rat u ukrajini / Gori ruski brod kod Zmijskog otoka? Krenuo novi pokušaj evakuacije iz čeličane Azovstal

Image
Foto: AP/ilustracija

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 72. dan

6.5.2022.
8:13
AP/ilustracija
VOYO logo
  • Ukrajina: očekuje se novi konvoj UN-a za evakuaciju civila iz Azovstala
  • Zelenski: U ruskim napadima srušene stotine bolnica

12:00 Započeo novi pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja

Ukrajina je priopćila u petak da je tijeku novi pokušaj evakuacije brojnih civila zarobljenih u čeličani Azovstalj u gradu Mariupolju, nakon što su krvave borbe s ruskim snagama spriječile napore da ih se odvede na sigurno prethodnog dana.

Mariupolj, strateška južna luka na Azovskom moru, izdržala je najrazorniju opsadu u ratu, a prostrana čeličana Azovstalj iz sovjetskog doba posljednji je dio grada kojega još uvijek drže ukrajinski borci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:30 Njemačka Ukrajini isporučuje oklopne haubice

Njemačka će Ukrajini isporučiti sedam oklopnih haubica tipa 2000, rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

"Njemačka vlada isporukom sedam oklopnih haubica tipa 2000 želi pojačati borbenu spremnost ukrajinskih postrojbi", rekla je ministrica obrane Christine Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) koja trenutno boravi u posjetu njemačkim vojnicima koji su nakon početka rata u Ukrajini zajedno s proturaketnim sustavom Patriot prebačeni u Slovačku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je objasnila kako se ove haubice izlaze iz remonta i trenutno nisu u aktivnom sastavu Bundeswehra pa se njihovom isporukom neće oslabiti obrambena sposobnost njemačkih vojnih snaga.

Uz isporuku oklopnih haubica Lambrecht je najavila i obuku ukrajinskih vojnika za rukovanje tim oružjem. Obuka bi trebala započeti već sljedećeg tjedna u bazi u Idar-Oberstein a u obuci će sudjelovati i pripadnici nizozemskih oružanih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oklopne haubice 2000, koje proizvodi njemački proizvođač oklopnih vozila Krauss-Maffei Wegmann (KMW) prema procjeni stručnjaka spadaju među najmodernije artiljerijsko naoružanje. Domet streljiva iznosi do 40 kilometara.

11:00 Rusi ostali bez još jednog broda?

Kako javlja Sky News, Rusija je pretrpila još jedan veliki udarac nakon što su izgubili brod Moskvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako navode mediji, nastradao je brod Crnomorske mornarice Admiral Grogovič. On je u plamenu u blizini Zmijskog otoka u Crnom moru. Dodaju kako je u tijeku i akcija spašavanja.

7:45 Britanski obavještajci objavili zašto Rusi toliko napadaju Azovstal

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi izvještaj svojih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu se navodi da ruske snage nastavljaju napadati čeličanu Azovstal ne samo iz zraka nego i kopnenim putem, unatoč ruskim tvrdnjama da će je samo blokirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pojačana kampanja zauzimanja Azovstala i dovršetka osvajanja Mariupolja vjerojatno je povezana s nadolazećom proslavom Dana pobjede 9. svibnja, odnosno željom Vladimira Putina da ostvari simbolički uspjeh u Ukrajini", navodi se u izvještaju.

"Taj pokušaj skupo košta Rusiju i to u ljudstvu, opremi i streljivu. Sve dok ukrajinske snage pružaju otpor u Azovstalu, ruske snage će nastaviti gomilati gubitke, što će imati posljedice i na njihove operativne planove na jugu Donbasa", stoji u izvještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7:30 Očekuje se novi konvoj UN-a za evakuaciju civila iz Azovstala

Novi konvoj Ujedinjenih naroda očekuje se u petak kako bi se evakuirali zadnji civili iz čeličane Azovstal u Mariupolju, zadnjem uporištu ukrajinskoga otpora u strateški važnoj luci, bez ikakvoga jamstva o prekidu borbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda zadužen za humanitarna pitanja Martin Griffiths najavio je u četvrtak da novi konvoj kreće prema gradu koji je postao simbol ruske invazije započete 24. veljače.

"Konvoj je na putu prema Azovstalu kamo će stići sutra ujutro, uz nadu da će pokupiti i zadnje civile iz toga pakla u kojemu žive toliko tjedana i mjeseci, i dovesti ih na sigurno", rekao je Griffiths u Varšavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni odbor Crvenog križa potvrdio je da je uključen u operaciju.

Prošlog vikenda Azovstal je napustilo stotinjak civila u evakuaciji koju su organizirali UN i Crveni križ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacije o situaciji u mariupoljskoj čeličani u kojoj se nalaze civili i branitelji i dalje su proturječne.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u četvrtak u video poruci da ruske snage nastavljaju napadati čeličanu, unatoč ruskome obećanju o trodnevnom prekidu paljbe koji je trebao početi u četvrtak ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7:00 Zelenski: U ruskim napadima srušene stotine bolnica

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u ruskim napadima na Ukrajinu srušene stotine bolnica i drugih ustanova te da su liječnici ostali bez lijekova za liječenje raka, a ne mogu obavljati ni operacije.

Zelenski je u video poruci humanitarnoj medicinskoj organizaciji rekao da na mnogim mjestima na istoku i jugu Ukrajine, gdje se vode glavne borbe, nedostaje čak i osnovnih antibiotika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogledamo li samo medicinsku infrastrukturu, do danas su ruske snage srušile ili oštetile gotovo 400 zdravstvenih ustanova: bolnica, rodilišta, klinika", rekao je okupljenima dodavši da je na područjima pod ruskom okupacijom situacija katastrofalna.

"Tamo uopće nema lijekova za oboljele od raka. Gotovo uopće nema inzulina za dijabetičare. Nemoguće je obavljati operacije. Nema ni antibiotika", rekao je ukrajinski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija tvrdi da gađa samo vojne i strateške ciljeve.

U jednom od napada koji su naišli na opću osudu, 9. ožujka srušeno je rodilište u Mariupolju. Rusija je nakon toga ustvrdila da su slike napada namještene te da su se zgradom rodilišta koristile ukrajinske naoružane skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo