U hrvatskoj luci / NY Post: Putinov oligarh iz Ukrajine u Rijeci ostavio megajahtu. Putin ga navodno vidi na čelu Ukrajine ako zbaci Zelenskog

Image
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Tri dana nakon što je Putin naredio juriš vojske Rusije na Ukrajinu, Viktor Medvedčuk je pobjegao iz kućnog pritvora u Kijevu

8.3.2022.
16:14
Goran Kovačić/Pixsell
VOYO logo

Američki dnevni list New York Post objavio je da je jahta "Royal Romance", procijenjene vrijednosti od 200 milijuna dolara, koja se trenutno nalazi u luci Rijeka, i dalje u vlasništvu istaknutog pro-putinovskog oligarha iz Ukrajine Viktora Medvedčuka.

New York Post navodi da je Medvedčuk najvjerojatniji čovjek po izboru Vladimira Putina da ga instalira kao predsjednika Ukrajine, ako bi uspio u svom ratnom pohodu i srušio trenutnu vladu u Kijevu Volodimira Zelenskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To, o Putinovim planovima s njima, inače nije izvorno NY Postovo otkriće, nego svojedobno Newsweekovo, koji je tu informaciju doznao iz krugova iz državnog vrha SAD-a prvog dana Putinove agresije na Ukrajinu.

Za Medvedčuka je Forbes prošle godine procijenio da mu sva imovina vrijedi ukupno 620 milijuna dolara. Riječ je inače o proruskom, tvrdo euroskeptičnom političaru u Ukrajini, vođi prorurske i protueuropske "Opozicijske platforme – Za život", koja u parlamentu Ukrajine drži 44 od 450 parlamentarnih mjesta. Jedno od tih mjesta pripada i Medvedčuku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Plan o Blitzkriegu s istoka /

Pobjegao im dokument koji dokazuje, Putin je računao u par dana slomiti Ukrajinu: 'Ukrajina se vratila Rusiji!'

Image
Plan o Blitzkriegu s istoka /

Pobjegao im dokument koji dokazuje, Putin je računao u par dana slomiti Ukrajinu: 'Ukrajina se vratila Rusiji!'

Medvedčuk je, inače, 13. svibnja prošle godine završio u kućnom pritvoru, pod optužbama ukrajinskog glavnog državnog odvjetništva za izdaju i pokušaja krađe nacionalnih resursa. Optužuju ga, između ostalog, za sudjelovanje u separatističkom pokretu iz rusko-ukrajinskog rata iz 2014. godine.

Zbog toga je na listi sankcija SAD-a još od 2014. godine. Zanimljivo je da se u jednom od postupaka protiv njega kao sudionik spominje i inače proeuropski bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako god, s početkom ruske vojne invazije na Ukrajinu 24. veljače ove godine, Medvedčuk je pobjegao iz kućnog pritvora, točnije, ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova navelo je da je 27. veljače pobjegao iz kućnog pritvora. Gdje se trenutno nalazi, zasad nema službenih potvrda.

Medvedčuk je, također, navodno tvrdio u nekim prilikama da je Putin kum njegovoj kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče njegove jahte u Rijeci, Novi list je prije nekoliko dana naveo da je do ožujka prošle godine Medvedčuk doista bio vlasnik 92 metara dugog broda. Otada je vlasništvo nad brodom službeno nejasno.

Što se tiče njegovog statusa u EU, New York Post navodi da je razlog tome zašto se i on do sada nije našao na listi sankcioniranih, to što "službenici smatraju da bi mogao biti koristan mirovni pregovarač". Pritom se pozivaju na izvore iz diplomatskih krugova po kojima je ranijih godina sudjelovao u dogovorima o razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo