NERASKIDIV ODNOS / Prijateljstvo koje traje godinama ili 'brak iz interesa': Kina je ostala saveznik Rusije, ali možda i ključ za uspješne pregovore

Kina i Rusija, Putin i Xi Jinping. Interesno je to prijateljstvo neraskidivo u ratu i miru. Kina kao najveći ruski trgovinski partner i pojedinačni kupac ruske nafte nije osudila Putinov napad

15.3.2022.
7:45
VOYO logo

Ostala joj je saveznik, a brojni stručnjaci kažu da bi baš ona mogla biti ključ za uspješne pregovore Putina i Zelenskog. SAD je Kini zaprijetio da bi zbog svega mogla snositi posljedice. 

Dijele granicu dugu 4 tisuće kilometara. Rusija u Kinu izvozi naftu, plin i ugljen, a Kina njima šalje auto dijelove, tehnološka čuda, mobitele i kompjutere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15% robe Rusi uvoze iz Kine, a to je 73 milijarde dolara. U devet godina Putin i Xi Jinping susreli su najmanje 30 puta. Peking i Moskva su definitivno dobri.

Image
SPREMA LI SE KINA POMOĆI? /

Amerikanci tvrde da je Rusija zatražila vojnu pomoć od Kine, Zapad već kipti i od pomisli da bi im poslali novac

Image
SPREMA LI SE KINA POMOĆI? /

Amerikanci tvrde da je Rusija zatražila vojnu pomoć od Kine, Zapad već kipti i od pomisli da bi im poslali novac

"Prijateljstvo između kineskog i ruskog naroda je čvrsto kao stijena. Bez obzira koliko međunarodna situacija bila nesigurna i izazovna, Kina i Rusija će zadržati strateški fokus", kaže Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čvrsto je to prijateljstvo koje se temelji na zajedničkom neprijateljstvu prema Americi.

"Ja bih rekla da je to brak iz interesa. Prvi interes je zajednička politika prema unipolarnom vodstvu SAD-a i izazivanje tog unipolarnog vodstva pogotovo hegemonijski SAD-a u regijama interesa Ruske federacije i Kine. Zatim, između njih postoje snažni gospodarski interesi, vojni i energetski interesi odnosno energetska suradnja", kaže Đana Luša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda se pojavila vijest o još jednoj suradnji, i to u Ukrajini. Kremlj je tražio od Kine oružje jer im ponestaje zaliha, tako barem tvrdi SAD, iako i ruska i kineska strana to demantiraju. Ne bi bilo čudno da su ovi tražili pomoć, ali ni da su Amerikanci izmislili cijelu priču, smatra Božo Kovačević. Nikome nije za vjerovati.

"Kina i Rusija dijele zajedničku zabrinutost zbog širenja NATO pakta ne samo prema Rusiji nego i prema Kini. Istodobno Amerikanci proglašavajući Kineze svojim neprijateljima od Kine očekuju da budu američki saveznik u nametanju s Rusijom. To je iracionalna politika. Malo tko vjeruje da takvi zahtjevi mogu biti ostvareni", tvrdi Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Kina je i dalje ruska saveznica u ratu. Nisu osudili Putinov napad, niti su podržali sankcije. Ali nude humanitarnu pomoć Ukrajincima.

"Trenutačna situacija u Ukrajini doista je zabrinjavajuća. Zbog toga treba uložiti velike napore i podržati Rusiju i Ukrajinu u prevladavanju poteškoća i provođenju pregovoru o prekidu vatre kako bi se postigao miran rezultat", objašnjava kineski premijer Li Keqiang. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina i Rusija imaju pakt protiv Amerike, a američki cilj je kompromitirati Kinu, kaže nam Božo Kovačević.

"Onemogućiti njezin dalji ekonomski rast jer na osnovi toga Kina gradi svoju vojnu moć. I ako je ikako moguće izazvati rat između Tajvana i Kine. Tad će Amerika biti dobrohotni svjetski lider koja se čudi nad divljačkim ponašanjem drugih država koje pretendiraju NATO da budu svjetske sile", tvrdi Kovačević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat u Ukrajini bi mogao potrajati, a baš bi Peking mogao imati moćnu i ključnu ulogu, piše BBC. Jedan poziv Putinu i puno toga bi se riješilo. Ali to bi značilo da pozdravljaju sankcije Zapada prema Rusiji. Malo je vjerojatno da će se takvo što dogoditi, tvrde stručnjaci. Jer Kina je najveći izvoznik na svijetu, najjače trgovinske veze ima s Amerikom i Europom.

"Mislim da će Kina nastaviti s politikom neutralnosti, jedne oprezne diplomacije isključivo vodeći računa o svojim ekonomskim interesima. Naravno, neće se okrenuti niti protiv Putina koji im je najveći prijatelj u međunarodnim odnosima u toj borbi za redefiniciju svjetskog poretka", smatra Luša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski predsjednik Xi Jinping nije osudio rusku agresiju, ali neće ni riskirati svoje neuspjehe i biti taj pomiritelj Putina i Zapada. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo