rusi prijete / Prijetnja iz Rusije na ulazak Švedske u NATO: 'Nanijet će štetu sigurnosti Europe. Morat ćemo poduzeti mjere'

Image
Foto: Shutterstock

'Ruska Federacija će morati poduzeti mjere, kako vojno-tehničke tako i druge', poručuje ruska diplomacija

17.5.2022.
12:53
Shutterstock
VOYO logo

Finski će parlament danas vrlo vjerojatno glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u. To će biti povijesni trenutak u finskoj obrambenoj politici. Ovo je rezultat ruske invazije na Ukrajinu, piše Reuters.

Finska izvršna vlast, predsjednik države Sauli Niinisto i vlada, odlučili su da će Finska poslati zahtjev da se priključi Sjevernoatlantskom savezu pod uvjetom da to prihvati i zakonodavna vlast, odnosno parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlamentarna rasprava održana je u ponedjeljak i trajala je 14 sati. Govorilo je 212 zastupnika i golema većina njih izjasnila se pozitivno. Deset parlamentarnih radnih tijela, uključujući odbore za vanjsku politiku i obranu, već je prihvatilo ideju.

Image
glavna misija završena /

Bivši šef ukrajinske nacionalne sigurnosti o Azovstalu i Mariupolju: 'Ovo nije kraj!'

Image
glavna misija završena /

Bivši šef ukrajinske nacionalne sigurnosti o Azovstalu i Mariupolju: 'Ovo nije kraj!'

Glasanje se očekuje tijekom popodneva i očekuje se da će zahtjev za ulaskom u NATO biti uvjerljivo prihvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Švedska potpisala zahtjev za pridruživanjem

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde u utorak ujutro potpisala je zahtjev za pridruživanjem njezine zemlje NATO-u, objavila je na Twitteru. To je formalni korak Stockholma prema pridruživanju vojnom savezu pod vodstvom SAD-a, a koji ujedno znači okončanje desetljeća vojne neutralnosti Švedske.

Odluka je motivirana ruskom invazijom na Ukrajinu, odnosno dramatičnom promjenom u sustavu europske sigurnosti i geopolitike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je potpisala zahtjev, Linde je izjavila kako vjeruje da je to najbolja odluka za Švedsku te da očekuje kako će sam postupak pridruživanja trajati do godinu dana. Skupa sa Švedskom, zahtjev za pridruživanjem NATO-u podnosi i Finska.

Lavrov reagirao

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da ulazak Finske i Švedske u NATO vjerojatno neće ništa bitno promijeniti budući da dvije zemlje već dugo sudjeluju u vojnim vježbama saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, već dugi niz godina sudjeluju u vojnim vježbama NATO-a", rekao je Lavrov.

"NATO uzima u obzir njihov teritorij kada planira vojno napredovanje na istok. Tako da u tom smislu vjerojatno nema velike razlike. Pogledajmo kako se njihov teritorij koristi u praksi u Sjevernoatlantskom savezu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko ministarstvo vanjskih poslova na svom Twitteru reagiralo je na širenje NATO saveza sasvim drugačijim porukama.

"Ulazak Švedske u NATO nanijet će značajnu štetu sigurnosti Sjeverne Europe i Europe u cjelini. Ruska Federacija će morati poduzeti mjere, kako vojno-tehničke tako i druge", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo