Tražen zbog ubojstava, mučenja / Ovog tipa je Putin odlikovao kao 'Heroja Rusije', nedavno je u Mariupolju rekao: 'Putin je naredio uništenje grada'

Image
Foto: YouTube/screenshot
Image
Foto: YouTube/screenshot

Nedavno se snimao u Mariupolju ispred zapaljene zgrade okružen bradatim 'kadirovcima' iz Čečenije. Prije rata prijetio je rezanjem glave protivnicima...

26.4.2022.
15:40
YouTube/screenshot
VOYO logo

Ukazom predsjednika Ruske Federacije zastupniku Dume, ruskog parlamenta, Adamu Delimhanovu dodijeljen je orden "Heroj Ruske Federacije". Faksimil dokumenta objavila je danas ruska medijska grupacija RBK na svojim kanalima.

Riječ je o čovjeku koji je, osim političke karijere parlamentarca stranke Dmitrija Medvedeva Jedinstvena Rusija, još i pripadnik Nacionalne garde Rusije, i to u jedinici "Kadrovita", čečenskog vladara Ramzana Kadirova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

53-godišnjeg Delimhanova svjetska javnost upoznala je prije nekoliko dana kada je u Mariupolju, okružen desecima Kadirovljevih, odnosno Putinu odanih boraca iz Čečenije, kazao:

Image
Foto: RBK/Telegram
Image
Foto: RBK/Telegram

"Može se reći da je specijalna operacija da se uništi i očisti Mariupolj danas dovršena. Ispunjene su naredbe Vladimira Putina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video njegove izjave objavljen je prošlog četvrtka na društvenim mrežama pod profilom samog Kadirova, a prenio ga je, između ostalih, The Moscow Times. Na snimci je Delimhanov bio odjeven u crnu uniformu, te je, okružen bradatim vojnicima, pozirao ispred pogona čeličane Azovstal u Mariupolju.

Dojmu je pridonosilo i to što je skupina snimljena ispred zgrade u plamenu, temeljito izbušene i uništene višetjednom artiljerijskom paljbom vojske Ruske Federacije. Ukaz kojim je Delimhanov odlikovan najvišim državnim odličjem Rusije, "V. Putin" je obrazložio da mu je dodijeljeno zbog "iskazane hrabrosti u provođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'apel svijetu' /

U čeličani u Mariupolju ima i Hrvata: 'Naš Toni iz Dalmacije javio se prije tri dana. Rekao je da ima puno civila, a nemaju ni hrane ni vode'

Delimhanovu u ratnom životopisu, osim rata u Ukrajini, konkretno bitke za Mariupolj, stoji i Drugi čečenski rat u kojem je od kolovoza 1999. do travnja 2000. sudjelovao na strani Rusije, odnosno svog direktno nadređenog rođaka Ramzana Kadirova.

Njega je svojedobno optuživao da ga je osobno mlatio Umar Israilov, nekoć Kadirovljev tjelohranitelj, koji je u jednom trenutku postao kritičar čečenske strahovlade. Israilov je ubijen u Beču u siječnju 2009. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delimhanova inače traži Interpol, ali ne zbog slučaja Israilova, nego po nalogu policije Emirata Dubai koji ga optužuje da je naredio ubojstvo bivšeg ruskog vojnog zapovjednika i čečenskog gospodara rata Sulima Jamadajeva, o čemu je izvještavao, između ostalih, BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amnesty International Delimhanova od početka veljače ove godine optužuje i zbog snimke koju je on osobno podijelio na društvenim mrežama na kojoj prijeti "odsijecanjem glave" borcu za ljudska prava Abubakaru Jangulbaevu i svim članovima njegove obitelji.

Ipak, njegov ratni angažman u opsadi Mariupolja kao pripadnik paramilitarnih Kadrovita bilo je ono po čemu su njegov lik i ono što je činio prenijeli mediji diljem svijeta; od jugoistočne Azije preko Europe do Sjeverne Amerike, od najviših političkih do najraskalašenijih tabloidskih medijskih platformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim na ranije navedenoj snimci gdje je pozirao okružen kadrovitima usred razorenog Mariupolja koji u tim trenucima još uvijek gori, Delimhanov je ponosno pozirao i ispitujući jednog zarobljenog pripadnika Pukovnije Azov i tijekom predaje veće skupine ukrajinskih branitelja i kako u nekakvom prostoru u Mariupolju drži prodiku zarobljenim vojnicima…

Otpor ruskog vojsci kojoj su pridruženi i čečenski militanti Ramzana Kadirova, te proruske secesionističke skupine s jugoistoka Ukrajine, u Mariupolju još uvijek pruža više stotina ukrajinskih branitelja, utvrđenih na prostoru 11 kilometara četvornih čeličane Azovstal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U podzemnim tunelima Azovstala procjenjuje se da se skriva još i oko tisuću civila, mahom djece, starijih i žena. U borbama za Mariupolj uništeno je ili teško oštećeno oko 90 posto zgrada, a poginulo je ili ubijeno oko 20.000 civilnih stanovnika.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo