INTERVJU ZA TALIJANSKI LIST / Papa Franjo: 'Putin me ne želi vidjeti, a Kiril mi je čitao svoja opravdanja za rat'

Image
Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Papa Franjo kazao je da za sada ne ide u Kijev

3.5.2022.
10:09
AP Photo/Andrew Medichini
VOYO logo

Papa Franjo kazao je intervjuu za talijanski list Corriere della Sera da ne planira posjetiti Kijev, te da je predložio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se sastanu, prenosi The Guardian.

"Prvog dana rata nazvao sam ukrajinskog predsjednika Zelenskog telefonom. Putina nisam zvao. Htio sam napraviti jasnu gestu koju će vidjeti cijeli svijet. Dvadeset dana nakon početka rata zamolio sam kardinala Parolina da pošalje Putinu poruku da sam spreman ići u Moskvu. Odgovor još nismo dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojim se da Putin upravo sada ne može i ne želi imati ovaj sastanak. Ali toliku brutalnost, kako to ne zaustaviti? Prije dvadeset pet godina doživjeli smo istu stvar s Ruandom.

Za sada ne idem u Kijev. Poslao sam tamo kardinala Michaela Czernyja i kardinala Konrada Krajewskog. Ali osjećam da ne moram ići. Prvo moram u Moskvu, prvo moram upoznati Putina. Ali i ja sam svećenik, što mogu učiniti? Radim ono što mogu", kazao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je kritizirao i patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, koji je glasno podržavao rat.

"Razgovarao sam s Kirilom 40 minuta putem Zooma. Prvih 20 minuta s kartice koju je imao u ruci pročitao mi je sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: 'Ne razumijem ništa o ovome. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, nego Isusov'", kazao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo