ginu civili / Propali su još jedni mirovni pregovori, stanovnici Mariupolja tvrde: 'Nemamo vode, hrana se pljačka'

Ukupno je poginulo 1207 civila, tvrde ukrajinske vlasti

10.3.2022.
18:32
VOYO logo

Petnaestog dana ruske invazije na Ukrajinu - malo je promjena, osim novih poginulih, ranjenih i prognanih. Promjena nema ni na vidiku jer su i četvrti mirovni pregovori, ovaj put na višoj razini u Turskoj, propali. Nisu dogovoreni ni prekid vatre ni humanitarni koridori. 

Sergej Lavrov šokirao je izjavama, a siloviti napadi na ukrajinske gradove su nastavljeni! Snimke iz grada Mariupolja, koji pod ruskom opsadom doslovno umire su uznemirujuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spasa za Mariupolj još nema. Ruske snage nastavljaju bombardiranje, i tvrde, ušle su u jedan dio grada. Humanitarni konvoj pomoći koji se pokušao probiti do opkoljenog grada zbog granata morao se okrenuti nazad. 

''Nemamo vode za piće. U stanovima je 10 - 12 stupnjeva. Nemamo plina, smrzavamo se. Nemamo hrane, pljačka se'', ispričala je Tetiana Nikolenko iz Mariupolja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam Tanja Bondar i moja djeca su još živa, imam 9 djece. Molite za Mariupolj, napadaju nas sa svih strana'', poručila je Tanja Bondar iz Mariupolja. 

Nakon desetodnevne ruske opsade u Mariupolju masovna grobnica. Na starom groblju - rov dug 25 metara - tijela se pokapaju u dekama i vrećama. Volodimir ih je pokopao 70. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBRAĆANJE RUSKOG PREDSJEDNIKA /

Putin tvrdi: 'Rusiju se ne može kriviti za rast cijena, mi svoje obveze ispunjavamo'

Image
OBRAĆANJE RUSKOG PREDSJEDNIKA /

Putin tvrdi: 'Rusiju se ne može kriviti za rast cijena, mi svoje obveze ispunjavamo'

''Prokleti bili svi ti ljudi koji su ovo započeli! Što ja osjećam? Moram živjeti dalje'', rekao je Volodimir Bikovski, socijalni radnik.

Ukupno je poginulo 1207 civila, tvrde ukrajinske vlasti. Jučerašnje bombardiranje rodilišta odnijelo je tri života, među njima i jedne djevojčice - 17 je ranjenih, od kojih je nekoliko trudnica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske snage granatirale su sinoć još dvije bolnice u Žitomiru, od kojih je jedna dječja. 13-godišnji dječak i dvije žene ubijene su u napadu na Sumi. Napad na rodilište u Mariupolju, ruski ministar vanjskih poslova ne negira, no za sve optužuje zapadne medije, koji kako kaže, izvrću činjenice. 

''Kao što smo govorili 7. ožujka u UN-u, u tom rodilištu već dugo nije bilo žena, djece i medicinskog osoblja. Zauzeli su ga borci bataljuna Azov, zajedno s drugim radikalima koji su ondje napravili svoju bazu'', rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evakuacija iz Mariupolja, i prekid vatre bila je jedna od glavnih tema razgovora ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova u turskoj Antaliji. No, od dogovora - nakon sat i pol pregovora ništa. Dovoljno govori i da su se obratili novinarima u isto vrijeme u odvojenim prostorijama. 

''Nismo postigli napredak jer, čini se, da za ta pitanja u Rusiji postoje neke druge osobe koje o tome odlučuju'', izjavio je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavrov koji je prvi put od početka sukoba, napustio Moskvu, 
novinarima je rekao da ne vjeruje da će sukob Rusije sa Zapadom dovesti do nuklearnog rata. Kuleba- Lavrov najvažniji je sastanak od početka sukoba- no, otvorena je i mogućnost još važnijeg. 

''Potvrdili smo da predsjednik Putin ne odbija sastanak s predsjednikom Zelenskim. Vjerojatno će se to i dogoditi, ali za to moramo poduzeti pripremne radnje s Bjelorusijom'', kazao je Lavrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik javio se iz svog kijevskog bunkera - vjerojatno najutvrđenijeg ureda na svijetu. Zelenski se posebno obrušio na rusku propagandu. 

''Žele poniziti naš narod, natjerat nas da klečimo i uzimamo kruh i vodu iz ruku osvajača. I to tako da Ukrajinci mogu spasiti svoj život samo odlaskom na okupirana područja ili u Rusiju. Zato blokiraju Mariupolj, Volnovahu i druge gradove'', rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se i bjeloruski predsjednik, koji je naredio svojoj vojsci da spriječi svaki napad na Ruse s leđa. Lukašenko je najavio i slanje stručnjaka u Černobil, nakon što su Ukrajinci upozorili da zbog prestanka struje, postoji opasnost od curenja radijacije.

''Rusko granatiranje koje je u tijeku onemogućuje popravak i obnavljanje napajanja. Pozivamo svjetsku zajednicu da uloži sve napore kako bi spriječila novu svjetsku katastrofu'', rekao je Petro Kotin, čelnik ukrajinske nacionalne nuklearne kompanije Energoatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona humanitarna u Ukrajini je već počela. I dalje se nastavlja evakuacija iz mnoštva gradova, ali i stalni ruski napadi. Jučer je uspješno evakuirano 60 tisuća stanovnika. Iz Kijeva je, kako tvrdi gradonačelnik Kličko od početka sukoba otišlo polovica stanovnika.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo