treća runda pregovora / Propao pokušaj izvlačenja civila iz gradova pod neprestanom paljbom Putinove vojske

Moskva je nudila put spasa prema Rusiji i Bjelorusiji što su Ukrajinci nazvali duboko nemoralnim i traže nove sankcije Putinu

7.3.2022.
18:40
VOYO logo

Treća runda pregovora između Ukrajine i Rusije traje već četiri sata u bjeloruskom Brestu. Za sada nema informacija o mogućim pomacima.

Ali se znaju ruski zahtjevi. Istodobno traje neumoljivo granatiranje ukrajinskih gradova, a propao je i dogovor o humanitarnom koridoru za izbjeglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarat ćemo o tri ista bloka pitanja: unutarnje političko pitanje, međunarodni humanitarni aspekti i vojno rješenje", potvrdio je Vladimir Medinski, član ruskog pregovaračkog tima.

Image
pregovori se nastavljaju /

Ukrajina tvrdi kako rusko granatiranje sprječava evakuaciju civila: Želi se spriječiti humanitarna katastrofa

Image
pregovori se nastavljaju /

Ukrajina tvrdi kako rusko granatiranje sprječava evakuaciju civila: Želi se spriječiti humanitarna katastrofa

"Razgovarat ćemo s predstavnicima zemlje koja ozbiljno vjeruje da je rašireno nasilje nad civilima argument na njihovoj strani. Dokazat ćemo da to nije tako", kazao je Mihajlo Podoljak, član ukrajinskog pregovaračkog tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se pregovori vode, borba civila za izlazak iz opkoljenih gradova i dalje se nastavlja. Iz Irpina žene, djeca, stariji zaustave se tek ako krene napad ili zračna uzbuna.

Crna brojka od jučer kada su ruske snage bombardirale put izlaska je osmero poginulih, i cijela jedna obitelj - roditelji i dvoje maloljetne djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska strana jutros je pristala na prekid vatre, i šest humanitarnih koridora za gradove Kijev, Mariupolj, Harkiv i Sumi, i to kako su rekli nakon osobnog zahtjeva francuskog predsjednika. No, svi putevi vode prema Rusiji i Bjelorusiji.

"Ovo je neprihvatljiva opcija za otvaranje humanitarnih koridora. Naši ljudi iz Ivankiva, Dimera, Vihorova, Kijeva neće ići u Bjelorusiju da bi kasnije letjeli za Rusiju", rekla je Irina Vereščuk, zamjenica predsjednika ukrajinske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Ukrajinu to je nemoralna ponuda i još jedna ruska provokacija. Iz Pariza tvrde: nisu to ni tražili.

"Ne bih rekao da ima mnogo Ukrajinaca koji žele utočište u Rusiji. To je licemjerje", izjavio je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nastavlja se agonija u Mariupolju, gradu bez vode i hrane, kojem prijeti humanitarna katastrofa. Tamo je evakuacijski put bio miniran.

I u Mariupolju, ali i Harkivu, Kijevu nastavljeni su napadi. Kazetne bombe padale su po Mikolajivu, lokalne vlasti tvrde uglavnom po civilnim objektima i zoološkom vrtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo posebne koridore i građani mogu otići, u Odesu. To je jedini pravac jer smo u poluokruženju", kazao je Oleksandr Senkevič, gradonačelnik Mikolajiva.

Iz Odese koja se također brani, ukrajinske snage su kako tvrde, pogodile ruski brod odakle se napada grad. Dok je kijevski kolodvor i dalje krcat onima koji žele otići, oko grada se vode teške borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku vode se borbe u Buči, Irpinu i Hostomelu. Jedino mogu reći da iz Kijeva nećemo nikuda", poručio je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Ukrajinci nastavljaju pokazivati uništenu rusku opremu i brojne zarobljenike. Tvrde da su kod Hersona na aerodromu uništili 30-tak helikoptera. Rusi pak prijete svim susjednim zemljama, spomenuvši samo Rumunjsku, ako nastave pomagati ukrajinskim avionima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korištenje aerodroma tih zemalja kao pristaništa za ukrajinsko borbeno zrakoplovstvo, koje se koristi protiv ruskih oružanih snaga, može se ocijeniti kao da navedene zemlje sudjeluju u vojnom sukobu", tvrdi Igor Konašenkov, glasnogovornik.

Rusija se nije pojavila na najvišem sudu Ujedinjenih naroda u Haagu, od kojeg je Ukrajina zatražila da se Rusiji naredi da zaustavi invaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da su ruska mjesta prazna sve govori. Oni nisu ovdje na ovom sudu. Oni su na bojnom polju i vode agresivni rat protiv moje zemlje. Ovako Rusija rješava sporove", rekao je Anton Korinjevič, ukrajinski veleposlanik u Nizozemskoj.

Ukrajinski predsjednik pozvao je na strože sankcije Rusiji i pobrojao na što bi se trebale odnositi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojkot ruskog izvoza, posebno nafte i naftnih proizvoda iz Rusije. To se može nazvati embargom ili samo moralom, kada odbijate dati novac teroristima. Ako se ne žele pridržavati civiliziranih pravila, ne bi trebali primati ni dobra ni usluge od civilizacije. Neka ih rat hrani", naglasio je Volodimir Zelenski.

Europska unija odgovara da se već donesena tri paketa oštrih sankcija, trebaju dobro provesti, ali i ostvariti energetsku neovisnost Unije od Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali s obzirom na razvoj situacije u Ukrajini, bezobzirnost Kremlja prema građanima, ženama, djeci, muškarcima, naravno, radimo i na daljnjim sankcijama koje bi bile opravdane", objašnjava Ursula von de Leyen, predsjednica Europske komisije.

Njemački kancelar ipak smatra da Europa trenutno ne može bez ruskog plina i nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Kremlja pak ponovno uvjeti za prekid vatr. Traži se da Ukrajina u Ustav stavi neutralnost, prizna Krim, ali i dvije separatističke republike Doneck i Luhansk. Ipak pristali su i na nagovor Turske na sastanak ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova.

"Stoga ćemo taj susret provesti u trilateralnom formatu u četvrtak, 10. ožujka, u Antaliji, ako Bog da. Nadamo se da će taj susret biti prekretnica", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se vijesti o Ukrajini ipak probijaju i do Rusije, i kontroliranih medija, pobrinuli su se Anonimusi, kako oni tvrde, hakirali su nekoliko državnih televizija i pustili snimke bombardiranja Harkiva.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo