu goriva u nuklearnoj elektrani Zaporižje nastala zbog ukrajinskog projektila

Ruske snage granatirale su planiranu rutu misije IAEA-e prema nuklearnoj elektrani Zaporižju, rekao je u četvrtak Oleksandr Staruk, guverner regije Zaporižje.

"Rusi granatiraju unaprijed dogovorenu rutu misije IAEA-e od (grada) Zaporižje do nuklearne elektrane Zaporižje", napisao je Staruk na Telegramu, dodajući da je iz sigurnosnih razloga UN-ovom timu otežano kretanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje blizu najveće nuklearne elektrane u Europi. Nedavna satelitska snimka privatne američke tvrtke Maxar Technologies otkrila je nekoliko crnih rupa na krovu zgrade u blizini reaktora u tom postrojenju.

Ruska vojska u četvrtak je optužila ukrajinske snage da su poslale dvije skupine "sabotera", oko šezdeset ljudi, u blizinu nuklearne elektrane, na dan posjeta misije IAEA. Naglasila je da poduzima mjere kako bi "uništila neprijatelja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je misija koja nastoji spriječiti nuklearnu nesreću", rekao je Grossi u srijedu novinarima u Zaporižju.

Dužnosnici koje je postavila Rusija sugerirali su da će tim UN-ovog tijela za nuklearni nadzor imati samo jedan dan za inspekciju elektrane, dok se misija priprema za dulju prisutnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako uspijemo uspostaviti stalnu prisutnost, ili kontinuiranu prisutnost, onda će se to produljiti. No ovaj prvi segment će potrajati nekoliko dana", rekao je Grossi u srijedu.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo