SIGURNOSNA JAMSTVA / Objavljen spisak: Ukrajinci traže ovih pet stvari. Postoji mogućnost za sastanak Putina i Zelenskog?

Image
Foto: Russian Presidential Press Service and Ukrainian Presidential Press Office via AP
30.3.2022.
7:48
Russian Presidential Press Service and Ukrainian Presidential Press Office via AP
VOYO logo

Pregovori Ukrajine i Rusije počeli su u ponedjeljak u 7.30 po lokalnom vremenu (10.30 po hrvatskom) u palači Dolmabahçe u Istanbulu, Turska. Prema najavama, trebali su biti zaključeni u srijedu, 30. ožujka. Riječ je o prvim pregovorima uživo od 10. ožujka, u međuvremenu su održani virtualni, prenosi Jutarnji list.

Oko 14.00 sati po hrvatskom vremenu Bloomberg je objavio da Rusija kani ograničiti vojne operacije oko Kijeva. Turska agencija Anadolu je objavila da su pregovori završeni te da postoji mogućnost za sastanak ruskog i ukrajinskog predsjednika, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog. Ruski su izvori dodali da će to biti moguće kad se pripremi nacrt mirovnog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski Interfax je objavio riječi ruskog pregovarača Vladimira Medinskog koji je rekao da su pregovori upravo završili te da ruska strana planira pokrenuti dva koraka deeskalacije situacije u Ukrajini. Ograničenje vojnih operacija oko Kijeva jedan je od koraka, potvrdio je Alaksander Fomin, zamjernik ministra obrane navodeći da je riječ o potezu uspostave uzajamnog povjerenja i stvaranja prostora za buduće pregovore. Medinski je kasnije razjasnio da se "ne radi o prekidu vatre".

Image
U SLUČAJU CRNOG SCENARIJA /

Ova država je najpripremljenija za ruski napad: 'Čekamo ih još od Drugog svjetskog rata. Nismo zaboravili, to je u našem DNK'

Image
U SLUČAJU CRNOG SCENARIJA /

Ova država je najpripremljenija za ruski napad: 'Čekamo ih još od Drugog svjetskog rata. Nismo zaboravili, to je u našem DNK'

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba poručio je prije razgovora da bi minimalni rezultat pregovora trebalo biti rješavanje humanitarnih pitanja, a maksimalni sporazum u prekidu vatre. Ponavljajući da ne trguju "ljudima, ozemljem ili suverenitetom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detalji ukrajinskog zahtjeva

Prvo, Ukrajina bi tražila da u međunarodni ugovor, koji bi potpisale i strane države, jamci ukrajinske sigurnosti, uđe sljedeće:

- Odredba prema kojom bi u roku tri dana od početka rata, agresije ili vojne operacije "zemlje jamci" bile pravno obvezane da pruže vojnu pomoć Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Vojna pomoć odnosila bi se i na "zatvaranje neba", to jest uvođenje zone zabrane leta iznad Ukrajine koju Zapad, recimo, sada ni ne pomišlja uspostaviti zbog straha od ruske reakcije.

- Jamci ukrajinske sigurnosti bile bi države koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ruska Federacija), ali je stavljena napomena da će se "o tome će se odvojeno diskutirati". Ukrajina traži da među jamcima budu i Turska, Njemačka, Kanada, Italija, Poljska i Izrael.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sigurnosne garancije "privremeno" se bi se odnosile na okupirane teritorije Donjecka i Luganska.

- Svi zemlje jamci sigurnosti ne bi se smjele protiviti tome da Ukrajina pristupi EU, ili da joj pomognu u tom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo