vrbovao ga Wagner? / Ovo je najviše rangirani ruski pilot kojeg su ubili Ukrajinci. Letio je za zloglasne Putinove plaćenike?

Image
Foto: Twitter Screenshot

Kako je 63-godišnji umirovljeni general završio pilotirajući Su-25 u Ukrajini, nije jasno

25.5.2022.
14:55
Twitter Screenshot
VOYO logo

Rusija je u Ukrajini izgubila još jednog generala i to najviše rangiranog pilota – iznad Luhanska gdje se trenutno odvijaju najžešće borbe u nedjelju je srušen Suhoj u kojem se nalazio Kanamat Botašev.

Naime, Ukrajinci su objavili da je 22. svibnja oboren ruski jurišni zrakoplov Suhoj (SU-25) iznad regije Luhansk te da pilot nije imao vremena za katapultiranje. Jedan od bivših kolega potvrdio je za BBC Russia da je umirovljeni general izvršavao zadatke u Ukrajini na jurišnom lovcu Suhoju (Su-25).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Botašev je bio ruski pilot najvišeg ranga koji je dosad poginuo u Ukrajini. Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila najmanje 31 vojnog pilota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Botašev je rođen 1959. godine u Karačajevo-Črekeziji te je diplomirao na Visokom vojnom institutu za zrakoplovstvo Yeysk.

Uzdigao se od poručnika do generala. No, otpušten je iz vojske 2013. godine kada je optužen da je u blizini grada Petrozavodska skrivio nesreću u kojoj je srušio lovac Su-27, a nije imao dopuštenje za let.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je 63-godišnji umirovljeni general završio pilotirajući Su-25 u Ukrajini, nije jasno. Bivši Botaševovi podređeni sugerirali su da on "jednostavno nije mogao ostati po strani".

Letio za Wagner?

Prema informacijama vojnog analitičara i autora brojnih knjiga na temu moderne vojne povijesti, Toma Coopera, Botašev je letio za Wagnerove plaćenike, grupu koja se naziva privatnom vojskom Vladimira Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka ožujka ruske vojne organizacije i Wagner aktivno vode kampanju za privlačenje ljudi za slanje u Ukrajinu. BBC je otkrio da je najmanje devet umirovljenih ruskih vojnika starijih od 50 godina umrlo u Ukrajini. Jedan od njih, umirovljeni zračni bojnik Valerij Statilko, kao i Botašev, imao je više od 60 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo