Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
BIVŠI UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Porošenko za RTL: 'Putin će pratiti Miloševićev put. Milanović? Mogu podržati mišljenje premijera o njemu'

Kad bi Milanović posjetio Buču, Irpinj, kad bi posjetio potpuno uništene gradove, promijenio bi mišljenje o Rusiji', kazao je Porošenko

RTL Danas/ 11.5.2022. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko razgovarao je s RTL-ovim reporterom Goranom Latkovićem o situaciji na bojištu, Vladimiru Putinu, ali i o predsjedniku Milanoviću o kojem nema dobro mišljenje.

Koja je trenutna situacija na bojištu u Ukrajini?

Ovo traje 77 dana. Mi nemamo sigurnog mjesta na cijelom teritoriju. Samo da vas podsjetim da je Ukrajina, teritorijem, najveća zemlja u Europi. Svih 77 dana smo ostali ovdje, štitili smo našu zemlju. Upravo sam se vratio iz Mikolajiva gdje imamo civilne borbe. Druga mjesta gdje se vode žestoke borbe su istok naše zemlje su Izjum, Lisičanska i Sjeverodoneck, te definitivno simbol ukrajinske hrabrosti je Mariupolj.

Ukrajinske trupe odbile su ruske trpe od Harkiva, situacija se promijenila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Želim biti iskren. Na nekim dijelovima fronta, uključujući regiju Harkiv, ukrajinske trupe izvode taktički protunapad. Za neke operacije su obrambene, pogotovo u regijama Donecku i Lugansk, južno od Zaporižja i kod Dnjipra, tamo se isto vode žestoke borbe. Znamo da svaki dan imamo velik broj raketiranja, zračnih napada, bitke na Crnom moru, ovo je veliki rat. U toj situaciji Rusija plaća veliku cijenu jer prema informacijama Oružanih snaga Ukrajine, imamo 26.500 ruskih vojnika koji su zauvijek ostali u Ukrajini, to je cijena njihove agresije na Ukrajinu. Oni se ne bore s našom vojskom nego s našom djecom, ženama, ubijaju i siluju žene, djevojčice i djecu, ubijaju muškarce sa zavezanim rukama. Rusi su barbari, zaslužni za masakr. I zbog toga će završiti na suđenju. Hrvatski narodno točno zna što to znači i što je Haški sud i primjer ratnog zločinca Miloševića. Siguran sam da će Putin pratiti Miloševićev put.

Image
potisnuli ruse prema istoku

Veliki obrat u ratu: Ukrajina vodi na bojišnicama, sada je prvi puta prekinula i protok ruskog plina!

Kako komentirate Putina i njegovo govor prije dva dana u Moskvi?

Upravo se čita

Mislim da mi, cijeli svijet i Putin, živimo u dva različita svemira. Putin je rekao da se bori na svom tlu, a to je naše ukrajinsko tlo. Mi štitimo našu zemlju, domovinu, žene, djecu, roditelje. Putin je kazao da NATO napada Rusiju. Nikad u povijesti NATO nije napao nikog. NATO će štititi i braniti zemlje članice.

Američki obavještajci kažu da Putin želi dugačak rat, jeste li spremni za to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gledajte, mi ovo nismo tražili, ali ne odustajemo. Kratko ili dugo, ako mene pitate, nećete pronaći niti jednu naciju na svijetu koja želi mir više od nas Ukrajinaca. Što prije to bolje. Znate li što trebamo da rat kraće traje? Oružje, oružje, oružje. Ponosan sam što sam 2014. kao predsjednik stvorio novu ukrajinsku vojsku temeljenu na NATO standardima i borimo se s ruskom vojskom koja se temelji na sovjetskim standardima. Zato smo iznenadili svijet, zato 77 dana pokušavamo zaustaviti rusku operaciju. Putin je slab, trebamo sankcije, embargo. Nafta i plin su dva stupa ruskog gospodarstva i svaki barel nafte je bomba protiv ukrajinskih civila. Potrebna je kompletna izolacija Rusije. U toj situaciji Putin transformira svoju zemlju u Sjevernu Koreju. Mi Ukrajinci smo slobodan narod. Mi Ukrajinci smatramo se Europljanima.

Hrvatski premijer posjetio je Ukrajinu prije nekoliko dana, kako gledate na to?

Želim pozdraviti posjet vašeg premijera, mog velikog prijatelja i prijatelja našeg naroda, Andreja Plenkovića. Mislim da je to pravo mjesto i prava simbolika da se pokaže solidarnost vašeg naroda s našim. I da, Andrej, ako gledaš, veselim se što ću te vidjeti na kongresu Europske pučke stranke u Rotterdamu.

Kakvo je vaše mišljenje o predsjedniku Zoranu Milanoviću?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mogu jedino podržati jer mu vjerujem, ne predsjednika, već premijera i podržati njegovo mišljenje o vašem predsjedniku.

Treba li Milanović posjetiti Ukrajinu?

Mislim da je to dobra ideja. Kad bi posjetio Buču, Irpinj, kad bi posjetio potpuno uništene, ne kuće i kvartove, već cijele gradove, promijenio bi mišljenje o Rusiji. Putin se ne bori samo protiv Ukrajine, on se bori protiv cijele Europe, Zapadnog svijeta, svih demokracija. I mislim da bi vašem predsjedniku bilo lakše za shvatiti u Buči, a ne u Zagrebu. Želim zahvaliti Hrvatskoj, hrvatskom narodu, premijeru, na prihvatu ukrajinskih žena i djece. Tako to rade pravi prijatelji.

Ruska vojska je zarobila hrvatskog državljanina, vjerujete li da može biti dio razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mislim da je to kompleksno pitanje. Ako me pitate kakav tip mirovnih pregovora treba napraviti, ja sam predsjednik koji ima 5 godina iskustva u pregovaranju s Putinom i koji je pročitao određene sporazume koji su mi pomogli u stvaranju vremena da izgradim novu vojsku i ekonomiju, novu državu. Točka broj jedan je primirje, puštanje taoca, uključujući i hrvatskog državljana i povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine. U drugoj fazi trebamo govoriti o sigurnosti Rusije, Ukrajine, Europe i globalne sigurnosti. To je prostor za pregovore.

Bojite li se nuklearne eskalacije?

Svi trebate shvatiti da postoji veliki rizik za nuklearni rat. Putin bombardira nuklearke. Bio sam u Černobilu nakon što su ruske trupe otišle, dostavili smo humanitarnu pomoć hrabrim ukrajinskim stručnjacima koji su bili u Černobilu dok je bio pod okupacijom. Rusija je raketirala nuklearku u Zaporižju, koja je 10 puta moćnija od Černobila. Mi moramo zaustaviti rat, zaustaviti Rusiju. Jedini način da zaustavimo Rusiju je da ju deputiniziramo, da deputiniziramo Europu i Svijet. Zašto je teško pronaći kompromis s Rusijom, zato što nas Putin želi ubiti. I zapamtite, mi se ovdje borimo za vas, za vašu sigurnost. Putin je jednako opasan za Hrvatsku kao i za Ukrajinu. I to što nam pomažete, nije pomoć, to je i ulaganje u vlastitu budućnost. Kad to shvatite, tada je i lakše promijeniti mišljenje, uključujući i vašeg predsjednika.

RTL Danas/ 11.5.2022. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču