Andrzej Duda / Predsjednik Poljske smjestio izbjeglice u službene predsjedničke vile. Već je skoro milijun Ukrajinaca u njegovoj zemlji

Image
Foto: AP

Njegova zemlja već do sada je primila skoro milijun izbjeglica. Predsjednik je svakodnevno na terenu s njima i pruža totalnu pomoć Ukrajini i Zelenskom

6.3.2022.
17:10
AP
VOYO logo

Prema najnovijim podacima pograničnih službi Poljske, u toj zemlji je od početka rata u Ukrajini pred invazijom što ju je 24. veljače naredio Vladimir Putin, utočište pronašlo 922.400 ljudi. 

Najnovije procjene UN-ovih tijela su da bi iz Ukrajine moglo izbjeći i preko 10 milijuna ljudi, a kako se kolone Ukrajinaca nastavljaju kretati preko granice u bijegu pred razaranjima i smrti, izvjesno je da je broj izbjeglica u Poljskoj i veći od najnovijeg službenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovija vijest, koju donosi Der Spiegelov portal, jest da je čak i predsjednik Poljske Andrzej Duda izbjeglim Ukrajincima na raspolaganje dao nekoliko soba u dvijema službenim predsjedničkim vilama. 

Dudu je AP snimio na graničnom prijelazu Korczowa, među izbjeglicama, još prekjučer. Poljske agencije su ga na drugom prijelazu snimile jučer. Sada se doznaje da je predsjednik u službene vile primio nekoliko obitelji još i ranije, "prije više dana", priopćio je predsjednikov šef ureda Adam Kwiatkowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
najcrnji scenarij /

Što ako Rusi otmu ili ubiju Zelenskog? Prvi nasljednik je jasan, ali potom se javlja se problem...

Image
najcrnji scenarij /

Što ako Rusi otmu ili ubiju Zelenskog? Prvi nasljednik je jasan, ali potom se javlja se problem...

Izvještaji navode da je zapravo predsjednikova supruga Agata Kornhauser-Duda bila ta koja je predsjedniku rekla što mu je činiti. A ovaj je to poslušao. Iz njegovog je ureda jučer objavljen niz fotografija njegove supruge na susretu s izbjeglim Ukrajincima.

Predsjednik je, pak, snažno na strani Ukrajine i predsjednika Volodimira Zelenskog. U jednom od najnovijih istupa na društvenim mrežama, Duda je objavio da je "Rusija brutalna, ali da odlučnost i borbeni duh branitelja Ukrajine i predsjednika neće biti slomljeni":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihov moral je snažan, njihova volja da pobijede je željezna."

Duda je, inače, prije nešto malo manje od dva tjedna skupa s predsjednikom Litve Gitanasom Nausedom i Zelenskim potpisao deklaraciju kojom se poziva na odobravanje status kandidata Ukrajini za članstvom u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutradan je Putin poslao ruske vojne trupe u masovni napad na Ukrajinu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo