rat u ukrajini bjesni / Poljska i Bugarska prve članice EU-a koje ostaju bez ruskog plina: 'Bugarska neće pregovarati pod pritiskom. Nismo na prodaju'

Dok u Europi odgovaraju na ruske provokacije, napadi diljem Ukrajine ne prestaju

27.4.2022.
20:00
VOYO logo

Poljska i Bugarska prve su članice Europske Unije koje su ostale bez isporuke ruskog plina, jer nisu htjeli plaćati plin u rubljima. Ruske vlasti najavljuju još sankcija, dok Europska komisija tvrdi da Moskva poseže za čistom ucjenom. Istodobno, rat u Ukrajini i dalje bjesni.

S blokom papirića pod rukom, Vladimir Putin stigao je na jednosatni sastanak s UN-ovim glavnim tajnikom Antonijem Guteressem. Za ruskog predsjednika pokolj u Buči je provokacija Ukrajinaca, pregovarati o miru se može preko interneta, a evakuacija civila iz Azovstala, koja se čeka danima, može krenuti odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Možemo čuti od ukrajinskih vlasti, da ima civila u čeličani Azovstal u Mariupolju. Onda ih vojnici ukrajinske vojske moraju osloboditi. Ili, očito, se ponašaju kao teroristi, kao u mnogim zemljama svijeta, kao ISIS u Siriji, skrivaju se iza civila“, izjavio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije. 

Image
SRAMOTA ZA MOSKVU /

Nestali potpredsjednik ključne ruske banke bori se na strani Ukrajinaca: 'Planiram ostati do pobjede'

Image
SRAMOTA ZA MOSKVU /

Nestali potpredsjednik ključne ruske banke bori se na strani Ukrajinaca: 'Planiram ostati do pobjede'

Dok je Putin sjedio za predugačkim stolom sa Guterreseom, krenula je osveta Europi. Gazprom je prekinuo isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj, prvim zemljama Europske unije koje su ostale bez ruskog plina jer su ga odbile plaćati u rubljima. Poljaci su to nazvali direktnim napadom, a Bugari, koji uvelike ovise o ruskom plinu - reketarenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zahvaljujući našim potezima, Poljska od jeseni uopće neće trebati ruski plin. Nosit ćemo se s ovom ucjenom, s ovim pištoljem uperenim na naše glave, ali Poljaci to neće osjetiti“, kazao je Mateusz Morawiecki, premijer Poljske.

„Dok god sam ja ministar, Bugarska neće pregovarati pod pritiskom. Bugarska nije na prodaju i ne podliježe nikakvoj trgovini s druge strane“, poručio je Aleksandar Nikolov, bugarski ministar energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska i Bugarska su prve, ali iz Kremlja poručuju, neće biti jedine zemlje Europske unije koje će ostati bez plina. Ursula Von Der Leyen ruske postupke nazvala je ucjenom, na koju je Europa bila spremna.

„Naš odgovor će biti brz, ujedinjen i usklađen“, kazala je Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok u Europi odgovaraju na ruske provokacije, napadi diljem Ukrajine ne prestaju. Kruže snimke dolaze iz regije Sumi, u kojoj je, nakon ruskog granatiranja oštećena elektrana. Rusi se pak hvale snimkama navodno pogođenih ukrajinskih skladišta prepunih američkog i europskog oružja.

Vapaj s istoka Ukrajine, iz bolnice u Kramatorsku, ranjene, bolesne nema tko liječiti, većina medicinskog osoblja napustila je grad. Cijela bolnica ovisi o tri kirurga.

„Što da kažem, ovo je jako teško. Nakon napada na željezničku postaju, kada sam vidio djecu bez ruku i nogu, dječaka od 14 godina koji mi je umirao na rukama... Ne znam čemu sve to, hoću li ikad moći to sve zaboraviti“, rekao je Victor Krikli, šef kirurgije bolnice u Kramatorsku.

Ostaci prošlosti nestaju iz središtu Kijeva, srušen je spomenik Prijateljstvo naroda, koji je postavljenih 80-tih godina kao sovjetski simbol jedinstva ukrajinskog i ruskog naroda. Simbolično, kada je dizalica micala 8 metara metala, glava ruskog radnika je otpala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo