život pod granatama / Pobjegla je iz Mariupolja s 3 kćeri, sada se prisjeća pakla: 'Danima smo pile kišnicu...'

Image
Foto: AP

I nisu im nedostajale samo osnovne životne namirnice. U njihovom skloništu nije bilo WC-a, tuša ni struje...

3.5.2022.
11:50
AP
VOYO logo

Ako postoji pakao na zemlji, trenutno se nalazi u Mariupolju, rečenica je koju su mnogi ukrajinski dužnosnici izgovarali u medijima u posljednja dva mjeseca otkako se taj grad nalazi pod ruskom opsadom.

U gradu su navodno zarobljeni još desetci tisuća civila, mnogi do njih i dalje se nalaze u podzemnim hodnicima čeličane Azovstalj koje ruski pokušavaju razoriti takozvanim bunkerskim bombama. Grad je u ruševinama, raketiranje oko Azovstalja ne prestaje, a humanitarni koridori za civile pokušavaju se dogovoriti gotovo svakodnevno, bez mnogo uspjeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Civili koji su uspjeli pobjeći pričaju o paklu koji su proživjeli. Jedna od njih je i Julija, koja je sa svoje tri kćeri, u dobi od 11, šest i tri godine, živjela u podrumskom skloništu nakon što su joj granate uništile dom. Iz skloništa bi bježale svaki puta kada bi padala kiša jer su bile toliko žedne da su se morale napiti kišnice, ispričala je za BBC.

"Imali smo malu zdjelu [juhe] za troje djece jednom dnevno. I jednu čašu vode za troje djece da se očiste", rekla je Julija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nisu im nedostajale samo osnovne životne namirnice. U njihovom skloništu nije bilo WC-a, tuša ni struje. Julija je na kraju morala ostavljati svoju djecu na sigurnom kada bi sama išla tražiti svježu vodu, dok se njezin suprug borio na prvoj crti bojišnice.

"Postojao je bunar udaljen oko tri kilometara. Morala sam trčati do njega pod paljbom, dok su bombe padale", prisjetila se Julija u videodnevniku za program BBC Wales Investigates.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad je njezinoj srednjoj kćeri pozlilo, nije bilo lijekova.

"Imala sam novca, ali nisam mogla ništa kupiti jer nigdje ničeg nije bilo, sve je bilo polomljeno, sve je opljačkano i uništeno", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Julija i njezine kćeri su među 11 milijuna Ukrajinaca koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove. To im je uspjelo nekoliko tjedana prije početka evakuacije koju su nedavno pokrenuli Ujedinjeni narodi.

Mariupolj, koji je opkoljen od početka ožujka, sada je uglavnom pod kontrolom ruskih snaga - iako je nekoliko stotina ukrajinskih vojnika ostalo u tvornici metala Azovstal na jugu grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo