'VELIKI RIZICI' / Panika zbog dima iz nuklearke koju su okupirali Rusi, radnici očajni: 'Otimaju ljude. Hrane jedva da ima'

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Dva radnika okupirane nuklearne elektrane za BBC su opisali što se trenutno ondje događa

12.8.2022.
9:26
Shutterstock
VOYO logo

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za raketiranje nuklearne elektrane u Zaporižju, društvenim mrežama širi se snimka dima koji, prema navodima očevidaca, dolazi upravo iz smjera spomenute elektrane.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres predložio je da elektrana u Zaporižju i dio područja oko nje proglasi demilitariziranom zonom, piše Reuters. Pozvao je obje zemlje da prestanu napadati elektranu te poručio da se postrojenje ne smije koristiti u vojne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hitno se mora uspostaviti demilitarizirana zona kako bi se osiguralo područje oko elektrane", rekao je glavni tajnik UN-a.

Rusija je, podsjetimo, elektranu u Zaporižju zauzela u ožujku. Ruske je snage još uvijek drže, a u njoj rade ukrajinski stručnjaci. Dvoje njih ispričalo je za BBC kakva je trenutno situacija ondje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ANTONIO GUTERRES /

Glavni tajnik UN-a: 'Nakon više desetljeća vratila se opasnost od nuklearnih sukoba'

Vasilij Nebenzija, ruski izaslanik pri Ujedinjenim narodima, rekao je da svijetu "prijeti nuklearna katastrofa poput one černobilske" te da dužnosnici IAEA-a tijekom kolovoza mogu doći u elektranu u Zaporožju.

Osoblje u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporižje opisalo je za BBC da ih drže na nišanu dok je ruske trupe koriste kao vojnu bazu. Invazijske snage okupirale su lokaciju, najveću nuklearnu elektranu u Europi, od početka ožujka. Međutim, njime još uvijek upravljaju ukrajinski tehničari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak je zabilježeno još granatiranja, čelnik UN-a izdao je novo upozorenje o borbama u blizini nuklearne lokacije koje "vode u katastrofu". Sada su dva radnika podijelila za BCC svakodnevnoj prijetnji otmicom, kao i o svojim strahovima od "radioaktivne kontaminacije šire regije" ili nuklearne katastrofe.

U južnom gradu Nikopolju nalazi se jedno od najopasnijih vidikovaca u Ukrajini. To je mjesto koje je u proteklih nekoliko tjedana doživjelo žestoka granatiranja, au jednoj noći zabilježeno je i do 120 raketa. Dolaze iz pravca Enerhodara, grada u kojem se nalazi tvornica. Zauzvrat, Enerhodar - i elektrana - također su se našli pod teškom vatrom. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moj radni dan je konstantan stres”, kaže Svitlana koja se za BBC javila putem poruke. Ona i kolega Mykola sada mogu koristiti samo ruske SIM kartice i signal je vrlo ograničen. BBC ne koristi njihova prava imena zbog njihove sigurnosti.

"Ne mogu više raditi kao prije" – kaže Svitlana. “Prošlog tjedna nisam čak ni mogla doći na svoje radno mjesto – opasno je", poručila je. "U subotu je došlo do granatiranja dušično-kisične stanice, što je izazvalo požar. Nekim čudom, ljudi koji su tamo radili su preživjeli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi stanovnik Enerhodara kaže da su cijene u trgovinama i ljekarnama sada četiri puta više nego na teritoriju koji još uvijek kontrolira Ukrajina, kao i da nedostaje liječnika. Većina bankomata je također zatvorena.

Svitlana radi u tvornici dugi niz godina i kaže da granate svakodnevno padaju u blizini. “Psihološka situacija je teška”, dodaje ona. "Vojnici hodaju posvuda s oružjem i svi su zapravo na nišanu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je optužena da je tamo smjestila oko 500 vojnika. Nedavne snimke pokazuju kako se vojna vozila dovoze unutra, a Svitlana nema sumnje da se ona koriste kao baza. "Svaki dan se voze tamo-amo u svojim vojnim vozilima", kaže ona.

"Postavili su svoju vojnu opremu točno na zgrade kolodvora, kako bi ukrajinskim oružanim snagama onemogućili napad."
Od Mikole stiže poruka: "Osoblje je sada talac Rusa", piše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ugasili su internet, ostavili samo fiksne telefone, a hrane ima samo u jednoj jedinoj blagovaonici. Ostale su pretvorili u svoje baze." Ukrajina je zabrinuta. Rusija je počela granatirati područje koje okupira kako bi pokušala stvoriti lažan narativ, poput: "Ukrajina vas napada - stoga bolje glasajte za pridruživanje Rusiji kako bismo se mogli ukorijeniti i zaštititi vas."

Političari regije Zaporižje postavljeni u Moskvi upravo su potpisali nalog za skoro održavanje referenduma. Rusija je u prošlosti organizirala lažna glasanja, kao što je slučaj s Krimom, koji je anektirala 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mykola nastavlja: "Zabranjen je pristup svim krovovima, tamo su napravili promatračnice. Zgrada za obuku također je postala njihova vojarna.
"Sada, sve češće, otimaju osoblje upravo na izlazu iz smjene na sigurnosnim vratima."

Nije poznato zašto dolazi do otmice, ali stanovnici slikaju sliku zastrašivanja dok Rusi pokušavaju propisati zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svitlana i Mykola također opisuju smeće koje Rusi ostavljaju posvuda, ali kažu da osoblje još uvijek može ispravno nadzirati reaktor.

Grigorij Plačkov, bivši šef Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine, kaže da su rizici "veliki" sve dok Rusi kontroliraju elektranu Zaporižje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznaje da bi Rusima trebalo "dva do tri" mjeseca da preusmjere struju natrag u vlastitu mrežu, ako im je to bio cilj. Enerhodar je dio južne bojišnice na kojoj su posljednjih tjedana bile intenzivnije borbe. Ipak, još uvijek ima vrlo malo pomaka - što sugerira da će najveća europska nuklearna elektrana i dalje izmicati kontroli Ukrajine.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo