'Ukrajina bi mogla napasti' / Ovako izgledaju referendumi u Ukrajini. Neki listići samo na ruskom jeziku, podignuta razina sigurnosti

Image
Foto: AP Photo/File

Telefonska anketa koju su proveli istraživači iz Krima pokazala je kako se očekuje visoka izlaznost

23.9.2022.
8:52
AP Photo/File
VOYO logo

Oblasti Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporožje u petak glasaju za ili protiv odcjepljenja od Ukrajine te shodno tome pridruživanja Rusiji. Četverodnevni je to referendum za koji je ruska agencija Tass detaljno objasnila kako će se odviti.

Kažu kako će se glasanje uživo održati jedino zadnjeg dana referenduma, 27. rujna dok će preostalih dana biti organizirano u zajednicama ili glasanjem od vrata do vrata. Kažu kako je to zbog sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u Donjecku je postavljeno 450 biračkih mjesta dok je njih 200 dodatno osigurano za osobe evakuirane u Rusiju. U Luhansku je postavljeno 461 biračko mjesto, a u Rusiji još 201. Nadalje, 394 mjesta osigurano je u Zaporožju, a 58 dodatnih u Rusiji. Mještani Hersona glasat će u Krimu i drugim ruskim gradovima, uključujući Moskvu, ali i u svojim boravišnim oblastima. Postavljeno je naime osam teritorijalnih i 198 izbornih komisija u okrugu.

Nadalje, isprintano je 1,5 milijuna glasačkih listića u Donjecku, 500 tisuća u Zaporožju, 750 000 u Hersonu. One u Donjecku i Luhansku samo su na ruskom jeziku dok su u Zaporožju i Hersonu osigurani i oni na ukrajinskom i oni na ruskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAJU OGROMNE LJUDSKE REZERVE /

Šojgu: 'Počinjemo s mobilizacijom 300 tisuća rezervista!' Otkriveno i koliko je vojnika Rusija izgubila u ratu

Image
IMAJU OGROMNE LJUDSKE REZERVE /

Šojgu: 'Počinjemo s mobilizacijom 300 tisuća rezervista!' Otkriveno i koliko je vojnika Rusija izgubila u ratu

Telefonska anketa koju su proveli istraživači iz Krima pokazala je kako se očekuje visoka izlaznost. Točnije, oko 86 posto ispitanih izaći će u Donjecku, 87 posto u Luhansku, 83 posto u Zaporožju te 72 posto u Hersonu.

Što se pak tiče promatrača na izborima, rečeno je kako je zaprimljeno te se još razmišlja o stranim promatračima, ali nisu otkrili o kojim zemljama se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, izbore će pratiti pojačane sigurnosne snage pa će u Zaporožju i Hersonu biračka mjesta osiguravati policija koja će pratiti i službenike koji će referendum provoditi od vrata do vrata. Tvrde kako će biti osigurani ulasci u oblast Zaporožje, a kako Tass prenosi, postoji opasnost da bi Ukrajina mogla početi s granatiranjem.

Inače, ruska invazija na Ukrajinu započela je u veljači ove godine, a od tada Rusi rat ne nazivaju tako nego ga definiraju kao vojnu operaciju u Ukrajini. U posljednjem obraćanju Vladimir Putin čak je rekao kako neće dopustiti da se Rusiju napada. Podsjetimo, Ukrajina je u posljednjim naporima uspjela vratiti dio teritorija koji su okupirali Rusi, a Putin je uzvratio općom mobilizacijom Rusa koji masovno napuštaju državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo