rusi su bili najbolji kupci / Prekid neretvansko-ruske veze, poljoprivrednici u očaju: 'To je nekad bilo zlato Neretve. Danas je obično smeće'

Prije osam godina Europska unija proglasila je masovne sankcije protiv Rusije, a Putin im je odgovorio zabranom uvoza voća i povrća na godinu dana, a ta godina traje i dan danas

25.2.2022.
9:09
VOYO logo

Posljedice bi izravno mogle osjetiti brojne Hrvatske tvrtke. Pitanje je što će biti s Petrokemijom zbog visokih cijena plina, HEP bi se mogao naći u gubicima, kao i Prvo plinarsko društvo. Nemojte zaboraviti da je nekadašnji Agrokor danas Fortenovaca, a gazde su Rusi. Odnosno ruska banka VTB kojoj je Boris Johnson danas u potpunosti zamrznuo imovinu.

A probleme bi mogli imati i ljudi koji u dolini Neretve uzgajaju mandarine. Kad su prije 8 godina Rusiji uvedene sankcije, propalo je 8000 tona hrvatskih mandarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je Rusima dao Krim, a uzeo mandarine.

Procjenjuje se kako se, prije uvođenja embarga, na rusko tržište izvozilo 30 posto ukupne godišnje proizvodnje mandarine u dolini Neretve. Što bi na godišnjoj razini iznosilo 20 tisuća do 25 tisuća tona.

Dok svijet najavljuje nove sankcije i blokade, dolina se prisjeća kako su ih ograničenja uništila 2014.godine. Rusi su bili najbolji kupci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u izvanrednom obraćanju /

Putin upozorio: Ne pokušavajte se umiješati. Suočit ćete se s posljedicama koje u povijesti niste vidjeli

Image
u izvanrednom obraćanju /

Putin upozorio: Ne pokušavajte se umiješati. Suočit ćete se s posljedicama koje u povijesti niste vidjeli

„Svakomu je bio dovoljan njegov Rus jer jedan Rus ti je bio dovoljan da uzme. Imate otkupnih centara koji su radili 90 posto samo Rusiju. I oni su s novcima bili ili u džepu ili na računu. Oni bi uplatili milijun eura pa kad se ispuca taj milijun eura samo javiš da je to gotovo i oni uplate drugog“, kazao je Niko Kapović, bivši direktor otkupnog centra i poljoprivrednik.

„Na terenu se mogao vidjeti veliki broj kamiona ruskih i moldavskih tabli koji su tovarili mandarinu u dolini Neretve“, izjavio je Željko Bjeliš, predsjednik Udruge Neretvanska mladež.

Bilo je to zlatno doba mandarine, nakon kojeg je stigao nagli pad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dakle, došli smo da nismo imali dovoljno mandarine, odjednom u godinu kad imamo viška mandarine. Naprosto se otkupni centri nisu snašli“, objasnio je Kapović.

„Sramota me uopće reći da je bilo 4 kune po kilu i 100 tona. Ogromne su to cifre bile“, kazao je Rade Curić, poljoprivrednik.

Dakle nekad 4, a sad manje od dvije kune za kilogram.

„Neretva se nikad neće oporaviti, ako se ovako nastavi. Jer ako je cijena mandarine 1.80 - 1.60 govorimo nama proizvođačima koja znači ne opravdava svoj ulog, nemamo mi što pričat o mandarini“, poručio je Neven Mataga, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Prije osam godina Europska unija proglasila je masovne sankcije protiv Rusije, a Putin im je odgovorio zabranom uvoza voća i povrća na godinu dana, a ta godina traje i dan danas. Putinova zabrana vidljiva je golim okom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Drugi efekt je bio zapuštanje voćnjaka, tako da mi sada možemo slobodno reći da oko trideset posto voćnjaka mandarina je zapušteno“, kazao je Kapović.

„Sve je to nekako stagnira kažemo prelijevanje iz šupljeg u prazno. Jednostavno se to sve na nekakvo preživljavanje“, poručio je Željko Bjeliš, predsjednik Udruge Neretvanska mladež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To je nekad bilo zlato - zlatno Neretve. Danas, to je jedno obično smeće da tako rečem za svoje trude, za svoj proizvod“, kazao je Mataga.

Tužni neretvansko-ruski prekid veze samo je mali primjer kako se velika naizgled daleka geopolitika, odražava direktno na male sredine.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo