borba u rovovima / Otac i sinovi na prvoj crti ukrajinske bojišnice: 'Majka se sigurno brine zbog nas, ali borit ćemo se do kraja'

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

'Štitimo naše obitelji, našu djecu, svoje roditelje', kazao je Ukrajinac Nazar

30.5.2022.
17:00
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

CNN je zabilježio priču o vojnicima u plitkim i uskim rovovima u okruku Mikolajiva.

U rovu je muškarac sa svoja dva odrasla sina. Ovo im je prvi zajednički rat. Prvi put kao vojnici. Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin napao njihovu zemlju, otišli su u vojsku kao obitelj da se prijave za borbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yaroslav je 59-godišnjak, a jedan od njegovih sinova, 34-godišnji Nazar ima dva sina. Drugi sin, 26-godišnji Pavlo ima kći.

Ostavili su svoje žene i djecu da odu na prve crte bojišnice, ali su tražili da ostanu zajedno u istom bataljunu. Boreći se kao obitelj i za svoju obitelj njihova misija je "vrlo laka i jednostavna", rekao je Yaroslav za CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što da kažem, volimo svoju zemlju i borit ćemo se za nju do samog kraja", rekao je.

Priznaju da onima koji su još uvijek kod kuće možda neće biti tako lako, posebno Jaroslavovoj ženi kojoj su muž i sinovi u opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'dugo živimo ovako' /

Supruga ruskog opozicionara: 'Vjerujem da je Putin potpisao svoju smrtnu presudu ovim ratom'

Image
'dugo živimo ovako' /

Supruga ruskog opozicionara: 'Vjerujem da je Putin potpisao svoju smrtnu presudu ovim ratom'

„Majka se sigurno brine zbog nas. Ona je nervozna. Također, naše žene i naša djeca su zabrinuti. Ali ipak, mi smo ovdje, mi se borimo za svoju zemlju", kazao je Nazar.

Oni su ne samo u dometu topništva, već i u opasnosti od snajperista. Rovovi iz kojih brane Ukrajinu nalaze se na poljoprivrednom zemljištu u okrugu Mikolajiv, u blizini obale Crnog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik zapovjednika snaga, koji se također zove Nazar, ima samo 37 godina. Rekao je da je u jednom napadu izgubio četiri vojnika i da je to bio njegov najgori dan u ovom ratu. Služio je u redovnoj vojsci i borio se protiv separatista koje je podržavala Rusija u istočnoj Ukrajini 2014. Kada je invazija počela, i on se prijavio za službu.

"Neprijatelj je došao u našu zemlju, u našu kuću, kukavički pod okriljem noći, bez objave rata počeo je granatirati naše gradove i sela", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otišli su sve do Kijeva, ušli u predgrađa Buče i Irpina. Nemamo drugog izbora. Mi branimo svoju zemlju. Nismo došli u tuđi dom. Nismo Rusi koji provaljuju u tuđe kuću. Štitimo naše obitelji, našu djecu, svoje roditelje", poručio je Nazar.

Rekao je da se bori za sigurnost cijele Ukrajine, uključujući istočna područja koja su sada pod ruskom kontrolom, i Krim koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada, mora ograničiti svoje trupe na skrivanje u rovovima graniče s ravnim otvorenim prostranstvima poljoprivrednog zemljišta i šikara. Ako provedu previše vremena u nekom selu, rekao je da se boji da bi to moglo dati razlog Rusima da ga napadnu.

Prema riječima jednog lokalnog stanovnika po imenu Anatolij, topnički udari su već uobičajeni u selima u blizini linija fronte. Rekao je da je njegov susjed ubijen samo dan prije u napadu koji je uništio njegovu kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dok biciklira kroz selo u kojem je živio cijeli svoj život, rekao je da sada ne vidi razlog za odlazak.

U drugom selu dalje od linija bojišnice, žena po imenu Tatiana Bozko ispričala je za CNN što se dogodilo kada su ruski vojnici došli u njeno selo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odveli su njezinog muža, proukrajinskog bivšeg učitelja koji je radio u seoskoj školi, rekla je. Rekla je da vjeruje da su neki od njezinih susjeda koji podržavaju Rusiju predali njezinog muža.

"Sirgey je bio vrlo ljubazan i bistar čovjek. Mrzili su ga samo oni koji su bili za Rusiju", rekla je, te dodala da je bio duša svakog okupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odveden je iz njihove kuće, a ona ga više nikada nije vidjela.

Njegovo tijelo pronađeno je nekoliko dana kasnije, bačeno u jarak ispod madraca. Netko je u selu primijetio iskrivljenu ruku koja je stršila, a bilo je i drugih znakova mučenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prebijen je. Bilo je strašno. Očito je upucan dok je još bio živ. Bilo je rupa", rekla je tiho plačući.

Tatiana je umirovljena učiteljica u 60-ima, sada živi sa strašnim mislima o posljednjim trenucima svog supruga. Tri stvari joj daju utjehu: sin, majka kojoj pomaže da preživi i ukrajinska vojska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo