rat svim sredstvima / Od kalašnjikova preko Javelina i bajraktara do zabranjenog oružja. RTL istražuje čime se sve ratuje u Ukrajini

Amerika i Rusija međusobno su se počele optuživati za korištenje zabranjenog oružja, dok Ukrajinci tvrde da imaju dokaze o ruskom korištenju takvog oružja u Ukrajini

10.3.2022.
20:50
VOYO logo

Preko rata u Ukrajini, Amerika i Rusija međusobno su se počele optuživati za korištenje zabranjenog oružja - onog biološkog! Spominju se i čvrsti dokazi, pa čak ozbiljno i laboratoriji za koronavirus u Ukrajini.

Nuklearno oružje je najgore, ali nikako jedina grozota koja prijeti u ratu u Ukrajini. Rusija optužuje Sjedinjene Američke Države za zabranjeno vojno djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkrili smo informacije da je Pentagon izgradio nekoliko desetaka vojnih laboratorija za biološko oružje na ukrajinskom teritoriju u sklopu svog programa stvaranja takvih laboratorija diljem svijeta", rekao je ruski ministar vanjski poslova, Sergej Lavrov.

Iz Washingtona opovrgavaju optužbe i uzvraćaju svojima - Rusija samo priprema teren za svoje zabranjeno djelovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kada je Rusija izrekla ove lažne prijetnje, a čini se da je i Kina odlučila podržati tu propagandu, postoji mogućnost da Rusija upotrijebi kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini ili napravi lažnu operaciju i optuži Ukrajinu za to. To je očit obrazac ponašanja.

Image
bez dokaza /

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane optužio da SAD financira laboratorije u kojima eksperimentiraju s koronom

Image
bez dokaza /

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane optužio da SAD financira laboratorije u kojima eksperimentiraju s koronom

No, na bojištu se već konvencije krše. Srećom, prije djece, do ruskih granata na dječjem igralištu u Harkivu došli su pirotehničari, ali da su eksplodirale, bile bi ubojite. Projektili iz raketnog sustava Smerch eksplodiraju nad velikim područjem kada je raketa u zraku. Iz ukrajinskih redova optužuju da se koriste i kazetne bombe, zabranjene međunarodnim konvencijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadi iz zraka Ukrajincima zadaju najviše problema. Oružja imaju sve manje, no pomoć stiže sa zapada. Parlament Velike Britanije donio je odluku da se ukrajinskoj vojsci pošalju sustavi protuzračne obrane Starstreak.

"Kao odgovor na ukrajinski zahtjev, Vlada je odlučila donirati Starstreak prijenosne protuzračne raketne sustave. Vjerujemo da se ova donacija uklapa u definiciju obrambenog naoružanja i da će pomoći Ukrajini u protuzračnoj obrani", rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o sustavu za obranu od helikoptera, niskoletećih mlažnjaka s fiksnim krilima i bespilotnih letjelica. Domet im je četiri milje, a lansiraju najbrže rakete zemlja-zrak kratkog dometa na svijetu. U paketu vojne pomoći Britanci šalju i protutenkovske rakete javelin.

Ukrajinske snage sjajno su ovladale napadima dronovima Bayraktar kojima nanose teške gubitke ruskim tenkovskim konvojima. Riječ je o dronovima turske izrade, ali moći će se opremiti donacijom kanadske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osigurali smo raznu specijalističku opremu, uključujući kamere za dronove, koje izrađuje kanadska tvrtka i koje ćemo u idućim danima slati u Ukrajinu", kazao je Kanadski predsjednik Justin Trudeau.

No, ni stinger rakete, ni dronovi, ni drugi raketni sustavi neće napraviti dovoljno, misle Ukrajinci koji zazivaju ili zatvaranje neba nad zemljom, ili donacije borbenih zrakoplova. Ukrajinski piloti su obučeni za upravljanje MIG-ovima 29, što bitno sužava moguće donatore. Poljaci ih koriste, ali umjesto da ih isporuče dirEktno istočnim susjedima i riskiraju rusku odmazdu, rodila se ideja da ih daju na korištenje Amerikancima koji bi ih proslijedili Ukrajini. Pentagon je tu ideju odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujemo da su dodatni zrakoplovi najbolji način zadovoljavanja ukrajinskih borbenih potreba. Suverene države mogu odlučivati za sebe što žele učiniti, ali ideja da Poljska zrakoplove preda nama pa da ih mi dopremimo u Ukrajinu, to u ovom trenutku nije opcija", rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Ni za slanje zrakoplova, ni za zatvaranje zračnog prostora, NATO se ne odlučuje da dodatno ne provocira Ruse. Tako će Ukrajinici do daljnjeg ostati bez onog što najviše zazivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo