Hrvatska ima jasan stav / Pokrenuta je tiha diplomacija za izvlačenje Hrvata iz zarobljeništva: ‘Svaka javna riječ je suvišna'

Image

Na profilu na društvenim mrežama zarobljenog Hrvata brojni državljani Srbije ostavljaju komentare u kojima zagovaraju Putinovu agresiju

8.5.2022.
15:35
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jasno je na početku rata u Ukrajini kazao da dragovoljci koji odu u Ukrajinu idu na svoju ruku i da to nije preporuka hrvatske Vlade.

Međutim, za hrvatskog državljanina koji je zarobljen u Ukrajini, Hrvatska će učiniti sve što se može postići tihom diplomacijom, komentirao je u nedjelju situaciju zarobljenog hrvatskog državljanina, Mate Granić, koji je u vrijeme Domovinskog rata predvodio razmjene ratnih zarobljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da svaka javno izgovorena riječ na temu te razmjene može biti suvišna, stoga nije želio ulaziti u detalje slučaja, osim što je ponovio da Hrvatska ima jasan stav na temu tog rata, a to je da je Rusija izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu.

Od javnih izjava u nedjelju su se suzdržali i prijatelji zarobljenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na profilu na društvenim mrežama zarobljenog Hrvata brojni državljani Srbije ostavljaju komentare u kojima zagovaraju Putinovu agresiju.

Image
gost RTL-a Danas /

Tabak o zarobljenom Hrvatu: 'Ne bih bio optimističan da će ga Rusi osloboditi. Ogorčeni su i ljuti'

Image
gost RTL-a Danas /

Tabak o zarobljenom Hrvatu: 'Ne bih bio optimističan da će ga Rusi osloboditi. Ogorčeni su i ljuti'

Sa zarobljenim hrvatskim državljaninom V. P. za državnu televiziju Russia Today razgovarao je Roman Kosarev, koji je prije također intervjuirao i britanskog vojnika Shauna Pinnera kojeg Rusi također drže kao ratnog zarobljenika, a koji je, sudeći prema komunikaciji na društvenim mrežama, bio dobar s Hrvatom V. P.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Facebook profilu novinara Kosareva vidljiv je videouradak, koji je snimila Eva Karene Bartlett koja mu se, kako piše, pridružila u odlasku u Mariupolj kako bi isporučila humanitarnu pomoć. Taj video snimljen je prije nego je Kosarev razgovarao s Hrvatom V. P.

U tom videu ona ga pita je li bio u prilici vidjeti neke ratne zarobljenike, a Kosarev joj odgovara da je "intervjuirao 'plaćenika' koji se zove Shaun Pinner".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispričao mi je da je došao u Ukrajinu ranije, da je oženio Ukrajinku i da je branio zemlju njezine majke. Kazao je da nije nikad vidio naciste u Ukrajini. Pitao sam ga zna li tko je Bandera, rekao mi je da čuo nešto o tome, ali da je to fotošopirano i da nije istina, a na moju opasku da je on dokazani suradnik njemačkih nacista i da je njegov rođendan službeni praznik u Ukrajini, pravio se da nije to znao. Ali on je zatočen i 'plaćenik' je, a ne ratni zarobljenik, i prema lokalnim zakonima prijeti mu smrtna kazna, pa će reći sve samo da bi spasio svoj život, nada se da će se spasiti pod razmjenom ratnih zarobljenika, ali ne spada u tu kategoriju, on nije vojnik, već plaćenik", rekao je u videu na tu temu Kosarev, piše Jutarnji list.

Upravo je to razlika, hoće li biti hrvatski državljanin biti tretiran od strane Rusije kao "plaćenik" ili ratni zarobljenik i bit će važna za sudbinu samog V. P., inače 40-godišnjaka sa zagrebačke Knežije koji se u Ukrajinu odselio i prije početka ovog rata te se pridružio ukrajinskim "marincima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj vojsci nije vidio budućnost, a u Ukrajini ima i djevojku te je planirao život nastaviti ondje.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo