'Dobro sam...' / Bivši član Azova o zarobljenom Hrvatu: 'Govori što mora.' Milanović: 'Rusi ga okolo vode kao trofej'

Polusatno odgovaranje na pitanja zarobljenog Hrvata objavio je RT RS-a. Bivši član Azova vjeruje da ga Rusi neće ubiti. Državni vrh kaže da čine sve

13.5.2022.
18:46
VOYO logo

Dobro sam, hrane me, spavam na suhom, riječi su to Vjekoslava Prebega, Hrvata, pripadnika ukrajinske vojske kojega su Rusi zarobili prije tjedan dana u Ukrajini.

Dio je to polusatnog intervjua Radiotelevizije Republike Srpske. Nije jasno pod kojim su okolnostima Rusi taj intervju dogovorili, ali svrha je jasna, u ukrajinsko ruskom sukobu širenje propagande je ključno. Maja Oštro Flis

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Eli, dobro sam...'

"Imaš li neku poruku za svoju rodbinu?", pitao ga je sugovornik izvan kadra kamere.

"Eli, ne boj se dobro sam, hrane me, spavam na suhom, nisam žedan. Kad mi je potrebna medicinska pomoć, ukažu mi. Tretiraju me puno bolje nego što sam vidio da tretiraju njihove zarobljenike, nadam se da će moja iskrenost u svemu sto sam u ispitivanjima rekao, pomoći", odgovorio je zarobljeni Prebeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio je to intervjua, snimljenog prema srpskim izvorima iz donjeckog zatvora. Prebeg pola sata priča novinaru iz Republike Srpske zašto se priključio oružanim ukrajinskim snagama, poriče da je pripadnik Azova, prepričava ratne događaje i priznaje da se Rusi koji su ga zarobili, izrazito blagi:

"Ja kad sam pao u zarobljeništvo i kad sam vidio kako nas tretiraju ovdje ljudi kojima je propaganda bila da su ono ubojice, sasvim je jedna druga slika od onoga što su nama govorili da su svi ubojice. Informirajte se dobro, razmislite."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ne žele se predati /

Objavljene fotografije - ovo su posljedni borci Azovstala, izmučeni i ranjeni: 'Predaja znači smrt!'

Image
ne žele se predati /

Objavljene fotografije - ovo su posljedni borci Azovstala, izmučeni i ranjeni: 'Predaja znači smrt!'

Stvar je jednostavna, ratni zarobljenik radi što mu se kaže kako bi spasio živu glavu, kaže Ivo Dumančić, nekadašnji pripadnik pukovnije Azov:

"Vjerujem da govori ono što mora da bi imao bolje uvjete u tom zatvoru u kojem se nalazi. Rusi će ga povlačiti ovako, sigurno, iz propagandnih razloga, vršeći pritisak na Hrvatsku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ste lišeni slobode, onda netko drugi odlučuje o vama, i koliko ćete jesti, na kakvom mjestu ćete spavati. Cijena je sve, i najmanje stvari u takvoj situaciji mogu puno značiti kad ih nemate", dodaje.

Milanović o 'hrvatskim pozerima'

Neizvjesna je sudbina hrvatskog zarobljenika, obzirom da je u ruskom očima strani plaćenik, bez ukrajinskog državljanstva. Poduzima se sve kako bi Vjekoslav Prebeg postao slobodan čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova RH: "Vjerujte da poduzimamo sve napore, diplomatske i političke, kako bismo pridonijeli njegovom što skorijem oslobađanju."

Zoran Milanović, predsjednik: "Molim samo da mu hrvatski političari i pozeri svojim izjavama ne otežavaju poziciju. Drago mi je da sam ga vidio na televiziji, to mi je nekakvo jamstvo da će se vratit živ, kad su ga već pokazali, kad ga Rusi vode okolo kao trofej."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će to na kraju do toga doći, vjeruje i Dumančić:

"Mislim da u ovom slučaju nisu spremni ići tako daleko tako da odluče ovog čovjeka likvidirati samo zato jer je bio s puškom u rukama, braneći suverenu zemlju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo