SVJEDOČANSTVA / Otmice u Ukrajini događaju se svaki dan: 'Oca su mi smjestili u auto i otišli, za nekima se traga i više od deset dana'

Image
Foto: AP

Ruska vojska grad Melitopolj osvojila je u prvim danima invazije, praktički bez pruženog otpora. Njihov gradonačelnik Ivan Fedorov bio je otet

31.3.2022.
21:35
AP
VOYO logo

Na samom jugu Ukrajine, Rusi su uhitili i gradonačelnika Melitopolja koji je kasnije oslobođen, ali svakodnevne otmice civila nisu novost. Portal Deutsche Welle razgovarao je s nekoliko žrtava. 

Ruska vojska grad Melitopolj osvojila je u prvim danima invazije, praktički bez pruženog otpora. Njihov gradonačelnik Ivan Fedorov bio je otet, a njegovu je funkciju preuzela Galina Danilčenko. Gradonačelnika su nekoliko dana kasnije zamijenili za ratne zarobljenike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to nije jedini primjer. Svitlana Zalietska vlasnica je lokalne novinske agencije u Melitopolju. Za DW objašnjava kako joj je Danilčenko ponudila medijsku suradnju s okupatorima, na što ona nije pristala. Napustila je grad, ali njezini bolesni roditelji su ostali. 

Image
STANJE U UKRAJINI /

Iz Ukrajine potvrdili da su ruske snage napustile Černobil: 'Ponovno je u našim rukama'

Image
STANJE U UKRAJINI /

Iz Ukrajine potvrdili da su ruske snage napustile Černobil: 'Ponovno je u našim rukama'

"Oni su rekli da im se ništa neće dogoditi. Kao što se ubrzo pokazalo, to je bila greška. 23. ožujka u sedam sati ujutro u moju kuću su došla tri ili četiri okupatora. Jedan je bio u civilu, drugi su nosili ruske vojne uniforme i strojnice. Oni su pretražili kuću, posjeli mog oca u automobil i odvezli ga na nepoznato mjesto", kaže Zalietska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste večeri zvao ju je muškarac koji joj je na telefon dao njenog 75-godišnjeg oca koji je rekao da se nalazi "negdje u nekom podrumu". Nepoznati muškarac rekao joj je da se treba vratiti u Melitopolj, što je ona odbila. Izrazila je spremnost prepustiti svoj medij i trećim osobama, a na Facebooku je napisala kako nikad nije pristala na "suradnju s okupatorom". Nekoliko dana kasnije njezinog oca pustili su na slobodu.

U isto vrijeme na svojoj je koži metode ruskih okupatora iskusila i obitelj Tatiane Kumok. Modna je dizajnerica, ali njezin otac je suvlasnik lokalne medijske kuće. Njegova obitelj i tri novinara bili su krajem tjedna uhićeni i podvrgnuti višesatnom ispitivanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je bio iznuda suradnje kako bi novine radile za okupatorske vlasti. Moja majka i ja smo jednostavno bile taoci", priča Kumok. 

Kaže da su morali potpisati izjavu da nisu bili fizički zlostavljani, što je i sama Kumok potvrdila.Njezin otac je odbio suradnju s okupatorom i obustavio izdavanje novina i blokirao njihovu internetsku stranicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kumok objašnjava da se svaki dan otima sve više ljudi, a o nekima već desetak dana nema informacija. 

"Opasno je biti na ulici. Zato se sad prosvjeduje na Instagramu. Građani pišu da ne žele pripasti Rusiji i da je Melitopolj ukrajinski."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan novinar, Oleh Baturin bio je otet i zadržan osam dana. Priča da ga je nazvao jedan poznanik i zamolio za sastanak. Na mjestu gdje su se trebali susresti dočekale su ga uniformirane osobe i u kombiju otpremile u policijsku postaju.

Smatra da mu je netko iz njegovog kruga poznanika smjestio i htio se osvetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na početku sam mislio da sam gotov. Bilo je prijetnji i nasilja, stalno sam čuo pucnjeve i kako ispituju druge ljude", kazao je Baturin. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo